Πολιτική

Σκυλακάκης: Έξοδος από την κρίση το 2ο τρίμηνο του 2021 με δυνατή ανάκαμψη

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε ότι οι επόμενοι 5 – 6 μήνες θα είναι δύσκολοι καθώς δεν θα κρίνουν μόνο τις ανθρώπινες ζωές αλλά και την πορεία της χώρας τα επόμενα χρόνια

Την αισιοδοξία του ότι η χώρα θα βγει από την κρίση το δεύτερο τρίμηνο του 2021 με ισχυρές προοπτικές ανάκαμψης εξέφρασε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης, ωστόσο υπογράμμισε ότι οι επόμενοι 5 – 6 μήνες θα είναι δύσκολοι καθώς δεν θα κρίνουν μόνο τις ανθρώπινες ζωές αλλά και την πορεία της χώρας τα επόμενα χρόνια.

Μιλώντας για τον κρατικό προϋπολογισμό του 2021 στην επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής αναφέρθηκε και στο σχέδιο Πισσαρίδη σε συνδυασμό με τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης, υπογραμμίζοντας: «Είμαι αισιόδοξος ότι θα βγούμε από αυτή την κρίση πιο δυνατοί μετά το δεύτερο τρίμηνο του 2021 που θα έχουμε δυνατή ανάκαμψη που λίγο πολλοί την προβλέπουν αρκετοί (Microsoft, VW, αγορές). Εως τότε όμως θα έχουμε 5-6 δύσκολους μήνες και πρέπει να τους περπατήσουμε με σύνεση και σωφροσύνη για να ανοίξει νέα περίοδος για την χώρα.

Ο ίδιος εξήγησε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ έχει καταφέρει να διπλασιάσει τον αριθμό ΜΕΘ που παρέλαβε τον Ιούλιο του 2019 ενώ απαντώντας στην κριτική του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε «Άκουσα την κυρία Αχτσιόγλου να μιλά για τις δαπάνες υγείας. Οι πραγματικές δαπάνες υγείας σε όλη την περίοδο ΣΥΡΙΖΑ ήταν μικρότερες από τις δαπάνες που έγιναν το 2014. Σε όλη την πενταετία του ΣΥΡΙΖΑ οι δαπάνες υγείας ήταν μικρότερες από αυτές που έγιναν μόνο την τελευταία χρονιά της περιόδου Σαμαρά».

Πάντως, ο υπουργός εξήγησε ότι η έναρξη της πανδημίας βρήκε την Ελλάδα ευάλωτη τόσο στον τομέα της οικονομίας όσο και υγειονομικά για να επισημάνει πως «Αρα έπρεπε να κρατήσουμε λεπτή ισορροπία στην βοήθεια που χρειάζεται η κοινωνία και από την άλλη στην μελλοντική δημοσιονομική ευστάθεια που δεν πρέπει να διαταραχθεί. Σε περίοδο αβεβαιότητας πολύ μεγάλης το σημείο καμπής στα δημοσιονομικά είναι πολύ δύσκολο να το διακρίνεις. Δεν υπάρχει εύκολος τρόπος για να δεις ποιο θα είναι το σημείο καμπής. Συνεπώς δημοσιονομικό κίνδυνο που να θέτει σε αστάθεια την ελληνική οικονομία δεν πρέπει να τον δούμε ούτε από τον ορίζοντα γιατί τότε δεν θα έχουμε ιδέα ποιο θα είναι το σημείο καμπής. Ας μην ξεχνάμε επίσης ότι κάθε ευρώ που σήμερα δαπανούμε είναι μελλοντικοί φόροι. Δεν υπάρχει κανείς καλός πατερούλης που ανακάλυψε μηχανή παραγωγής ευρώ. Πως λοιπόν θα πληρωθούν τα χρήματα που βάζουμε σήμερα; Με τις μεταρρυθμίσεις που κάνουμε μέσω του ταμείου ανάκαμψης και την δυνατότητα να αξιοποιούμε σωστά τους πόρους αυτούς. Με τον τρόπο αυτό θα έχουμε μεγαλύτερη ανάπτυξη και έτσι παίρνουμε μερίδιο της μελλοντικής ανάπτυξης για να πληρώσουμε τα χρέη που κάνουμε τώρα».

Επικίνδυνες οι αυταπάτες του ΣΥΡΙΖΑ

«Αν δεν το κάναμε αυτό και ακλουθούσαμε κάποιες προτροπές όπως του ΣΥΡΙΖΑ θα βάζαμε με βεβαιότητα την χώρα σε θανάσιμο κίνδυνο και οι όποιες δαπάνες που θα κάναμε στην θα μετατρέπονταν σε σκληρά πλήγματα στον κοινωνικό ιστό. Δεν ξέρω γιατί το κάνει αυτό η αξιωματική αντιπολίτευση. Αν δηλαδή το κάνει συνειδητά ή είναι ακόμα μια αυταπάτη όπως το πρόγραμμα Θεσσαλονίκης και οι χοροί των διεθνών αγορών. Απεδείχθη ότι τα τύμπανα χτυπούσαν αλλά για την ελληνική οικονομία κατά την καταστροφική πορεία του 2015 Η ουσία είναι ότι η πρόταση ΣΥΡΙΖΑ θα είχε καταστροφικά για την χώρα αποτελέσματα όπως είχε και το 2015. Ας είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί γιατί αυτές τις ημέρες κρίνονται ζωές αλλά και η πορεία της χώρας για πολλά χρόνια» είπε ο κ. Σκυλακάκης σε άλλο σημείο.

Προϋπολογισμός αβεβαιότητας

Ο ίδιος επανάλαβε ότι ο προϋπολογισμός κρίνεται από υψηλό βαθμό αβεβαιότητας καθώς κανείς δεν γνωρίζει την εξέλιξη της πανδημίας ωστόσο εξήγησε ότι οι προβλέψεις έχουν άμεση επίπτωση στην πραγματική οικονομία γι αυτό και πρέπει να εκφράζονται με ιδιαίτερη προσοχή.

Ο κ. Σκυλακάκης αναφέρθηκε και στο Σχέδιο Πισσαρίδη σημειώνοντας ότι επαναφέρει δύο βασικές αλήθειες της οικονομικής επιστήμης που είχαν εγκαταλειφτεί στην Ελλάδα. «Θέσεις εργασίας δεν υπάρχουν χωρίς επενδύσεις και νέες επιχειρήσεις. Το ύψος μισθών δεν είναι κυβερνητική απόφαση αλλά συνάρτηση παραγωγικότητας και ανταγωνιστικότητας» σημείωσε.

Ο ίδιος επισήμανε ότι με το Σχέδιο Πισσαρίδη και τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης πρέπει να καλυφθεί το «εφιαλτικό επενδυτικό κενό». «Η κυβέρνηση φέρνει συνολική μεταρρύθμιση που αφορά το ανθρώπινο κεφάλαιο και τις επενδύσεις. Με αυτό το εφιαλτικό επενδυτικό κενό είναι αδύνατο αν δεν το αντιστρέψουμε να υπάρχει μέλλον σε αυτή τη χώρα.

Επίσης πρέπει να ξεπεράσουμε το έλλειμμα εξωστρέφειας

Προχωρούμε τις μεταρρυθμίσεις που δεν είναι μείωση μισθών και συντάξεων. Βελτιώνουμε τον τρόπο που λειτουργεί το σύστημα. Κερδίσαμε χρήματα. Το Ταμείο Ανάκαμψης είναι μοναδική ευκαιρία για την χώρα και δεν πρέπει να χάσουμε αυτή την ευκαιρία.

Αυτό το πακέτο δεν συγχωρεί καθυστερήσεις . Αν δεν πετύχεις τα ορόσημα δεν παίρνεις τα λεφτά. Το δεύτερο στοίχημα είναι η κινητοποίηση ιδιωτικών πόρων με ΣΔΙΤ. Θέλουμε επιχειρήσεις που θα κάνουν επενδύσεις όχι να ζητούν επιδοτήσεις για αυτό και οι επιδοτήσεις δεν θα είναι μεγάλες αλλά θα είναι πολλές

Νωρίτερα, ο εισηγητής της ΝΔ Μπάμπης Παπαδημητρίου τόνισε εισαγωγικά πως «η πανδημία ανέτρεψε την ομαλή πορεία ανάπτυξης που ακολουθούσε η διεθνής οικονομία μετά την οικονομική κρίση. Ανατροπή υπέστησαν και οι οικονομίες κρατών της ΕΕ και της ευρωζώνης».

Ο ίδιος επανέλαβε πως οι εκτιμήσεις του προϋπολογισμού για το 2021 εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την πορεία της πανδημίας ενώ πρόσθεσε ότι ήδη η ελληνική κυβέρνηση έχει δράσει επιθετικά για τον περιορισμό των οικονομικών συνεπειών και την στήριξη των επιχειρήσεων και των εργαζόμενων.

«Η κυβέρνηση αντέδρασε εγκαίρως, συστηματικά και με ακρίβεια για να προλάβει τις επιπτώσεις της κρίσης στην οικονομία και την κοινωνία. Ποσό μεγαλύτερο των 30 δις ευρώ εκτιμάται πως θα διαθέσει το κράτος για την αντιμετώπιση της πανδημικής κρίσης. Σε αυτό το πλαίσιο η κυβέρνηση δεν υπολογίζει καμία αύξηση φόρου. Αντιθέτως διατηρεί τις μειώσεις που είχε προϋπολογίσει όπως για παράδειγμα η μείωση 3% των ασφαλιστικών εισφορών» ανέφερε.

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ η Εφη Αχτσιόγλου σημείωσε πως το κόμμα της θα καταψηφίσει τον προϋπολογισμό ενώ συνέχισε την τακτική της αντιπολίτευσης επι των νεκρών της πανδημίας.

«Συζητούμε σε μια περίοδο υγειονομικής τραγωδίας. Συζητάμε για ανθρώπινες ζωές που ίσως μπορούσαν να έχουν σωθεί. Το δημόσιο σύστημα υγείας βρίσκεται στα όρια κατάρρευσης. Οι άνθρωποι του ΕΣΥ δίνουν τεράστια μάχη χωρίς καμία ουσιαστική στήριξη και η ευθύνη γι’ αυτή τη δραματική συνθήκη βαρύνει την κυβέρνηση» υποστήριξε ενώ πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση δεν διαθέτει επιπρόσθετους πόρους για την ενίσχυση της Υγείας, της Παιδείας και των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς.

Εκτός όμως απο το δεύτερο κύμα της πανδημίας, η κυρία Αχτσιόγλου χρέωσε στις αποκλειστικές ευθύνες της κυβέρνησης και την ύφεση. Η ίδια απευθυνόμενη στον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα ανέφερε: «η χώρα θα έχει μία από τις βαθύτερες υφέσεις στην Ευρώπη στο 10,5%. Κύριε Σταϊκούρα θα αναλάβετε την ευθύνη για αυτό; Μπορείτε να αναλάβετε την ευθύνη ή είστε απλώς σχολιαστής των εξελίξεων; Θα απολογηθείτε γι’ αυτή τη συνθήκη που διαμορφώσατε;».

Ο κ. Κώστας Σκανδαλίδης από το Κίνημα Αλλαγής χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό «ως σχέδιο ανεφάρμοστο, ατελέσφορο και προσωρινό». «Ο προϋπολογισμός είναι έωλος στις προβλέψεις, βαθιά ταξικός στις επιλογές και δεν διαπνέεται από κανένα όραμα μεταρρυθμίσεων και αλλαγών χωρίς τις οποίες ούτε η πολυπόθητη ανάπτυξη μπορεί να έρθει» είπε.

Για ταξικό προϋπολογισμό που στέλνει τον τελικό λογαριασμό στα λαϊκά νοικοκυριά μίλησε ο αγορητής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος. Παράλληλα επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζοντας ότι «η αντιπολίτευση της τυμβωρυχίας και της πτωματολογίας απαλλάσσει την κυβέρνηση από τις πραγματικές της ευθύνες». Αναφορικά με την έκθεση Πισσαρίδη είπε ότι «βρίθει αντιφάσεων».

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Πολιτική