Οικονομία

Σε ποια προϊόντα και υπηρεσίες έπεσαν και σε ποια αυξήθηκαν οι τιμές

92B7F5CD7C85661A478B34CCB10363E8.jpg Μείωση στις τιμές προϊόντων και υπηρεσιών διαπιστώνουν οι υπηρεσίες του υπουργείου Ανάπτυξης, που φτάνει στο 2,5% για τον Αύγουστο του 2014 σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2013 για την κατηγορία της διατροφής. Πατάτες, φρούτα, ζάχαρη είναι τα προϊόντα που κατέγραψαν ρεκόρ στην πτώση των τιμών, ενώ ακολούθησαν οι υπηρεσίες εκπαίδευσης, καθώς μειώθηκαν τα δίδακτρα των ιδιωτικών σχολείων. 

Αντίθετα, η αύξηση του ποσοστού συμμετοχής των ασφαλισμένων στα φάρμακα οδήγησε στο η κατηγορία να σημειώσει την μεγαλύτερη άνοδο στην τιμή της, ενώ ακολουθούν τα αλκοολούχα ποτά και τα προϊόντα καπνού και στην τρίτη θέση έρχονται τα τέλη επικοινωνίας, που αφορούν στις ταχυδρομικές υπηρεσίες.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του υπουργείου: 

Το Υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, έχοντας υπόψη το Δείκτη Τιμών Καταναλωτή της ΕΛ.ΣΤΑΤ, επισημαίνει ότι στην κατηγορία της «Διατροφής και των μη αλκοολούχων ποτών»,  κατά τον μήνα Αύγουστο του 2014, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του Αυγούστου 2013, καταγράφεται σημαντική μείωση (-2,5%), όπου η πλειονότητα των βασικών ειδών διατροφής παρουσιάζει έντονες αποπληθωριστικές τάσεις. 

Από τις μειώσεις των κατηγοριών του Γενικού Δείκτη Τιμών:
•Κατά 2.5% της ομάδας «Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά», λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στα νωπά λαχανικά (πατάτες νωπές -32,7%), στα νωπά φρούτα (-16.9%) και στη ζάχαρη (-12,4%). Μέρος της μείωσης αντισταθμίστηκε από την αύξηση των τιμών στα γαλακτοκομικά, αυγά και στο ελαιόλαδο.
•Κατά 3.9% της ομάδας «Εκπαίδευση», λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στα δίδακτρα ιδιωτικών σχολείων, ξένων γλωσσών, φροντιστηρίων και ΙΕΚ.
•Κατά 1,3% της ομάδας «Ένδυση και υπόδηση», λόγω των θερινών εκπτώσεων.
•Κατά 1.3% της ομάδας «Στέγαση», λόγω μείωσης κυρίως των τιμών των ενοικίων των κατοικιών, των υπηρεσιών κοινοχρήστων, του πετρελαίου θέρμανσης και του φυσικού αερίου. Μέρος της μείωσης αυτής αντισταθμίστηκε από την αύξηση των τιμών στον ηλεκτρισμό.
•Κατά 0.5% της ομάδας «Μεταφορές», λόγω μείωσης κυρίως των τιμών των καυσίμων αυτοκινήτου (βενζίνη) και των αυτοκινήτων. Μέρος της μείωσης αντισταθμίστηκε από την αύξηση των τιμών στα εισιτήρια αεροπλάνων.
•Κατά 0.4% της ομάδας «Ξενοδοχεία – Καφέ-Εστιατόρια», λόγω μείωσης κυρίως των τιμών των εστιατορίων – ζαχαροπλαστείων – καφενείων – κυλικείων. Μέρος της μείωσης αυτής αντισταθμίστηκε από την αύξηση των τιμών στα ξενοδοχεία.

2. Από τις αυξήσεις των κατηγοριών του Γενικού Δείκτη Τιμών:
•Κατά 3.5% της ομάδας Υγεία, λόγω αύξησης κυρίως της συμμετοχής των καταναλωτών στις λιανικές τιμές των φαρμάκων. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση των τιμών στις ιατρικές, οδοντιατρικές και παραϊατρικές υπηρεσίες.
•Κατά 1.9% της ομάδας «Αλκοολούχα ποτά και καπνός» λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα αλκοολούχα ποτά (μη σερβιριζόμενα) και στα τσιγάρα.
•Κατά 0.1% της ομάδας «Επικοινωνίες», λόγω της αύξησης των τιμών των ταχυδρομικών υπηρεσιών.

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Οικονομία