Διεθνή

Σκωτία: Προηγούνται οι υποστηρικτές της ανεξαρτησίας σύμφωνα με δημοσκόπηση

FA913EF2CA6AE964CA09DF2EA6B76B26.jpgΓια πρώτη φορά οι υποστηρικτές της ανεξαρτησίας της Σκωτίας από το Ηνωμένο Βασίλειο φαίνεται να κερδίζουν έδαφος και να προηγούνται, σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση της YouGov.

Με μόλις λιγότερο από δύο εβδομάδες πριν την κρίσιμη ψηφοφορία στις 18 Σεπτεμβρίου, οι υποστηρικτές μια ανεξάρτητης Σκωτίας προηγούνται με 51% έναντι 49% αυτών που τάσσονται υπέρ της παραμονής στο Ηνωμένο Βασίλειο, τονίζουν οι Sunday Times.

Η YouGov είπε πως τα αποτελέσματα δεν περιλαμβάνουν τους αναποφάσιστους καθώς και εκείνους που δεν προτίθενται να ψηφίσουν. Εάν συμπεριληφθούν και αυτές οι ομάδες, τότε οι υποστηρικτές της απόσχισης θα φθάσουν στο 47% και της παραμονής στο 45%.

Αν οι Σκωτσέζοι ψηφίσουν να εγκαταλείψουν το Ηνωμένο Βασίλειο, ο πρωθυπουργός David Cameron θα δεχθεί πιέσεις να παραιτηθεί πριν από τις εθνικές εκλογές τον Μάιο του 2015, ενώ οι πιθανότητες του αντιπολιτευόμενου κόμματος των Εργατικών να αποκτήσει την πλειοψηφία θα μπορούσαν να ανατραπούν αν χάσει τους Σκωτσέζους βουλευτές του. Ο Cameron, ο οποίος επρόκειτο να επισκεφθεί την Βασίλισσα Ελισάβετ στη Σκωτία την Κυριακή, επέμεινε ότι δεν θα παραιτηθεί.

Οι εθνικιστές Σκωτσέζοι κατηγορούν το Λονδίνο ότι σπαταλά τον πλούτο της χώρας τους και ότι η Σκωτία θα είναι μία από τις πλουσιότερες χώρες του κόσμου αν πάρει τον έλεγχο της «μοίρας» της. Από την άλλη, οι υποστηρικτές της παραμονής στο Ηνωμένο Βασίλειο ισχυρίζονται ότι μια δυνητική ανεξαρτησία της Σκωτίας θα επιφέρει σημαντική πολιτική και οικονομική αβεβαιότητα.

Ιστορικό

Σκωτία και Ηνωμένο Βασίλειο υπέγραψαν συμφωνία στις 15 Οκτωβρίου του 2012 που ανοίγει το δρόμο για διεξαγωγή δημοψηφίσματος σχετικά με την ανεξαρτησίας της πρώτης το φθινόπωρο του 2014.

Η Σκωτία είναι ένα κράτος που ανήκει στο Ηνωμένο Βασίλειο από το 1707, όπου και ιδρύθηκε. Το τωρινό κοινοβούλιο της Σκωτίας ιδρύθηκε το 1999 ως μέρος της αποκέντρωσης εντός του Ηνωμένου Βασιλείου, δημιουργώντας περιφερειακά όργανα σε Σκωτία, Ουαλία και Βόρεια Ιρλανδία, ώστε να δοθούν περισσότερες εξουσίες στις περιφέρειες. Το κοινοβούλιο της Σκωτίας έχει εξουσίες σε συγκεκριμένους τομείς πολιτικής, όπως η εκπαίδευση και η υγεία.

Το Σκωτσέζικο Εθνικό Κόμμα που κυβερνά στη Σκωτία κάνει εκστρατεία για ανεξαρτησία. Ισχυρίζεται ότι η χώρα χρειάζεται ισχυρότερη φωνή στην Ευρώπη και στον κόσμο προκειμένου να προωθήσει καλύτερα τα κοινωνικά, πολιτικά και οικονομικά της συμφέροντα.

Σκωτσέζοι υπουργοί διαμαρτύρονται επειδή θέματα που θεωρούνται σημαντικά για την Σκωτία, συχνά περιθωριοποιούνται από το Λονδίνο.

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Διεθνή