Πολιτική

Σκηνικό Αυγούστου στη Μεσόγειο: Έντονη κινητικότητα των στόλων Ελλάδας και Τουρκίας

Οι εξελίξεις με το Oruc Reis κλιμακώνουν εκ νέου την ένταση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας – Ποιες μπορούν να είναι οι επιδιώξεις των Τούρκων από αυτή την εξέλιξη

Απέπλευσε νωρίτερα από το λιμάνι της Αττάλειας το τουρκικό ερευνητικό πλοίο Oruc Reis με κατεύθυνση νότια, προς τη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου που από χθες το βράδυ έχει δεσμεύσει με παράνομη navtex η Άγκυρα.

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, ιδιαίτερα έντονη είναι και η κινητικότητα του τουρκικού στόλου, δεδομένου ότι ήδη από χθες το απόγευμα αρκετές μεγάλες μονάδες επιφανείας του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού (φρεγάτες, κορβέτες κτλ) έχουν αποπλεύσει από τις ναυτικές βάσεις στα νότια παράλια της Τουρκίας, έχοντας βγει στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Μάλιστα η κινητοποίηση του τουρκικού στόλου εξακολουθεί και βρίσκεται σε εξέλιξη, με αποτέλεσμα, όπως εκτιμάται, ο αριθμός των τουρκικών πλοίων να αυξηθεί κι άλλο στη συνέχεια.

Την ίδια στιγμή, ανάλογη είναι η κινητοποίηση που υπάρχει και στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, καθώς ήδη ένας σημαντικός αριθμός πλοίων του Πολεμικού μας Ναυτικού έχει λάβει εντολή να κατευθυνθεί προς την περιοχή που έχουν δεσμεύσει οι Τούρκοι, ενώ σε αυξημένη ετοιμότητα έχει τεθεί και το σύνολο των Ενόπλων Δυνάμεων.

Η ελληνική πλευρά, πάντως, είχε πληροφορίες ήδη από χθες το μεσημέρι ότι οι Τούρκοι προετοιμάζονταν για να δημιουργήσουν για μία ακόμη φορά συνθήκες κρίσης στο Αιγαίο, δεδομένου ότι από νωρίς το πρωί της Κυριακής και χωρίς κάποιο προφανή λόγο, οι τούρκοι είχαν ξεκινήσει να βγάζουν μέρος τους στόλους τους στην ανοιχτή θάλασσα.

Εκτιμήσεις για τις προθέσεις των Τούρκων

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, μέσω της συγκεκριμένης κλιμάκωσης, οι Τούρκοι, είτε επιδιώκουν να ασκήσουν πίεση στην ελληνική πλευρά, προκειμένου να επισπευθεί χρονικά ο σχετικός διάλογος τoν οποίο διακαώς οι ίδιοι επιθυμούν μιας και στο τραπέζι των συζητήσεων έχουν θέσει το σύνολο των διεκδικήσεών τους, είτε γιατί οι συνομιλίες που γίνονται σε επίπεδο ΝΑΤΟ μεταξύ των στρατιωτικών αντιπροσωπειών των δύο χωρών, δεν πηγαίνουν ιδιαίτερα καλά, ή δεν προχωρούν τόσο γρήγορα, όσο η κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα ήθελε.

Σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, το γεγονός ότι η navtex που εκδόθηκε από τον υδρογραφικό σταθμό της Αττάλειας, χθες βράδυ στις 23:50, ορίζει το βορειοανατολικό όριο της σε απόσταση μόλις 7,5 μίλια από το Καστελόριζο, δείχνει ότι η Άγκυρα επιθυμεί να «πιάσει» το νήμα από εκεί που το άφησε κατά την πρόσφατη ελληνοτουρκική κρίση, όταν και από navtex σε navtex που εξέδιδε πλησίαζε όλο και περισσότερο τις ακτές του ελληνικού νησιού.

Να υπενθυμίσουμε πως το βόρειο όριο της προηγούμενης, από αυτήν που εξέδωσε χθες, τουρκικής navtex που αφορούσε σε έρευνες του Uruc Reis ήταν σε απόσταση 32 μιλίων από το Καστελόριζο.

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Πολιτική