Ελλάδα

Στέγαση και εργασία για 1.200 άστεγους -Πρόγραμμα στήριξής τους

2132616.jpg

Ενα νέο πρόγραμμα, που θα επιχειρήσει να δώσει λύση στα προβλήματα 1.200 αστέγων παρουσίασε το υπουργείο Εργασίας. Με κόστος 9.400.000 ευρώ, που θα αντληθούν από το πρωτογενές πλεόνασμα, μέσω του προγράμματος θα δοθεί στέγη στους συμπολίτες μας που έχουν μείνει στο δρόμο, αλλά όχι μόνο.

Οι άστεγοι θα ενθαρρύνονται στην εκμάθηση δεξιοτήτων, προκειμένου να γίνει πιο εύκολη η επανένταξή τους στην εργασία, ενώ θα τους δίνεται και ώθηση προκειμένου να δημιουργήσουν ατομικά ή ομαδικά μικρές επιχειρήσεις.

Συνολικά εκτιμάται ότι θα ωφεληθούν 1.200 άτομα που αντιμετωπίζουν πρόβλημα στέγης, 480 από τα οποία θα ενταχθούν και σε εργασία και συγκεκριμένα:

– οικογένειες και άτομα που φιλοξενούνται σε Κοινωνικούς Ξενώνες Αστέγων ή Ξενώνες Ύπνου ή κάνουν χρήση των υπηρεσιών Ανοιχτών Κέντρων Ημέρας Αστέγων,

– οικογένειες και άτομα που έχουν καταγραφεί ως άστεγοι από τις κοινωνικές υπηρεσίες των Δήμων ή τα Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας,

– γυναίκες που φιλοξενούνται σε Ξενώνες Γυναικών θυμάτων βίας,

– άτομα που φιλοξενούνται σε Δομές Παιδικής Προστασίας, έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους και δεν σπουδάζουν.

Σε ό,τι αφορά στη στέγαση, οι δράσεις του προγράμματος περιλαμβάνουν την κάλυψη του ενοικίου για έως και ένα χρόνο με 180 ευρώ το μήνα για ένα άτομο, 240 ευρώ για δυο άτομα και έως 280 ευρώ για οικογένεια. Ακόμη, προβλέπεται η κάλυψη εξόδων για επισκευές σε υφιστάμενη κατοικία (έως 3.600 ευρώ), δαπάνες οικοσκευής και βασικών αγαθών έως 1.500 ευρώ ανά άτομο και 2.000 ευρώ ανά οικογένεια, δαπάνες καθημερινών αναγκών (διατροφή και κάρτες μετακίνησης) έως 200 ευρώ το μήνα ανά άτομο και 250 ευρώ ανά οικογένεια.

Ακόμη, θα προωθηθεί η φιλοξενία αστέγων σε ανάδοχες οικογένειες, με επιδότηση 300 ευρώ το μήνα για εκείνους που θα τους φιλοξενήσουν και 100 ευρώ το μήνα για τον ωφελούμενο. Στις δράσεις κοινωνικής επανένταξης επιχορηγείται η απόκτηση εργασιακής εμπειρίας στην οποία μπορούν να συμμετέχουν όλες οι εργοδότες του ιδιωτικού τομέα. Το ποσό της χρηματοδότησης αντιστοιχεί στο ύψος του κατώτερου μισθού.

Προβλέπεται, επίσης, η επιδότηση με επιταγή κατάρτισης σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, με συνολικό κόστος 6.000 ευρώ ανά ωφελούμενο. Παράλληλα, το πρόγραμμα δίνει βάρος στον αγροτικό τομέα με στόχο τη μετακίνηση των αστέγων από τα αστικά κέντρα στην περιφέρεια. Ως ποσό χρηματοδότησης ορίζεται η επιδότηση ημερομισθίων και ασφαλιστικών εισφορών, ενώ προβλέπεται η δυνατότητα ενοικίασης αγροτεμαχίου και αγοράς βασικού εξοπλισμού έως του ποσού των 6.000 ευρώ.

Προβλέπεται, επίσης, η επιδότηση για τη δημιουργία επιχείρησης με επιδότηση για ενοικίαση επαγγελματικού χώρου και αγοράς εξοπλισμού έως του ποσού των 6.000 ευρώ.

Από το σύνολο των ατόμων που θα ενταχθούν, ποσοστό 40%, ανά εγκεκριμένο σχέδιο, πρέπει να συμμετέχει και στους δυο πυλώνες ενεργειών, με κόστος που δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των 11.000 ευρώ. Αν ο ωφελούμενος συμμετέχει μόνο στον πυλώνα της στέγασης το ποσό δε μπορεί να υπερβαίνει τα 5.500 ευρώ.

Οι αιτήσεις για χρηματοδότηση μπορούν να υποβληθούν από τους ενδιαφερόμενους και τους κοινωνικούς φορείς έως τις 13 Οκτωβρίου του 2014. Η χρηματοδότηση των δράσεων θα γίνει κατά 55% στην περιφέρεια Αττικής, κατά 22% στην περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης και κατά 22% σε αστικές περιοχές της υπόλοιπης Ελλάδας.

Φωτογραφία: Eurokinissi

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Ελλάδα