3 Οκτωβρίου 2022

Σταϊκούρας: Τον Δεκέμβριο οι αποφάσεις για επέκταση της επιδότησης πετρελαίου θέρμανσης

Ανοιχτό το ενδεχόμενο επέκτασης της επιδότησης πετρελαίου θέρμανσης για τους πρώτους μήνες του 2023 άφησε ο Χρήστος Σταϊκούρας.

Μιλώντας στην Ολομέλεια κατά τη συζήτηση της τροπολογίας για τα νέα μέτρα στήριξης της κοινωνίας στο πλαίσιο των πρωθυπουργικών ανακοινώσεων στη ΔΕΘ, ο υπουργός Οικονομικών τόνισε: «Επιδοτούμε το κόστος του πετρελαίου θέρμανσης για 1,3 εκατ. νοικοκυριά με περίπου 0,25 ευρώ το λίτρο. Το δημοσιονομικό κόστος της παρέμβασης εκτιμάται σε 150 εκατ. ευρώ και σε 250 εκατ. ευρώ αν επεκταθεί τους πρώτους μήνες του 2023. Η απόφαση για ενδεχόμενη επέκταση θα ληφθεί τον Δεκέμβριο και θα εξαρτηθεί από το ύψος της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης».

Ο κ. Σταϊκούρας αναγνώρισε πως η χώρα μας όπως και ολόκληρη η Ευρώπη ζουν σε μια πρωτόγνωρη κατάσταση πληθωριστικών πιέσεων. «Το πρόβλημα είναι εξωγενές, σοβαρό και θα κρατήσει περισσότερο από τις αρχικές εκτιμήσεις», είπε και σημείωσε με νόημα: «Ωστόσο, το ελληνικό νοικοκυριό πληρώνει ρεύμα από τα χαμηλότερα στην Ευρώπη.

Ο υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε πως η κυβέρνηση «έχει καταφέρει να στέκεται δίπλα στην κοινωνία στηρίζοντας γενναία και αποφασιστικά τους πολίτες χωρίς να παρακάμπτει τον στρατηγικό σχεδιασμό. Προχωράμε στην υλοποίηση της μεταρρυθμιστικής ατζέντας προς όφελος κοινωνίας και οικονομίας. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, έχουμε δώσει το μεγαλύτερο πακέτο στήριξης».

Παράλληλα, προκειμένου να περιγράψει την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί με τις τιμές στην ενέργεια και πώς αυτές επηρεάζουν τον Προϋπολογισμό, εξήγησε ότι πριν από περίπου μιάμιση εβδομάδα η εξειδίκευση των μέτρων της ΔΕΘ έδειχνε πως η συνολική στήριξη ανέρχεται σε 13,2 δισ. ευρώ. «Σήμερα η στήριξη υπολογίζεται σε 12,4 δισ. ευρώ, γιατί στο μεσοδιάστημα άλλαξαν οι τιμές στα καύσιμα, του ρεύματος και του φυσικού αερίου», είπε χαρακτηριστικά.Πολιτική