Πολιτική

Λάθος καταμέτρηση: Πέρασε τελικά το άρθρο 3 στη Βουλή

Με 151 ψήφους υπέρ πέρασε τελικά το άρθρο 3, παρ. 1 για την αναθεώρηση του άρθρου για τις σχέσεις Κράτους-Εκκλησίας.

Αρχικές πληροφορίες ανέφεραν πως στο πλαίσιο της ψηφοφορίας για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, το εν λόγω άρθρο είχε συγκεντρώσει 150 ψήφους, μία λιγότερη από τις 151 που απαιτούνται για να τεθεί προς αναθεώρηση.

Ωστόσο φαίνεται πως είχε γίνει λάθος στην καταμέτρηση.

Οπως ανακοίνωσε πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, όλες οι προτάσεις του κυβερνώντος κόμματος τελικά υπερψηφίστηκαν.

Συγκεκριμένα, το άρθρο 3, παρ. 1 για την αναθεώρηση του άρθρου σχετικά με τις σχέσεις Κράτους-Εκκλησίας, όπως και το άρθρο 3 παράγραφος 2 πέρασαν με 151 ψήφους υπέρ. Η ερμηνευτική διάταξη του άρθρου 3 συγκέντρωσε 153 ψήφους.

Ετσι, το άρθρο θα τεθεί προς ψήφιση και στη δεύτερη ψηφοφορία της παρούσας Βουλής που ακολουθεί στην Ολομέλεια στις 13 Μαρτίου.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το εν λόγω άρθρο δεν το ψήφισαν από τον ΣΥΡΙΖΑ η Νίνα Κασιμάτη και ο Γιάννης Μιχελογιαννάκης. Αρχικά, οι πληροφορίες ανέφεραν ότι το άρθρο καταψήφισε και η κ. Γιαννιά, η οποία ωστόσο σε δήλωσή της το διαψεύδει.

Η πρόταση αναθεώρησης του άρθρου 3 από τον ΣΥΡΙΖΑ

Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε προτείνει την αναθεώρηση του άρθρου 3 του Συντάγματος ώστε να επισημαίνεται ότι «η Ελληνική Πολιτεία είναι θρησκευτικά ουδέτερη. Επικρατούσα θρησκεία στην Ελλάδα είναι η Ορθόδοξη Εκκλησία» αλλά με την προσθήκη ερμηνευτικής δήλωσης ότι «ο όρος επικρατούσα θρησκεία δεν αποτελεί αναγνώριση επίσημης κρατικής θρησκείας και δεν επιφέρει καμία δυσμενή συνέπεια σε βάρος άλλων θρησκευμάτων και γενικότερα στην απόλαυση του δικαιώματος της θρησκευτικής ελευθερίας».

Επίσης, να καταργηθεί η απαγόρευση της μετάφρασης της Αγίας Γραφής σε άλλο γλωσσικό τύπο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ πρότεινε επίσης αλλαγές στις προβλέψεις για την ορκωμοσία των κρατικών αξιωματούχων και δημοσίων λειτουργών κι υπαλλήλων ώστε να γίνει με πολιτικό όρκο, ενώ σε κάθε άλλη περίπτωση ο υπόχρεος επιλέγει αν θα δώσει πολιτικό ή θρησκευτικό όρκο. Επίσης προτείνονται αλλαγές στο όρκο του Προέδρου της Δημοκρατίας και των βουλευτών ώστε να δίνουν πολιτικό όρκο.

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Πολιτική