Πολιτική

Σταϊκούρας: Ανεκχώρητες οι μετοχές ΕΥΔΑΠ-ΕΥΑΘ που κατέχει το Υπερταμείο

Τις θεσμικές εγγυήσεις για τον έλεγχο των εταιρειών ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ εισάγουν νομοθετικές παρεμβάσεις του υπουργείου Οικονομικών σύμφωνα με τον Χρήστο Σταϊκούρα.

Ο υπουργός Οικονομικών, μιλώντας στην επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, όπου συζητείται το πολυνομοσχέδιο «Διατάξεις για την απλοποίηση της περιβαλλοντικής αδειοδότησης, θέσπιση πλαισίου για την ανάπτυξη των Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων, την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, την προστασία του περιβάλλοντος και λοιπές διατάξεις», υπογράμμισε πως οι διατάξεις αρμοδιότητάς του έρχονται να εναρμονίσουν το θεσμικό πλαίσιο με τις πρόσφατες αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας το οποίο έκρινε πως απαιτείται ο δημόσιος χαρακτήρας των δύο εταιρειών προκειμένου να διασφαλίζεται η υψηλή ποιότητα υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης.

Παράλληλα, υπενθύμισε πως η ΕΥΔΑΠ και η ΕΥΑΘ εκχωρήθηκαν στο Υπερταμείο επι κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ.

«Η Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών γνωστή ως Υπερταμείο ιδρύθηκε το 2016 επι ΣΥΡΙΖΑ και συνδέεται άρρηκτα με το 3ο αχρείαστο μνημόνιο και με την δανειακή σύμβαση που δημιουργεί υποχρεώσεις για το Ελληνικό Δημόσιο. Το 2018 και πάλι επι ΣΥΡΙΖΑ προβλέφθηκε ότι οι μετοχές των ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ μεταβιβάζονται στο Υπερταμείο» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σταϊκούρας.

Ο ίδιος εξήγησε πως για να συγκεραστούν οι δεσμεύσεις που ανέλαβε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ προς τους δανειστές και οι αποφάσεις του ΣτΕ, το Υπουργείο Οικονομικών εισάγει διατάξεις οι ποίες προβλέπουν ότι οι μετοχές της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ που κατέχει το Υπερταμείο είναι αμεταβίβαστες και ανεκχώρητες.