Οικονομία

ΣΟΚ αυξάνουν αναδρομικά ξανά τις εισφορές στον ΕΦΚΑ

720_136475_ab0079122b-9662f1ad50597c15

Ξεκάθαρος πλέον στόχος τους η εξαφάνιση των μικρών επιχειρήσεων και των αυτοαπασχολούμενων

Μόνο χαμένους καθιστά το σχέδιο του επικαιροποιημένου Μνημονίου τους ελεύθερους επαγγελματίες, τόσο τους συνταξιούχους όσο και τους οικονομικά ενεργούς.

Οι συνταξιούχοι επαγγελματίες θα χάσουν έως δύο συντάξεις το 2019 μέσω της μείωσης της “προσωπικής διαφοράς” των ήδη καταβαλλομένων κύριων συντάξεων.

Εκείνοι οι επαγγελματίες που ασκούν ακόμη οικονομική δραστηριότηταενδέχεται να καταβάλουν ακόμα υψηλότερες εισφορές. Μοχλός για την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών θα γίνει ο υπολογισμός τους με βάση το ακαθάριστο –και όχι το καθαρό– δηλωτέο εισόδημα, εφόσον περάσει η σχετική απαίτηση των “θεσμών”. Αλλά, ακόμα και αν δεν περάσει η απαίτηση των “θεσμών” στην τρέχουσα αξιολόγηση, είναι πολύ πιθανόν να επανέλθει στην επόμενη, αν συνεχιστεί μέχρι τα μέσα του 2017 η χαμηλή εισπραξιμότητα του ασφαλιστικού “χαρατσιού”.

Και αυτό, την ίδια στιγμή που οι επαγγελματίες δεν έχουν καμία άλλη δυνατότητα εξόφλησης των χρεών τους προς τα Ταμεία παρά μόνο μέσω της υπαγωγής στην “πάγια ρύθμιση” (12 δόσεις). Εξάλλου, η νέα “δυνατότητα” ρύθμισης των οφειλών έως 20.000 ευρώ προς τα Ταμεία, την οποία δίδει το νομοσχέδιο για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, σκοντάφτει στο ότι τίθεται ως όρος να έχει ένας επιχειρηματίας ληξιπρόθεσμα χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία, την Εφορία, τους δήμους και τις τράπεζες που να ξεπερνούν τα 20.000 ευρώ.

Περικοπές 18% στις συντάξεις

Το αναλογικά μεγαλύτερο μέρος (συγκεκριμένα τα 600-760 εκατ. ευρώ) των περικοπών στις συντάξεις, συνολικού ύψους 1,8 δισ. ευρώ, που θα εφαρμοστεί το 2019 –βάσει του επικαιροποιημένου Μνημονίου–, θα το υποστούν οι συνταξιούχοι επαγγελματίες που είναι ασφαλισμένοι στο τέως ΤΕΒΕ.

Και αυτό, γιατί ο επαναϋπολογισμός των κύριων συντάξεων με βάση τις διατάξεις του νόμου Κατρούγκαλου θα εξοβελίσει από τις νέες συντάξεις το μεγαλύτερο μέρος του επιδόματος των 220 ευρώ/μήνα, το οποίο προστίθεται σε κάθε κύρια σύνταξη των συνολικά 270.000 συνταξιούχων εμποροβιοτεχνών.

Το ανώτατο πλαφόν 18%, το οποίο προβλέπει η πρόσφατη συμφωνία κυβέρνησης-“θεσμών” στις μειώσεις στις συντάξεις περιορίζει μέχρι και 21% τις επικείμενες περικοπές των συντάξιμων αποδοχών των πρώην εμποροβιοτεχνών, δεδομένου ότι η “προσωπική διαφορά” στις επαναϋπολογισθείσες συντάξεις των συνταξιούχων του τέως ΤΕΒΕ ενδέχεται να φτάσει ακόμα και το 39%.

Παράδειγμα

– Συνταξιούχος του τέως ΤΕΒΕ με 38 έτη ασφάλισης λαμβάνει σήμερα κύρια σύνταξη ύψους 1.580 ευρώ.

Μετά τον επανϋπολογισμό της (με βάση τις διατάξεις του νόμου Κατρούγκαλου), η σύνταξη του εν λόγω ασφαλισμένου θα πέσει 960 ευρώ/μήνα.

Έτσι, η “προσωπική διαφορά” της σύνταξής του θα ανέλθει στα 620 ευρώ ή στο 39,24%. Δεδομένου, όμως, του ανώτατου πλαφόν 18% στη μείωση στις επαναϋπολογισθείσες συντάξεις, η μείωση της παραπάνω σύνταξης από 1/1/2019 θα περιοριστεί στα 284 ευρώ/μήνα.

Αυξήσεις εισφορών

Παράλληλα, το σχέδιο του επικαιροποιημένου Μνημονίου, το οποίο έχουν προτείνει οι “θεσμοί”, προβλέπει αύξηση της βάσης υπολογισμού των εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών.

Συγκεκριμένα, προβλέπεται ο καθορισμός της βάσης επιβολής των ασφαλιστικών εισφορών με άξονα το ακαθάριστο εισόδημα των ελεύθερων επαγγελματιών (και όχι το καθαρό εισόδημα, όπως ισχύει με βάση τον νόμο Κατρούγκαλου).

Παράδειγμα

– Επαγγελματίας (ασφαλισμένος του τέως ΟΑΕΕ) με καθαρό (δηλαδή έπειτα από αφαίρεση των δαπανών του για εισφορές το 2016) δηλωτέο εισόδημα 20.000 ευρώ ετησίως πρέπει να καταβάλει εισφορές 26,9% για την κύρια ασφάλιση και την υγειονομική περίθαλψή του. Έτσι, ο επαγγελματίας αυτός θα καταβάλει 5.380 ευρώ ετησίως για εισφορές.

Ο ίδιος επαγγελματίας έχει δηλώσει στην Εφορία δαπάνες, π.χ., 2.940 ευρώ για ασφαλιστικές εισφορές το 2016. Εφόσον περάσει η απαίτηση των “θεσμών”, σύμφωνα με την οποία οι εισφορές του 2016 πρέπει να συμπεριληφθούν στο εισόδημα βάσει του οποίου θα υπολογιστούν οι νέες εισφορές, τότε οι τελευταίες θα προκύψουν με βάση ακαθάριστο εισόδημα 22.940 ευρώ. Σε αυτή την περίπτωση, ο εν λόγω επαγγελματίας θα καταβάλει εισφορές 6.170 ευρώ ετησίως, δηλαδή 790 ευρώ ή 12% περισσότερες απ’ ό,τι θα κατέβαλλε με βάση το καθαρό δηλωτέο εισόδημα.

Παράλληλα, το Μνημόνιο προβλέπει:

– Τη συμπλήρωση όλων των ελλιπών στοιχείων των ελεύθερων επαγγελματιών που είναι ασφαλισμένοι στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) μέχρι τέλος του 2017.

– Τη διαμόρφωση μιας ενιαίας βάσης δεδομένων για χρέη προς τα Ταμεία.

– Την εκκαθάριση του μητρώου των οφειλετών των ασφαλιστικών ταμείων που είναι εγγεγραμμένοι στο ΚΕΑΟ, αλλά δεν είναι οικονομικά ενεργοί, μέχρι τον Αύγουστο του 2018, με ενδιάμεσο σταθμό τον Δεκέμβριο του 2017, όπου θα έχει θα ολοκληρωθεί το 50% της εκκαθάρισης.

– Την κατάργηση των εκπτώσεων που ισχύουν για τις εισφορές των ιατρών, μηχανικών και δικηγόρων με πάνω από 5 έτη ασφάλισης από 1/1/2020 (όπως ήδη προβλέπει ο νόμος Κατρούγκαλου).

Μισο-ρύθμιση

Την ίδια στιγμή που 270.000 συνταξιούχοι του τέως ΤΕΒΕ θα υποστούν έως και 18% μειώσεις στις συντάξεις τους, ενώ οι οικονομικά ενεργοί ελεύθεροι επαγγελματίες απειλούνται να καταβάλουν εισφορές με βάση το ακαθάριστο –και όχι το καθαρό– εισόδημά τους, η κυβέρνηση προωθεί μια νέα, αλλά τελείως ανεπαρκή ρύθμιση των ληξιπροθέσμων χρεών τους.

Στον νόμο για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, το οποίο έχει καταθέσει η κυβέρνηση, προβλέπεται η δυνατότητα εξόφλησης χρεών των επιχειρηματιών έως 20.000 ευρώ προς τα ασφαλιστικά ταμεία με έως και 150 δόσεις, αλλά μόνο εφόσον τα συνολικά ληξιπρόθεσμα χρέη τους προς Ταμεία, Εφορία, δήμο και τράπεζες ξεπερνούν τα 20.000 ευρώ.

Παράδειγμα

Επαγγελματίας έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τον τέως ΟΑΕΕ ύψους 7.000 ευρώ.

Τα συνολικά ληξιπρόθεσμα χρέη του προς τον ΟΑΕΕ, την Εφορία, τον δήμο και τις τράπεζες ανέρχονται, όμως, σε 18.000 ευρώ. Δηλαδή τα συνολικά χρέη του εν λόγω επαγγελματία βρίσκονται κάτω από το όριο των 20.000 ευρώ, το οποίο επιτρέπει την εξόφληση των οφειλών προς τα Ταμεία (εν προκειμένω προς τον ΟΑΕΕ) με έως 150 δόσεις.

Έτσι, ο συγκεκριμένος επαγγελματίας δεν μπορεί να υπαχθεί στη συγκεκριμένη ρύθμιση. Μπορεί μόνο να υπαχθεί στην “πάγια ρύθμιση” εξόφλησης των οφειλών του προς τον ΟΑΕΕ με 12 ισόποσες μηνιαίες δόσεις.

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Οικονομία