Πολιτική

Στέφανος Κασσελάκης: Πήγε στο Πεντάγωνο και ενημερώθηκε από τον Δένδια

Την πόρτα του Πενταγώνου πέρασε σήμερα στις 9:30 το πρωί ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης, συνοδευόμενος από τον βουλευτή Επικρατείας και ναύαρχο εν αποστρατεία, Ευάγγελο Αποστολάκη, προκειμένου να ενημερωθεί για τα ζητήματα της εθνικής άμυνας από τον Νίκο Δένδια.


kasselakis_dendias___5_


kasselakis_dendias___6_


kasselakis_dendias___1_


kasselakis_dendias___7_


kasselakis_dendias___3_


kasselakis_dendias___4_

Το ραντεβού Δένδια-Κασσελάκη είχε κλειστεί από τα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας, αλλά αποκτά και νέα διάσταση μετά την επιστολή του Αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, με την οποία άναψε το «πράσινο φως» για την συμμετοχή της Ελλάδας στο εξοπλιστικό πρόγραμμα των F-35, αλλά και την παροχή δωρεάν στρατιωτικού εξοπλισμού από τις ΗΠΑ.

Χθες τελικά, η Κουμουνδούρου τοποθετήθηκε με καθυστέρηση μιας ημέρας αναφορικά με το περιεχόμενο της επιστολής του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, καθώς ο Τομεάρχης Άμυνας, Ευάγγελος Αποστολάκης, επανέλαβε τα κριτήρια της αξιωματικής αντιπολίτευσης απέναντι στην περαιτέρω αμυντική θωράκιση της χώρας.

Όπως τόνισε ο κ. Αποστολάκης, «κριτήρια μας, όπως έχουμε επανειλημμένως τονίσει, είναι τα προγράμματα αυτά – να ικανοποιούν υπαρκτές επιχειρησιακές ανάγκες στη βάση ενός ολοκληρωμένου και μελετημένου σχεδιασμού που να στηρίζεται στην προτεραιοποίηση, στις εισηγήσεις των Γενικών Επιτελείων, στην αξιοποίηση νέων τεχνολογιών και στην διαφάνεια». Ακόμη, «να υπάρχει άμεση σύνδεση με την εγχώρια αμυντική βιομηχανία, ώστε οι Ένοπλες Δυνάμεις να μην καθίστανται απλοί πελάτες ξένων αμυντικών βιομηχανιών αλλά να δημιουργείται προστιθέμενη αξία για τη χώρα τόσο οικονομικά όσο και σε επίπεδο τεχνολογίας και τεχνογνωσίας» και τέλος «να πραγματοποιούνται στο πλαίσιο των δημοσιονομικών δυνατοτήτων της χώρας και της αναγκαίας ανάπτυξης του κοινωνικού της κράτους».

Από πλευράς του, ο Τομεάρχης Άμυνας του ΣΥΡΙΖΑ επανάφερε το αίτημα του κόμματός για ενημέρωση από την κυβέρνηση «αναφορικά με το εάν – όπως ισχυρίζεται συστηματικά εδώ και μήνες- έχουν τεθεί όροι από τις ΗΠΑ προς στην Τουρκία στο πλαίσιο του προγράμματος πώλησης και εκσυγχρονισμού F16 που ενέκρινε», όπως σημείωσε, ενώ αμφισβήτησε τα «περί “δωρεάν” παραχώρησης εξοπλισμού από τις ΗΠΑ», λέγοντας ότι η κυβερνητική θέση ως προς αυτό «βρίθει ανακριβειών καθώς τα εξοπλιστικά αυτά – που θεωρούνται παρωχημένα από τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις – είναι βέβαιο ότι χρήζουν αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού προκειμένου να καταστούν επιχειρησιακά ικανά».

Πάντως, ως προτεραιότητα χαρακτήρισε χθες «το κοινωνικό κράτος και όχι τα F-35» ο Αναπληρωτής Γραμματέας, Γιώργος Βασιλειάδης μιλώντας στο OPEN, αποτυπώνοντας μια άλλη εκδοχή της αξιωματικής αντιπολίτευσης απέναντι στα εξοπλιστικά προγράμματα.

Στη Θήβα, πριν την κατάταξη

Ακολούθως, μετά το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, θα πραγματοποιήσει επισκέψεις στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα και στο Κέντρο Εκπαίδευσης Πυροβολικού Θήβας, όπου αναμένεται να καταταγεί στις αρχές Μαρτίου, δηλαδή μετά το 4ο Συνέδριο του κόμματος, υπηρετώντας τη θητεία του για περίπου 20 μέρες.

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Πολιτική