Διεθνή

Σκωτία: Στην τελική ευθεία το δημοψήφισμα – αμφίρροπη η μάχη

70DD6D1D04682F45F7E0837CCD9EDECC.jpgΜε το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκωτίας να πλησιάζει και με το στρατόπεδο του «Ναι» να ενισχύεται σημαντικά, όπως αποτυπώνεται στις τελευταίες δημοσκοπήσεις, η μάχη κρίνεται αμφίρροπη.

Την υποστήριξή τους στο χρονοδιάγραμμα για τη μεταφορά πρόσθετων εξουσιών στην τοπική κυβέρνηση της Σκωτίας που παρουσίασε το βράδυ της Δευτέρας ο πρώην Πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν, εκφράζουν σήμερα όλα τα μεγάλα βρετανικά κόμματα. Σύνθημά τους είναι «τα καλύτερα και από τους δύο κόσμους», μιλώντας για αυξημένη αυτονομία εντός του Ηνωμένου Βασιλείου.

Με το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκωτίας να πλησιάζει και με το στρατόπεδο του «Ναι» να ενισχύεται σημαντικά, όπως αποτυπώνεται στις τελευταίες δημοσκοπήσεις, η μάχη κρίνεται αμφίρροπη. Ο Σκωτσέζος πρώην ηγέτης των Εργατικών θεωρείται από πολλούς ως η καλύτερη επιλογή να ηγηθεί της τελικής προσπάθειας να πειστούν οι κάτοικοι της Σκωτίας να παραμείνουν στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Βρετανοί σχολιαστές επισημαίνουν πως η κινητοποίηση του «ημιαποσυρθέντος» από την πολιτική Γκόρντον Μπράουν καταδεικνύει την έλλειψη πολιτικού ερείσματος των ηγετών του Γουέστμινστερ στη Σκωτία.

Ο κ. Μπράουν παρουσίασε από το Εδιμβούργο ένα χρονοδιάγραμμα για απόδοση περισσότερης αυτονομίας στη Σκωτία, εφόσον επιλέξει την ένωση με το υπόλοιπο Βασίλειο, το οποίο προβλέπει τη σύνταξη σχετικού σχεδίου νόμου έως τα τέλη του Ιανουαρίου του 2015.

Οι πρόσθετες εξουσίες που θα αποδοθούν στην τοπική κυβέρνηση της Σκωτίας θα αφορούν στους τομείς της φορολογικής πολιτικής, των δαπανών και των επιδομάτων, αν και οι λεπτομέρειες δεν είναι ακόμα ξεκάθαρες.

Εν τω μεταξύ, δημοσκόπηση της εταιρείας μετρήσεων TNS Scotland επιβεβαιώνει πως η μάχη στην κάλπη του δημοψηφίσματος θα είναι στήθος με στήθος. Οι οπαδοί της ανεξαρτησίας συγκεντρώνουν ποσοστό 38% έναντι 39% των οπαδών του «Όχι», με τους αναποφάσιστους στο 23%. Πριν από ένα μήνα οι υποστηρικτές της ένωσης προηγούνταν με 12 ποσοστιαίες μονάδες.

Μεταξύ όσων δηλώνουν σίγουροι ότι θα προσέλθουν στην κάλπη, καταγράφεται ισοπαλία στο 41%.

Άλλη δημοσκόπηση, για λογαριασμό των υποστηρικτών της ανεξαρτησίας της Σκωτίας, δίνει 52% στο «Όχι» και 48% στο «Ναι», χωρίς να μετρά τους αναποφάσιστους.

Το ερώτημα στην κάλπη τη 18η Σεπτεμβρίου θα είναι: «Θα έπρεπε η Σκωτία να είναι ανεξάρτητο κράτος;», με τους κατοίκους που θα ψηφίσουν να καλούνται να επιλέξουν μεταξύ του «Ναι» ή του «Όχι».

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Διεθνή