5 Δεκεμβρίου 2022

Σταϊκούρας: Ανοικτό το ενδεχόμενο για νέο κοινωνικό μέρισμα τον Δεκέμβριο

mitostakis-staikouras-prwthypourgos-ypoikΑνοικτό άφησε το ενδεχόμενο να δοθεί ένα νέο κοινωνικό μέρισμα τον Δεκέμβριο ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Ο κ. Σταϊκούρας, μιλώντας στην ΕΡΤ, υποστήριξε ότι αρχικά ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, για προεκλογικούς λόγους, έδωσε τον περασμένο Μάιο το κοινωνικό μέρισμα που κανονικά θα χορηγούνταν τον Δεκέμβριο του 2019. Αυτό, όπως εξήγησε, σημαίνει ουσιαστικά ότι το ποσό του φετινού μερίσματος έχει καταβληθεί.

«Η οικονομική πολιτική πρέπει να ασκείται με σοβαρότητα και χωρίς συνθήματα» σχολίασε στη συνέχεια ο υπουργός Οικονομικών.

Νέο κοινωνικό μέρισμα αν προκύψει δημοσιονομικός χώρος

Παρά ταύτα, ο ΥΠΟΙΚ σημείωσε ότι η κυβέρνηση κάθε δυο μήνες φέρνει… εκπλήξεις και ερωτηθείς, εκ νέου, για το κοινωνικό μέρισμα είπε: «Αν υπάρχουν δημοσιονομικά περιθώρια, τότε προφανώς αυτός ο δημοσιονομικός χώρος θα αξιοποιηθεί».

Ο Χρήστος Σταϊκούρας είπε ότι η κυβέρνηση χειρίζεται κάθε ζήτημα με συγκεκριμένη σειρά και πως ήδη διευθετήθηκαν τα θέματα του ΕΝΦΙΑ, του πετρελαίου θέρμανσης και των 120 δόσεων. Ο ΥΠΟΙΚ τόνισε ότι για το κοινωνικό μέρισμα θα πρέπει να προηγηθούν συνεννοήσεις με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος θα είναι και ο αρμόδιος για τις ανακοινώσεις.

Προκαταβολή του επιδόματος θέρμανσης

Ο υπουργός Οικονομικών, μεταξύ άλλων, προανήγγειλε τη διευρυμένη διανομή του επιδόματος θέρμανσης, υποστηρίζοντας ότι πολύ σύντομα οι πολίτες θα λάβουν την προκαταβολή.

Σε ό,τι αφορά την έξοδο στις αγορές και το δεκαετές ομόλογο, ο Χρήστος Σταϊκούρας υπογράμμισε ότι το επιτόκιο με το οποίο ξεκίνησε η διαδικασία είναι στο 1,55% και πως η ζήτηση είναι για περίπου ένα δισ ευρώ.

«Στόχος δεν είναι να κάνουμε μια μεγάλη έκδοση, ο στόχος είναι να κάνουμε μια πετυχημένη έκδοση με καλή διασπορά στους επενδυτές και με ένα χαμηλό κόστος δανεισμού» είπε ο κ. Σταϊκούρας.Οικονομία