Πολιτική

Στέφανος Κασσελάκης και Αλέξης Τσίπρας οδηγούν τον ΣΥΡΙΖΑ σε νέα διάσπαση

Το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ είχε τελειώσει πριν αρχίσει. Ο λόγος για τον οποίο συνεκλήθη σταμάτησε να υπάρχει μετά την παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος ζήτησε να υπάρξει νέα εκλογή Προέδρου επειδή το κόμμα, με την συμπεριφορά του Κασσελάκη, αλλά και όσων τον αμφισβητούν, οδηγείται σε οδυνηρή ήττα στις ευρωεκλογές

Ο Κασσελάκης το δέχθηκε. Η Όλγα Γεροβασίλη ανακοίνωσε ότι θα είναι κι αυτή υποψήφια. Οι σύνεδροι, όμως, ψήφισαν την πρόταση του Φάμελου να μην γίνουν εκλογές. Και εκεί τελείωσαν τα πάντα.

Όλοι οι πρωταγωνιστές έχασαν. Και πρώτος ο Κασσελάκης αφού δεν πήρε το «τριετές συμβόλαιο» που ζητούσε, να κριθεί δηλαδή στις εθνικές εκλογές και όχι στις ευρωεκλογές. Ενώ αιτιολογούσε με πάθος γιατί έπρεπε να γίνει νέα εκλογή αρχηγού αναγκάστηκε να αποδεχθεί αυτό που ζητούσαν οι αντίπαλοί του: Να κριθεί στις ευρωεκλογές. Δεν ανανεώθηκε, με νέες εκλογές, η εμπιστοσύνη στο πρόσωπό του, δεν πήρε τη «λευκή επιταγή» μέχρι τις εθνικές εκλογές που ζητούσε. Τώρα, το μέλλον του συναρτάται ευθέως με το αποτέλεσμα. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έλθει δεύτερο κόμμα και το ποσοστό του είναι αυτό που προβλέπουν οι δημοσκόποι τότε ο Κασσελάκης θα αναγκαστεί είτε να φύγει είτε να φτιάξει ένα δικό του, προσωπικό, κόμμα.

Χαμένη είναι και η Γεροβασίλη, η οποία δεν μπόρεσε να μετρήσει τη δύναμή της, αλλά το κέρδος της είναι ότι ισχυροποίησε τη θέση της στο κόμμα, αφού με την υποψηφιότητά της καταγράφηκε ως ο άλλος πόλος απέναντι στον Κασσελάκη, κάτι που δεν κατάφερε ο φέρελπις Διονύσης Τεμπονέρας.

Χαμένος είναι οπωσδήποτε και ο Αλέξης Τσίπρας αφού η πρότασή του για προσφυγή στην κομματική ετυμηγορία προκειμένου είτε να σταματήσει η αμφισβήτηση του Κασσελάκη είτε (και αυτό που ο Αλέξης ήθελε) να απομακρυνθεί ο Stefanos. Ούτε το ένα έγινε ούτε το άλλο. Εκλογές δεν έγιναν. Φάμελος, Παππάς, Γιώργος Τσίπρας και Πολάκης έδειξαν ότι είναι αυτοί που έχουν την πλειοψηφία στο κόμμα και όχι ο Αλέξης Τσίπρας ή ο Στέφανος Κασσελάκης.

Οι «ενδιάμεσοι»

Η νέα ισχυρή δύναμη είναι οι «ενδιάμεσοι». Αυτοί θα καθορίσουν τις εξελίξεις. Χωρίς αυτούς ούτε ο νυν ούτε ο προηγούμενος πρόεδρος έχουν την πλειοψηφία που χρειάζονται για να γίνουν οι όποιες αλλαγές επιθυμούν. Κασσελάκης και Τσίπρας έχασαν και είναι αιχμάλωτοι των «ενδιάμεσων».

Βεβαίως, ο μεγαλύτερος χαμένος είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Η εικόνα που εξέπεμψε και στο συνέδριο η αξιωματική αντιπολίτευση είναι απογοητευτική για τους ψηφοφόρους της. Οι αγρότες είναι στους δρόμους, τα πανεπιστήμια «βράζουν» η ακρίβεια συνεχίζει να τραβάει την ανηφόρα και τα συντρόφια του ΣΥΡΙΖΑ τσακώνονται για το ποιός την έχει μεγαλύτερη, την επιρροή στο κόμμα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τρίβει τα χέρια του. Η ΝΔ είναι διχασμένη, λόγω του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών, και αντιμετωπίζει προβλήματα συνοχής λόγω των αγροτών και των προβλημάτων των νοικοκυριών, αλλά η Κουμουνδούρου αποδεικνύεται ανίκανη να την πληγώσει πολιτικά και δημοσκοπικά.

Αντί να χάνει η κυβέρνηση χάνει η αξιωματική αντιπολίτευση. Και όχι μόνον χάνει, αλλά σκορπάει και γέλιο στους ψηφοφόρους αφού δεν καταφέρνει όχι να αμφισβητήσει την κυβέρνηση, αλλά να οργανώσει με σοβαρότητα μια εσωτερική διαδικασία, ένα κομματικό συνέδριο. Οι αποδοκιμασίες, η κλάκα και τα γιούχα παραπέμπουν σε φοιτητική συνέλευση και όχι σε συνέδριο κόμματος και μάλιστα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορούν να συνεννοηθούν μεταξύ τους, πως να μιλήσουν στην κοινωνία. Όταν έχει χαθεί η εμπιστοσύνη ανάμεσα στα ηγετικά του στελέχη, πως να τους εμπιστευθούν οι πολίτες για την επίλυση των προβλημάτων τους; Όταν η εικόνα που εκπέμπουν δεν είναι του σοβαρού κόμματος, αλλά του περιφερόμενου τσίρκου είναι λογικό οι επόμενες δημοσκοπήσεις να τους ρίξουν στην τρίτη ή και στην τέταρτη θέση. Η πιθανότητα να βρεθούν ακόμη και στην πέμπτη θέση δεν θα πρέπει να αποκλειστεί. Όπως δεν μπορεί να αποκλειστεί η πιθανότητα στη βόρεια Ελλάδα το κόμμα του Νατσιού να περάσει το κόμμα του Κασσελάκη.

ΠΑΣΟΚ, Νέα Αριστερά και ΚΚΕ επωφελούνται από την κρίση διαρκείας του ΣΥΡΙΖΑ. Ενδεχομένως, περισσότερο η Νέα Αριστερά ως το πλέον συγγενές κόμμα. Και σίγουρα θα επωφεληθεί περισσότερο εάν έχουμε και νέα διάσπαση στον ΣΥΡΙΖΑ. Εάν οι kasselistas συνεχίσουν να συγκρούονται με τους «αντιφρονούντες» η πολιτική και κυρίως η ψυχική απόσταση θα μεγαλώνει και η διάσπαση μάλλον θα εκληφθεί ως λύτρωση.

Μετά από όσα συνέβησαν τις τελευταίες ημέρες και πρωτίστως στο τετραήμερο του συνεδρίου είναι απίθανο να γεφυρωθεί το χάσμα. Και οπωσδήποτε δεν μπορεί να πει κάποιος με βεβαιότητα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχίσει -μετά τις ευρωεκλογές, αλλά και νωρίτερα- να είναι αξιωματική αντιπολίτευση. Η εξαέρωση επιταχύνεται. Η ήττα στις ευρωεκλογές, μετά και τα συνεδριακά, θεωρείται αναπόφευκτη. Η νέα διάσπαση έχει δρομολογηθεί. Το ίδιο και το προσωπικό κόμμα Κασσελάκη.

Οι προσπάθειες των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ μοιάζουν με τις συφοριασμένες των Τρώων να αποφύγουν την ήττα. Όμως η πτώσις είναι βεβαία. Επάνω, στα τείχη, άρχισεν ήδη ο θρήνος…

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Πολιτική