Πολιτική

Στα χέρια του Μητσοτάκη η επίσημη μελέτη για την ανασυγκρότηση της Βόρειας Εύβοιας

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προήδρευσε σήμερα σε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, στην οποία έγινε η επίσημη παράδοση της μελέτης στρατηγικού σχεδιασμού (masterplan) για την ανασυγκρότηση της βόρειας Εύβοιας και η συμβολική εκκίνηση της φάσης της υλοποίησης όλων των έργων και των δράσεων του προγράμματος.

Το στρατηγικό σχέδιο παρουσίασε στον πρωθυπουργό, στους εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης και στα μέλη της υποεπιτροπής «Εύβοια Μετά», η οποία αναλαμβάνει την παρακολούθηση της πορείας του προγράμματος, ο επικεφαλής της επιτροπής ανασυγκρότησης της βόρειας Εύβοιας, Σταύρος Μπένος.

«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι στο σχέδιο αυτό συνδυάστηκε μια πολύ τολμηρή ματιά για το πως μπορούμε να φανταστούμε τη βόρεια Εύβοια, με τις αναζητήσεις των ιδίων των κατοίκων. Σε καμιά περίπτωση δεν είναι ένα σχέδιο το οποίο εκπονήθηκε εν κενώ, είναι πράγματι εντυπωσιακό το βάθος της διαβούλευσης. Και πιστεύω ότι αυτό είναι που κάνει και τους ίδιους τους κατοίκους να είναι σήμερα πιο αισιόδοξοι ότι αυτό είναι κάτι το οποίο πραγματικά μπορεί να αλλάξει τη ζωή τους προς το καλύτερο.


26689393

Η δική μας δουλειά τώρα -και μην έχετε καμία αμφιβολία ότι θα το κάνουμε- είναι να σιγουρευτούμε ότι θα παρακολουθούμε, σε επίπεδο κεντρικής κυβέρνησης, την υλοποίηση του σχεδίου αυτού. Αλλά μάς βοηθάτε πολύ διότι πια μεγάλο κομμάτι της δουλειάς και των ορόσημων έχουν ήδη μπει. Αυτό σημαίνει ουσιαστικά κεντρικός σχεδιασμός.

Προσεκτική μελέτη, χρονοδιαγράμματα, ορόσημα, χρηματοδοτικά εργαλεία, διαφάνεια, λογοδοσία. Από τη στιγμή που μιλάμε δημόσια και παρουσιάζουμε δημόσια ένα σχέδιο σημαίνει ότι εμείς είμαστε, εμείς, εσείς, είμαστε υπόλογοι έναντι των πολιτών, των άμεσα ενδιαφερόμενων για το πως αυτό θα το εφαρμόσουμε», τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος ευχαρίστησε το κ. Μπένο, σημειώνοντας ότι «δικαίωσε και με το παραπάνω τις προσδοκίες μας ως προς τη σπουδαία δουλειά την οποία έκανε».

Ο νέος οδικός άξονας προϋπόθεση για να σπάσει η απομόνωση της Εύβοιας

«Θα κάνουμε συγκεκριμένες εξαγγελίες ειδικά για τα μεγάλα έργα. Και αναφέρομαι πρωτίστως στο δρόμο, πολύ σύντομα, διότι ό,τι και να λέμε, το έχουμε συζητήσει πολλές φορές. Ο δρόμος είναι εν προκειμένω αναγκαία και ικανή προϋπόθεση. Είναι τόσο σημαντικό έργο για να σπάσει η απομόνωση της Εύβοιας, που θα πρέπει να το προτάξουμε πολύ ψηλά στις προτεραιότητές μας. Και φυσικά το δάσος όπου συνδέονται οι οριζόντιες δράσεις με τον ίδιο τον κύκλο της φύσης. Καταλαβαίνω ότι η φυσική αναγέννηση ενδεχομένως να ξεπερνάει και τις προσδοκίες μας. Χρειάζεται όμως βοήθεια, χρειάζονται αντιπλημμυρικά έργα. Και καθώς θα προχωράμε, έχουμε πλήρη αίσθηση ότι όλα αυτά έχουν μια έντονη αναπτυξιακή διάσταση.

Ιδιωτικές επενδύσεις μικρές, μεσαίες, μεγάλες, εμβληματικά έργα όπως η Αιδηψός πραγματικά θα μπορούν να είναι πραγματικά ένα σημείο αναφοράς για όλη την Εύβοια. Και πάρα πολλά άλλα τα οποία παρουσιάζονται πολύ αναλυτικά. Θα μάς επιτρέψουν, κάποια στιγμή πιστεύω, να κάνουμε τον απολογισμό και να είμαστε υπερήφανοι για αυτό το οποίο πετύχαμε μετά από μια μεγάλη καταστροφή», επισήμανε ο πρωθυπουργός που ευχαρίστησε και τους δωρητές που χρηματοδότησαν με 8 εκ. ευρώ όλες τις κρίσιμες μελέτες για την εκπόνηση του master plan.

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Πολιτική