30 Ιανουαρίου 2023

Σταϊκούρας: «Η προστασία πρώτης κατοικίας ήρθη επί ΣΥΡΙΖΑ»

Τη σημασία του συζητούμενου προϋπολογισμού του 2023 για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, τις προοπτικές αλλά και τις προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει η χώρα το επόμενο διάστημα σε ένα ασταθές διεθνές περιβάλλον, ανέλυσε στη Βουλή, ο Χρήστος Σταϊκούρας.

Μιλώντας στην επιτροπή οικονομικών υποθέσεων, ο υπουργός τόνισε πως απέναντι στη διεθνή κρίση η χώρα έχει αναπτύξει ισχυρές αντιστάσεις και μεγάλες αντοχές με ισχυρή δυναμική και θετικές προοπτικές.

«Δεν παραγνωρίζουμε ότι η κατάσταση παραμένει δύσκολη και ρευστή. Το δημόσιο χρέος μειώνεται, αλλά παραμένει υψηλό. Τα κόκκινα δάνεια μειώθηκαν σημαντικά, αλλά το ιδιωτικό χρέος παραμένει από τα πιο σημαντικά προβλήματα. Υπήρξε ενίσχυση της ρευστότητας, αλλά συνεχίζουμε να πλέουμε σε τρικυμιώδη διεθνή οικονομικά ύδατα. Έχουμε επίγνωση, συναισθανόμαστε τις αγωνίες, κατανοούμε ότι το κύμα ακρίβειας ροκανίζει το διαθέσιμο εισόδημα», είπε χαρακτηριστικά.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ ασκεί μηδενιστική κριτική»

Επίσης, ο κ. Σταϊκούρας, κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ πως ασκεί μηδενιστική κριτική και ότι κυριαρχείται από οικονομικό τυχοδιωκτισμό. «Βάλτωσε την οικονομία όταν η Ευρώπη ευημερούσε. Οδήγησε σε τεράστιες απώλειες κεφαλαίου τις τράπεζες. Ως αντιπολίτευση άλλα υπόσχονταν και άλλα έπραξε. Υποσχόταν υψηλή ανάπτυξη και έφερε στασιμότητα. Υποσχέθηκε μείωση φορολογικών βαρών και επιδόθηκε σε αυξήσεις φόρων ειδικά για τη μεσαία τάξη», είπε.

«Η προστασία της πρώτης κατοικίας ήρθη επί ΣΥΡΙΖΑ»

Αναφερόμενος στους πλειστηριασμούς σημείωσε με νόημα: «Η προστασία της πρώτης κατοικίας ήρθη επί ΣΥΡΙΖΑ. Υποσχέθηκε ότι δεν θα κάνει πλειστηριασμούς και νομοθέτησε τους ηλεκτρονικούς από το 2017 γιατί όπως έλεγε είναι καλοί για αναπτυξιακούς λόγους. Πώς τα φέρνει η τύχη, στη πρόταση νόμου του ΜέΡΑ 25 που κατατέθηκε χθες, αναφέρει πως το σχέδιο υφαρπαγής ξεκίνησε να ξετυλίγεται με το 3ο μνημόνιο. Σήμερα είμαστε στο ίδιο έργο οι θεατές. Ο ΣΥΡΙΖΑ υπόσχεται τα πάντα στους πάντες, ανεύθυνα, ατεκμηρίωτα, τυχοδιωκτικά. Οι πολίτες έχουν νωπές μνήμες, έπαθαν και έμαθαν».Πολιτική