Πολιτική

Στεφανής: Ανησυχητική η απόσυρση της Ρωσίας από τη συμφωνία για τα πυρηνικά

«Ανησυχητική είναι η δήλωση Πούτιν για την αναστολή της συμφωνίας για τον έλεγχο των πυρηνικών όπλων», επισήμανε ο πρώην υφυπουργός Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής, μιλώντας στην ΕΡΤ.

Ο ίδιος έκανε την γενική εκτίμηση είναι πρόκειται για μια ανασφάλεια συνεχιζόμενη, η οποία φέρνει προβλήματα σε όλο τον κόσμο: Ενέργεια, πληθωρισμό, ακρίβεια, μεταναστευτικό, κυρίαρχα, όπως είπε ο ίδιος. Ενώ πρόσθεσε:

«Θα πρέπει η Ελλάδα να καθορίσει τη στρατηγική της που την έχει καθορίσει τα τελευταία τρεισήμισι χρόνια. Να την ακολουθήσει πιστά ακούγοντας τους τακτικισμούς σε τακτικό και επιχειρησιακό επίπεδο».

Για τον πόλεμο στην Ουκρανία, υπογράμμισε:

«Δεν δίνουμε και μεγάλη σημασία στον πόλεμο. Δηλαδή ο πόλεμος από την στην καθημερινότητα μας έχει πάψει να ενοχλεί τους Έλληνες. Ίσως γιατί δεν βλέπουμε τόσο έντονα τις σκηνές, ίσως γιατί άλλα γεγονότα -τα τελευταία- ήρθαν και κάλυψαν όλα τα προηγούμενα. Τεράστιο το θέμα του πολέμου, τεράστιες οι επιπτώσεις του, πλην όμως ο πόλεμος αυτή τη στιγμή γίνεται δια αντιπροσώπων.

Η Ευρώπη συμμετέχει με τα όπλα τα οποία στέλνει, η Αμερική το ίδιο, μη θέλοντας να εμπλακεί η ίδια στο παιχνίδι. Πολλές χώρες της Ευρώπης αρχίζουν και σκέφτονται μήπως έχουν και οι ίδιες επιπτώσεις από αυτή τη μάχη που γίνεται μεταξύ των δύο πλευρών. Και οι Ουκρανοί παραμένουν εκεί πέρα πολεμώντας καθημερινά. Τα δεινά του πολέμου είναι ασύλληπτα. Μια χώρα έχει καταστραφεί ολοκληρωτικά. Πάνω από 14 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί, μετακινούνται μετανάστες σε άλλες χώρες. Και μια χώρα η οποία θα απαιτήσει πάνω από 2 τρισεκατομμύρια δολάρια προκειμένου να ανοικοδομηθεί – όταν θα ανοικοδομηθεί.

Η ομιλία του Βλαντιμίρ Πούτιν ήταν σαφώς κατευθυνόμενη στο εσωτερικό του ακροατήριο, ώστε να δώσει ενέργεια στον κόσμο, να δώσει ενέργεια στους ολιγάρχες της Ρωσίας, ότι είναι ισχυρός, ότι ελέγχει το θέμα. Να δώσει ενέργεια στους στρατιώτες του. “Είστε ήρωες; εσείς πολεμάτε. Η Ρωσία είναι ανίκητη. Κανένας δεν μπορεί να μας νικήσει. Έχουμε όπλα στη διάθεσή μας”.

Παράλληλα όμως προκάλεσε τεράστιο σκεπτικισμό στη Δύση με αυτά τα οποία είπε διότι η αντίληψη είναι ότι αυτά ήταν λίγο εκτός πραγματικότητας. Ήταν λίγο σε ένα άλλο κόσμο. Ήταν λίγο σαν να μην αντιλαμβάνεται το τι συμβαίνει στο πεδίο καθημερινά. Εκείνο το οποίο είναι ανησυχητικό είναι ότι δείχνει να μην επηρεάζεται συναισθηματικά από τις απώλειες τις οποίες δημιουργεί, οι οποίες είναι χιλιάδες.

Αυτό είναι κάτι που μας ανησυχεί. Εάν θα πάει στο επόμενο βήμα, που είναι η είσοδος της Κίνας υπέρ του με τα όπλα, ή η σκέψη του για κάποιο πυρηνικό όπλο, είναι μια απόφαση που κανένας δεν ξέρει, δεν μπορεί να την προβλέψει.

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Πολιτική