Πολιτική

Σήμερα η ετυμηγορία των 13 δικαστών για Παππά και Καλογρίτσα

Μετά από 17 συνεδριάσεις αναμένεται σήμερα να εκφωνηθεί η απόφαση του Ειδικού Δικαστηρίου περί ευθύνης υπουργών  για την αθωότητα ή μη του πρώην υπουργού  Επικρατείας Νίκου Παππά και του  επιχειρηματία Χρήστου Καλογρίτσα, όπως και οι ποινές που θα επιβληθούν σε περίπτωση που κριθούν ένοχοι.

Ειδικότερα, η Ιωάννα Κλάπα-Χριστοδουλέα, πρόεδρος του Ειδικού Δικαστηρίου, θα εκφωνήσει σε δημόσια συνεδρίαση την ετυμηγορία των 13 τακτικών δικαστών επί της ενοχής ή όχι των δυο κατηγορουμένων.      

  
Σε περίπτωση κατά την οποία οι δύο κατηγορούμενοι κριθούν ένοχοι, ο εισαγγελέας Δημήτρης Ασπρογέρακας (ασθενεί η τακτική εισαγγελέας Όλγα Σμυρλή) θα προτείνει επί των ποινών και στην συνέχεια το δικαστήριο θα αποσυρθεί για να αποφασίσει για το ύψος των ποινών που θα επιβληθούν. Οι 13 δικαστές θα ανέβουν και πάλι στην έδρα προκειμένου να ανακοινώσουν την ετυμηγορία τους.

 
Εισαγγελική πρόταση

Πάντως, η τακτική εισαγγελέας της έδρας Όλγα Σμυρλή, έχει προτείνει (10.2.2023) την αθώωση και των δυο κατηγορουμένων. Η κυρία Σμυρλή,   μεταξύ των άλλων, υποστήριξε ότι τα όσα αποδίδονται στον κ. Παππά δεν συνιστούν το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος και είναι εκτός ποινικού ενδιαφέροντος. Κατά συνέπεια πρότεινε την απαλλαγή του κ. Παππά από την κατηγορία  της παράβασης καθήκοντος που του αποδίδεται και του κ. Καλογρίτσα από την κατηγορία της συνέργεια σε παράβαση καθήκοντος.

Ακόμη, η εν λόγω εισαγγελική λειτουργός  επισήμανε ότι κατά την κρίση της ο Νίκος Παππάς δεν ξεπέρασε κανένα όριο, καμία κόκκινη γραμμή και ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες ήταν αδιάβλητος.
 
Ποίοι δίκασαν

Η δίκη ξεκίνησε 18 Νοεμβρίου 2022 και μετά από 17 συνεδριάσεις σήμερα θα πέσει η αυλαία και κατά την ακροαματική διαδικασία της δίκης κατέθεσαν περίπου 20 μάρτυρες.

Τακτικά μέλη του Ειδικού δικαστηρίου είναι η πρόεδρος  και αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου Ιωάννα Κλάπα-Χριστοδουλέα και από τον Άρειο Πάγο  οι Δήμητρα Ζώη, Ελένη Κατσούλη,  Δημητρία Στρούζα-Ξένου ή  Κοκολέτση, Μαρουλιώ  Απέργη, Μαρία Βάρκα και Γεωργία Καγτσιμαγκλή, ενώ από την  πλευρά του Συμβουλίου της Επικρατείας είναι οι Σπυριδούλα  Χρυσικοπούλου  (αντιπρόεδρος του ΣτΕ), Μιχαήλ Πικραμένος (αντιπρόεδρος του ΣτΕ), Ηλίας Μάζος, Μαρία Σωτηροπούλου,  Σταυρούλα Κτιστάκη και Κασσιανή Μαρίνου.

Νομικοί παραστάτες του κ. Παππά ήταν οι δικηγόροι Γιάννης Μαντζουράνης, Βαγγελής Γεωργακόπουλος και Θεόδωρος Μαντάς. Συνήγοροι του κ. Καλογρίτσα, ήταν ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Ανδρέας Λοβέρδος και ο Άγγελος Καραχάλιος.
 
Το παραπεμπτικό βούλευμα
            

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Πολιτική