Ελλάδα

Στα τέλη Νοεμβρίου η δίκη για τη δολοφονία Φύσσα

roupakias-660.png

Θέμα χρόνου είναι πλέον η έναρξη της δίκης για την εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγής, ένα χρόνο μετά την εκκίνηση των αποκαλυπτικών ερευνών της Δικαιοσύνης που πυροδοτήθηκαν και από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα.

Η ογκωδέστατη δικογραφία που έχει σχηματιστεί από τις ενδελεχείς έρευνες της Δικαιοσύνης, που κράτησαν περί τους δέκα μήνες, βρίσκεται ήδη στα χέρια έμπειρου εισαγγελικού λειτουργού, που αναμένεται, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Καθημερινή», να υποβάλει πρόταση κατηγορίας για τους εμπλεκομένους της Χ.Α. έως το τέλος του μηνός. Το Δικαστικό Συμβούλιο των Εφετών, που θα επιληφθεί στη συνέχεια, θα κλείσει τον κύκλο της δικαστικής διαδρομής μιας υπόθεσης από τις πλέον σοβαρές μετά τη μεταπολίτευση, σηματοδοτώντας την έναρξη της δίκης, που τοποθετείται στα τέλη Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ήδη έχουν αρχίσει οι διεργασίες για ανεύρεση της κατάλληλης αίθουσας, καθώς λόγω του μεγάλου αριθμού των εμπλεκομένων -προς το παρόν έχουν κατηγορηθεί και απολογηθεί συνολικά 78 άτομα ως εμπλεκόμενα στο κουβάρι της εγκληματικής δράσης του σκληρού πυρήνα της Χρυσής Αυγής- οι αρμόδιες δικαστικές αρχές προκρίνουν ως καταλληλότερη την αίθουσα που βρίσκεται πίσω από το Εφετείο της Αθήνας, εκεί όπου σήμερα στεγάζεται το Πταισματοδικείο της πόλης.

Η δίκη για τη Χρυσή Αυγή, η πρώτη σε πανευρωπαϊκό επίπεδο για εγκλήματα ναζιστικού τύπου μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, αναμένεται να συγκεντρώσει, όπως είναι φυσικό, το ενδιαφέρον και των διεθνών μέσων μαζικής ενημέρωσης, ενώ στο εδώλιο του κατηγορουμένου πρόκειται να καθίσουν πρωτοκλασάτα στελέχη του κόμματος, με πρώτο τον Νίκο Μιχαλολιάκο.

Ανάμεσα στους βασικούς κατηγορουμένους, εκτός του Ν. Μιχαλολιάκου, είναι το σύνολο της κοινοβουλευτικής ομάδας της Χ.Α. -18 βουλευτές- από τους οποίους οκτώ είναι προσωρινά κρατούμενοι. Ο Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος είναι ο μόνος που έχει ανεξαρτητοποιηθεί από τη Χ.Α., ενώ ο Στάθης Μπούκουρας έχει διαφοροποιηθεί από τον σκληρό πυρήνα του κόμματος.

Από τα κεντρικά πρόσωπα στην επικείμενη δίκη, εκτός των βουλευτών, κυρίως εκείνων στους οποίους η Δικαιοσύνη απέδωσε πρωταγωνιστικό ρόλο, όπως ο Ηλίας Κασιδιάρης, ο Χρήστος Παπάς και άλλοι, είναι και ο Γιώργος Ρουπακιάς, στέλεχος της Χ.Α. στην περιοχή της Νίκαιας, που κατηγορείται ως δολοφόνος του Παύλου Φύσα, ενώ για την ίδια υπόθεση παραπέμπονται στελέχη της Χρυσής Αυγής που είχαν δράσει στην περιοχή του Πειραιά. Από τους βασικούς κατηγορουμένους είναι και οι εμπλεκόμενοι στον άγριο ξυλοδαρμό στελεχών του ΠΑΜΕ στο Πέραμα και άλλοι σε δεκάδες επιθέσεις κατά μεταναστών και όχι μόνον.

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Ελλάδα