16 Ιανουαρίου 2022

Σκευωρία Novartis: Τα έγγραφα που δείχνουν τις μεθοδεύσεις με τους κουκουλοφόρους μάρτυρες

«Μάξιμος Σαράφης» και «Αικατερίνη Κελέση» είχαν καταθέσει και στο FBI - H εμπλοκή τους με τις αμερικάνικες αρχές και η προσδοκία οικονομικού οφέλους αποτελεί απαγορευτικό παράγοντα για να καταστούν προστατευόμενοι μάρτυρες από την ελληνική δικαιοσύνη – Σήμερα η απάντηση Τσίπρα για την αντικατάσταση Πολάκη-Τζανακόπουλου

Ισχυρές ενδείξεις λειτουργίας ενός φαιδρού μηχανισμού μεθοδεύσεων με παράνομους κουκουλοφόρους μάρτυρες, απειλές και οικονομικά ανταλλάγματα αποκαλύπτουν τα στοιχεία που προκύπτουν από την έρευνα της δικαιοσύνης για την σκευωρία Novartis. Την ίδια ώρα ο ΣΥΡΙΖΑ με ακραίους κοινοβουλευτικούς ακτιβισμούς επιχειρεί να αποπροσανατολίσει και να καθυστερήσει την παράλληλη έρευνα της προανακριτικής της Βουλής.

Σύμφωνα με έγγραφο που παρουσίασε η εφημερίδα «Καθημερινή της Κυριακής», δύο εκ των τριών προστατευόμενων μαρτύρων είναι τα ίδια πρόσωπα που προτάθηκαν από δικηγορικό γραφείο ως μάρτυρες στις ΗΠΑ, προσδοκώντας οικονομικά οφέλη.

Πρόκειται για τους περίφημους «Μάξιμο Σαράφη» και «Αικατερίνη Κελέση» με τις… τροχήλατες βαλίτσες για τους οποίους – όπως επισημαίνουν δικαστικές πηγές με γνώση των θεμάτων – η εμπλοκή τους με τις αμερικάνικες αρχές και η προσδοκία οικονομικού οφέλους αποτελεί απαγορευτικό παράγοντα για να καταστούν προστατευόμενοι μάρτυρες από την ελληνική δικαιοσύνη.

Την ίδια ώρα η πρώην προϊστάμενη της επιθεώρησης Δημόσιας Διοίκησης Μαρία Παπασπύρου σε κατάθεση που έδωσε 23 Οκτωβρίου 2019 στους αρμόδιους ανακριτές φαίνεται να επιβεβαιώνει τις καταγγελίες των υφισταμένων της ελεγκτών που κατήγγειλαν πιέσεις και απειλές από την εισαγγελία Διαφθοράς για να παραδώσουν άρον – άρον το πόρισμά τους και να εξυπηρετήσουν με τον τρόπο αυτό τον σχεδιασμό για άγαρμπη άσκηση διώξεων κατά των 10 πολιτικών προσώπων.

Η κυρία Παπασπύρου, παρά την προσπάθειά της να δικαιολογήσει την κυρία Ελένη Τουλουπάκη και τους άλλους εισαγγελείς διαφθοράς, παραδέχεται ότι «βιάζονταν να πάρουν το πόρισμα για να δουν τι θα κάνουν». Να σημειωθεί ότι οι «βιασύνες» αφορούν τον Δεκέμβριο του 2018 περίοδος κατά την οποία όπως κατήγγειλε ο κ. Ιωάννης Αγγελής «η κυρία Τουλουπάκη ήθελε να ασκήσει διώξεις εως 20 Δεκεμβρίου σε Γεωργιάδη, Λοβέρδο και Σαλμά».

FBI αλα ΣΥΡΙΖΑ

Ειδικότερα, η εισαγγελέας Εγκλημάτων Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη με επιστολή της στις 8 Οκτωβρίου 2019 προς τους δύο ανακριτές που ερευνούν την σκευωρία Novartis αρνείται να τους διαβιβάσει έγγραφα που έχει στην διάθεση της και αφορούν την αλληλογραφία με τις αμερικάνικες αρχές.

Η Εισαγγελέας αναφέρεται σε «απόρρητα» έγγραφα που της απέστειλαν οι αμερικανικές αρχές και τα οποία περιέχουν πληροφορίες με την προϋπόθεση να μην χρησιμοποιηθούν σε εγχώριες ποινικές υποθέσεις.

Σύμφωνα πάντα με την κυρία Τουλουπάκη στα έγγραφα που έχει στην διάθεσή της «περιγράφονται μεταξύ άλλων (με κωδικές ονομασίες που δεν επιτρέπεται να αποκαλύψω) δύο μάρτυρες των αμερικανικών αρχών. Σύμφωνα με το ίδιο έγγραφο οι συγκεκριμένοι μάρτυρες μεταξύ άλλων «…είχαν πρόσβαση και γνώση σε αποδεικτικό υλικό αναφορικά με δωροδοκίες που έλαβαν χώρα από πλευράς Νοβάρτις, σε… …. αξιωματούχους στην Ελλάδα…».

Και συνεχίζει η εισαγγελέας: «Αξιοποιώντας τα συγκεκριμένα στοιχεία καταφέραμε να ταχτοποιήσουμε τουλάχιστον τον ένα εκ των δύο προσώπων, τον οποίο εν συνεχεία καταστήσαμε προστατευόμενο μάρτυρα στην ενώπιόν μας διαδικασία και ακολούθως μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος με την κωδική ονομασία “Μάξιμος Σαράφης”».

Αλλά και για τον δεύτερο προστατευόμενο μάρτυρα με την κωδική ονομασία “Αικατερίνη Κελέση“ προκύπτει ότι είχε επαφές με τις αμερικανικές αρχές, καθώς η δικαστική λειτουργός αναφέρει: «Τα στοιχεία του προστατευόμενου μάρτυρα με την κωδική ονομασία “Αικατερίνη Κελέση” αναφέρονται στο με αριθμό πρωτ. …7-11-2-17 συνταγμένο στην αγγλική γλώσσα έγγραφο του Ομοσπονδιακού Γραφείου του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ που διαβιβάστηκε στην Εισαγγελία Διαφθοράς με την ίδια ημερομηνία».


toyloypaki-1-sosto


toyloypaki-2-sostoi

Η Τουλουπάκη «καρφώνει» την «Αικ. Κελέση»

Πάντως, από μια προσεκτική ανάγνωση του εγγράφου Τουλουπάκη και κυρίως των σημείων τα οποία η εισαγγελέας θέτει εντός εισαγωγικών και υπαινίσσεται ότι αφορούν τα δήθεν άκρως απόρρητα αμερικανικά έγγραφα, διαπιστώνεται ότι αποτελούν αποσπάσματα της γνωστής και δημοσιευμένης έκθεσης του FBI που περιγράφει το σύστημα δωροδοκιών ιατρών.

Υπενθυμίζεται ότι η συγκεκριμένη έκθεση αναφέρεται σε συγκεκριμένες εταιρείες και πρόσωπα. Η έκθεση αυτή βρίσκεται στα χέρια των ελληνικών αρχών από το 2016, ωστόσο οι υποθέσεις των επτά από τα συνολικά δέκα πολιτικά πρόσωπα που διώχθηκαν το 2018 έχουν ήδη μπει στο αρχείο. Επιπροσθέτως, διαπιστώνεται ότι η κυρία Τουλουπάκη στην προσπάθειά της να διαφημίσει τον μάρτυρα «Αικατερίνη Κελέση» αποκαλύπτει το πραγματική του ταυτότητα. Συγκεκριμένα χρησιμοποιεί αυτούσια αποσπάσματα από την αμερικανική έκθεση που αφορούν το φυσικό πρόσωπο Μαρία Μαραγγέλη, πρώην γραμματέα του Κ. Φρουζή.

Οι αποκαλύψεις αυτές, που προέρχονται από την ίδια την εισαγγελέα Διαφθοράς, θεωρούνται εξαιρετικά σημαντικές, καθώς αφορούν στον τρόπο με τον οποίο εντοπίστηκαν και μπήκαν σε καθεστώς προστασίας οι δύο από τους τρεις μάρτυρες που ενοχοποίησαν δέκα πολιτικά πρόσωπα για την υπόθεση Novartis. Οι καταθέσεις αυτές αποτελούν τη βάση για τις κατηγορίες που αποδόθηκαν αρχικά, ενώ συνδέονται και με το αντικείμενο της έρευνας της Προανακριτικής Επιτροπής της Βουλής η οποία διερευνά εάν υπήρξε σκευωρία για την απόδοση των κατηγοριών στα πολιτικά πρόσωπα.

Η Μαρία Παπασπύρου ομολογεί βιασύνες για άρον – άρον πορίσματα

Πέραν αυτών, η πρώην προϊστάμενη της επιθεώρησης Δημόσιας Διοίκησης Μαρία Παπασπύρου σε κατάθεση που έδωσε τέλος Οκτωβρίου στους αρμόδιους ανακριτές φαίνεται να επιβεβαιώνει τις καταγγελίες των υφισταμένων της ελεγκτών που κατήγγειλαν πιέσεις και απειλές από την εισαγγελία Διαφθοράς για να παραδώσουν άρον – άρον το πόρισμά τους και να εξυπηρετήσουν με τον τρόπο αυτό τον σχεδιασμό για άγαρμπη άσκηση διώξεων κατά πολιτικών προσώπων.

Η κυρία Παπασπύρου, παρά την προσπάθειά της να δικαιολογήσει την κυρία Ελένη Τουλουπάκη και τους άλλους εισαγγελείς διαφθοράς, παραδέχεται ότι «βιάζονταν να πάρουν το πόρισμα για να δουν τι θα κάνουν».

«Σε αυτό το σημείο θέλω να σημειώσω ότι και οι εισαγγελείς Διαφθοράς είχαν δίκαιο, διότι έπρεπε να τελειώνουν την υπόθεση το ταχύτερο και δεν γνώριζαν την ειδική διαδικασία ελέγχου που είναι χρονοβόρα, αλλά και εμείς έπρεπε να βγάλουμε σωστό πόρισμα το οποίο απαιτούσε εύλογο χρόνο. Οι Εισαγγελείς Διαφθοράς δεν μου δώσανε την εικόνα πίεσης προκειμένου να τελειώσω όπως – όπως το πόρισμα για να ασκήσουν δίωξη, αλλά βιάζονταν να πάρουν το πόρισμα για να δουν τι θα κάνουν» αναφέρει χαρακτηριστικά.


egrafo


papaspyrou-2a-sosto


papaspyrou-3-sosto


papaspyrou-4-sost

Υπενθυμίζεται ότι όπως αποκάλυψε το Πρώτο Θέμα της Κυριακής (29.9.2019) το μικτό κλιμάκιο που συγκρότησε το Συντονιστικό Όργανο Επιθεώρησης και Ελέγχου (ΣΟΕΕ) έστειλε 14σέλιδη επιστολή στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου καταγγέλλοντας «εκτόξευση συγκεκαλυμμένων ή ευθέως εκπεφρασμένων απειλών» και πιέσεων από την κυρία Τουλουπάκη προκειμένου να επισπευστεί η κατάθεση πορίσματος χωρίς αξιολόγηση των στοιχείων και ολοκλήρωση των μαρτυρικών καταθέσεων.

«… φρονούμε, ότι η εκτόξευση συγκεκαλυμμένων ή ευθέως εκπεφρασμένων απειλών στο πρόσωπο της Συντονίστριας του ΜΚΕ, Ειδικής Επιθεωρήτριας του Γραφείου του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης και η εν γένει άσκηση πιέσεων στους Επιθεωρητές Μέλη του ΜΚΕ για την άμεση υποβολή πορίσματος εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους λάθους το οποίο θα θέσει σε διακινδύνευση όχι μόνο τους υπογράφοντες Επιθεωρητές, αλλά ιδίως την αξιοπιστία του Συντονιστικού Οργάνου Επιθεώρησης και Ελέγχου, του θεσμού του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης και περαιτέρω την ίδια την ερευνητική υπόθεση» ανέφεραν χαρακτηριστικά.

Να σημειωθεί ότι η επιστολή εστάλη στις 12.12.2018 ενώ όπως έχει καταγγείλει ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ιωάννης Αγγελής η εισαγγελέας Διαφθοράς καθοδηγούμενη από τον «Ρασπούτιν» επεδίωκε να ασκήσει «όπως – όπως» διώξεις σε συγκεκριμένα πολιτικά πρόσωπα έως τις 20 Δεκεμβρίου του ίδιου έτους.

Με τραμπουκισμούς καθυστερεί την έρευνα ο ΣΥΡΙΖΑ

Την ίδια ώρα πάντως η έρευνα της προανακριτικής επιτροπής της Βουλής ταλαιπωρείται από την παρελκυστική τακτική του ΣΥΡΙΖΑ που με τραμπουκισμούς, απειλές και παρακμιακούς ακτιβισμούς προκαλεί καθυστερήσεις. Ήδη, δύο συνεδριάσεις έχουν αναβληθεί ενώ στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης προαναγγέλλουν εντάσσεις και για την προγραμματισμένη συνεδρίαση της ερχόμενης Πέμπτης.

Ως αφορμή προβάλλουν την απόφαση της πλειοψηφίας για εξαίρεση των Δ. Τζανακόπουλου και Π. Πολάκη με το σκεπτικό ότι είναι βασικοί πρωταγωνιστές στο στήσιμο της σκευωρίας, πρέπει να κληθούν ως μάρτυρες και άρα ενδεχόμενη παραμονή τους και ως ελεγκτές εγείρει κίνδυνο ακυρότητας των ερευνών. Παρά το γεγονός λοιπόν ότι και ο Πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας χαρακτήρισε αβάσιμες τις σχετικές αιτιάσεις του κ. Αλέξη Τσίπρα, ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει να στήνει σκηνικό πεζοδρομιακής διαμαρτυρίας.

Σύμφωνα δε με πληροφορίες, στην συνεδρίαση της ερχόμενης Πέμπτης οι Δ. Τζανακόπουλος και Π. Πολάκης θα επιχειρήσουν παρανόμως να εισβάλλουν στην αίθουσα και να μετέχουν στις εργασίες επιχειρώντας να καταστούν «διωκόμενοι» από την φρουρά της Βουλής και από ένα δήθεν «κοινοβουλευτικό πραξικόπημα»… της πλειοψηφίας. Με τον τρόπο αυτό όμως θα προκαλέσουν την τρίτη κατά σειρά αναβολή της κατάθεσης του πρώην επικεφαλής της Novartis Hellas Κωνσταντίνου Φρουζή, μαρτυρία που κρίνεται κρίσιμη.Πολιτική