Πολιτική

Σεισμός στο ΣΥΡΙΖΑ από το ερωτηματολόγιο – Έκτακτη σύγκληση της Πολιτικής Γραμματείας ζητούν τα 17 από τα 21 μέλη της -Αμετακίνητος ο Κασσελάκης

Κατακλυσμιαίες είναι οι εξελίξεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία με την κατάσταση να εκτρέπεται μετά το ερωτηματολόγιο που απέστειλε στα μέλη του κόμματος, ο Πρόεδρος, Στέφανος Κασσελάκης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αργά το απόγευμα της Κυριακής 17 από τα 21 μέλη της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος κατέθεσαν αίτημα να συνεδριάσει άμεσα ή δυνατόν και αύριο το καθογητικό όργανο του κόμματος.  

Το αίτημα εστάλη, μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προς τους Γραμματείς του κόμματος και αναμένεται, εκτός απροόπτου, να εξευρεθεί μια ώρα που να εξυπηρετεί και τον Πρόεδρο του κόμματος, Στέφανο Κασσελάκη, καθώς βρίσκεται στο Λονδίνο.

Η προοπτική αλλαγής ονόματος, λογοτύπου και ιδεολογικής ταυτότητας έφερε απέναντι στην ηγεσία κορυφαία στελέχη, που το ένα μετά το άλλο τοποθετούνται απέναντι στις δραματικές εξελίξεις, με την αρχή να κάνει η Αντιπρόεδρος της Βουλής, Ολγα Γεροβασίλη, διαχρονική συνομιλήτρια του Αλέξη Τσίπρα.

Ακολούθησαν οι Χρήστος Σπιρτζης και Κατερίνα Νοτοπουλου, λύσεις συνεννόησης ζήτησε ο Πάνος Ρήγας, ενώ για «αρχηγίσκους» έκανε λόγο η Θεοδωρα Τζάκρη, από πλευράς των «Νεοπροεδρικων». 

Ταυτόχρονα, πηγές που πρόσκεινται στον Νίκο Παππά σημειώνουν ότι ο κ. Παππάς φέρεται να είναι της άποψης ότι το καταστατικό με τις αλλαγές του 2022 προβλέπει καθολική συμμετοχή των μελών και πως το ερωτηματολόγιο περιορίζει τη φυσιογνωμία του κόμματος, είναι ελλιπές διότι δεν αναζητά ευθύνες ξεκινώντας απο την κορυφή.

Το καταστατικό μας δεσμεύει όλους και όλες, επισημαίνουν οι ίδιες πηγές.

Λίγη ώρα αργότερα με ανάρτησή του στα social media ο Στέφανος Κασσελάκης επέμεινε καλώντας όλους να μπουν στο ερωτηματολόγιο προκειμένου να «να ενισχύσουν τη μόνη εναλλακτική στην κυβερνητική δυστοπία, και να στηρίξουν την προσπάθειά μου». «Ο προοδευτικός κόσμος από το 2019 μάς φωνάζει “αλλάξτε τα όλα”», τονίζει στην ανάρτηση – απάντηση του ο Στέφανος Κασσελάκης.

«Παροτρύνω όλα τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ να συμπληρώσουν το ερωτηματολόγιο», τονίζει και προσθέτει πως «οι απαντήσεις σας θα είναι αρωγός και για εμένα και για τα Όργανα του κόμματος στις αποφάσεις μας. Δε μιλάμε εδώ για δημοσκοπήσεις σε δελτία ειδήσεων αλλά για μία διαδικασία εσωκομματικής δημοκρατίας».

Η ανάρτησή του:

Η δήλωση του Στέφανου Κασσελάκη

«Στον ΣΥΡΙΖΑ που οραματίζομαι, ο Πρόεδρος και τα Όργανα πρώτα ακούν τη βάση και μετά αποφασίζουν, λαμβάνοντάς την υπόψη. Γνωρίζω ότι είναι κάτι ασυνήθιστο για την πολιτική σκηνή στη χώρα μας, αλλά για να μιλήσουμε ξανά στην κοινωνία πρέπει να υπερβούμε τους εαυτούς μας και να ακούσουμε την κοινωνία.

Το να δώσουμε φωνή στα μέλη ήταν βασική μου δέσμευση από την πρώτη στιγμή, όταν έθεσα υποψηφιότητα για Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Άλλωστε, ο προοδευτικός κόσμος από το 2019 μάς φωνάζει «αλλάξτε τα όλα».

Παροτρύνω όλα τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ να συμπληρώσουν το ερωτηματολόγιο στο https://isyriza.gr/preconference_survey_form . Οι απαντήσεις σας θα είναι αρωγός και για εμένα και για τα Όργανα του κόμματος στις αποφάσεις μας. Δε μιλάμε εδώ για δημοσκοπήσεις σε δελτία ειδήσεων αλλά για μία διαδικασία εσωκομματικής δημοκρατίας. Καλώ όλους τους προοδευτικούς πολίτες να γίνουν μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, να ενισχύσουν τη μόνη εναλλακτική στην κυβερνητική δυστοπία, και να στηρίξουν την προσπάθειά μου».

Άδειασμα από Γεροβασίλη, Σπίρτζη, Ρήγα – Για αρχηγίσκους μιλά η Τζάκρη

Εν τω μεταξύ, πυρά εξαπέλυσαν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ για το ερωτηματολόγιο του Στέφανο Κασσελάκη στο iSYRIZA.

Στο πλαίσιο αυτό, άμεση απάντηση ήρθε από τη βουλευτή και γραμματέα της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Θεοδώρα Τζάκρη η οποία τονίζει πως «δεν θα διστάσουμε να καινοτομήσουμε, να καταρρίψουμε δόγματα, να αλλάξουμε οι ίδιοι, να ανατρέψουμε ιεραρχίες, να καταβάλουμε το κόστος, να σταθούμε αντάξιοι των περιστάσεων γιατί ποτέ δεν επαρκούσε στην ιστορία η απλή εναλλαγή προσώπων». Παράλληλα ανεβάζοντας τους τόνους κάνει λόγο για αρχηγίσκους. «Δεν απομένει άλλος χώρος για διαδικαστικές ενστάσεις ούτε χωράνε στην κρίσιμη στιγμή φιλοδοξίες αρχηγίσκων» λέει χαρακτηριστικά.

Ο χορός των αντιδράσεων

Την αρχή έκανε η Όλγα Γεροβασίλη η οποία εκφράζει την έκπληξή της για την κίνηση αυτή εκ μέρους του Στέφανου Κασσελάκη, ζητά την έκτακτη σύγκληση των καθοδηγητικών οργάνων του ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή της Πολιτικής Γραμματείας και της Κεντρικής Επιτροπής, «πριν από τη σύγκληση του Συνεδρίου. Πριν δηλαδή αυτό εξελιχθεί ντεφάκτο σε συνέδριο διάλυσης του κόμματος που ο Αλέξης Τσίπρας έφερε στη διακυβέρνηση του τόπου και το οποίο παρέδωσε στον διάδοχό του στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης».

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Πολιτική