5 Δεκεμβρίου 2022

Σταϊκούρας: Όφελος 230 εκατ. ευρώ για νοικοκυριά και επιχειρήσεις από την αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ

Ο Χρήστος Σταϊκούρας μίλησε στη Βουλή για τη σημασία της πρόωρης αποπληρωμής των δανείων του ΔΝΤ αλλά και ενός τμήματος των λεγόμενων GLF (διμερή δάνεια) για την πορεία της οικονομίας.

Όπως τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, μέσω αυτών των ενεργειών στηρίζονται τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις.

Απαντώντας σε επίκαιρη σχετική ερώτηση του Ανδρέα Λοβέρδου, ο υπουργός τόνισε πως από την αποπληρωμή διασφαλίζεται ταμειακό όφελος ύψους 56 εκατ. ευρώ, ποσό που συνολικά διαμορφώνεται στα 230 εκατ. ευρώ.

« Τα χρήματα αυτά αξιοποιούνται από την κυβέρνηση για στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «χρησιμοποιούμε πόρους από τα ταμειακά διαθέσιμα και αποπληρώνουμε δάνειο με υψηλότερο κόστος! Αυτό έχει δημοσιονομική ωφέλεια, πληρώνουμε λιγότερους τόκους που αξιοποιούνται για να βοηθήσουμε σε αυτή τη συγκυρία».

Ο κ. Σταϊκούρας σημείωσε επίσης πως η χώρα έχει φτάσει ήδη ένα μόλις σκαλοπάτι πριν την επενδυτική βαθμίδα, γεγονός που στέλνει μήνυμα πως η οικονομία κινείται στη σωστή κατεύθυνση, δημιουργώντας ένα σταθερό και ρεαλιστικό διάδρομο.

«Το προφίλ του δημόσιου χρέους έχει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που το καθιστά βιώσιμο. Οι μεικτές χρηματοδοτικές ανάγκες είναι χαμηλές. Αυτές οι ανάγκες είναι στο 10% ΑΕΠ μέχρι 2060! Οι δαπάνες εξυπηρέτησης των τόκων είναι χαμηλές, ενώ και τα ταμειακά διαθέσιμα διατηρούνται σε υψηλά επίπεδα. 40 δις ευρώ από τα υψηλότερα ποσά ως ποσοστό ΑΕΠ πανευρωπαϊκά», είπε χαρακτηριστικά.Οικονομία