3 Δεκεμβρίου 2022

Στέλιος Πέτσας: «Κάθε μέρα έχουμε 40 με 50 πυρκαγιές, είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι»

Η κυβέρνηση έχει βγάλει έκτακτη χρηματοδότηση ύψους 5,6 εκατ. ευρώ για την πυροπροστασία – 400 δασοκομάντος και 250 άνθρωποι από το εξωτερικό στη «μάχη» – «Δώσαμε 100 εκατομμύρια για καθαρισμό των δασών», υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ο αναπληρωτής υπουργός

Στα ύψη παραμένει το «πολιτικό θερμόμετρο» στη Βουλή, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να δηλώνει πως οι εκλογές θα έρθουν στο τέλος της τετραετίας

Για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών μίλησε σήμερα το πρωί και ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας  στην πρωινή εκπομπή του Mega, ενώ αναφέρθηκε και στις πρόσφατες πυρκαγιές.

Ο Στέλιος Πέτσας ανέφερε για τις πυρκαγιές πως η κυβέρνηση έχει βγάλει έκτακτη χρηματοδότηση ύψους 5,6 εκατ. ευρώ για την πυροπροστασία σε 48 δήμους για τον καθαρισμό αστικών δασών.

«Σημασία έχει να περνάει το έργο στην κοινωνία. Δώσαμε 100 εκατομμύρια για καθαρισμό των δασών. Κρίσιμο για όλους τους υπουργούς είναι το έργο τους να φαίνεται. Προφανώς δεν αρκεί να εντάξουμε εμείς σαν υπουργείο Εσωτερικών τα έργα, αλλά αυτά να δημοπρατηθούν και να γίνουν για να τα απολαύσουν οι πολίτες», είπε.

«Κάθε μέρα έχουμε 40 με 50 πυρκαγιές»

Όπως είπε «κάθε μέρα έχουμε 40 με 50 πυρκαγιές» και τόνισε πως εκείνο που τον έχει απογοητεύσει είναι το πώς καλύπτονται τα γεγονότα: «Δεν μπορούμε να λέμε πως καίγεται το Amanzoe όταν ο ίδιος ο ιδιοκτήτης κάνει αναρτήσεις που ευχαριστεί όσους συνέβαλαν στην προσπάθεια κατάσβεσης και να ποστάρει φωτογραφίες που δείχνουν ότι το ξενοδοχείο δεν έχει καεί. Καταλαβαίνω ότι όλοι τρέχουν να καλύψουν το γεγονός γιατί πουλάει, αλλά χρειάζεται μεγάλη προσοχή να μην το μεγεθύνουμε».

Μεταξύ άλλων, είπε: «Πρέπει να είμαστε σε επαγρύπνηση και προσεκτικοί. Να αναγνωρίζουμε βέβαια κα τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των ανθρώπων όταν συμβαίνουν πυρκαγιές.

400 δασοκομάντος και 250  στη «μάχη»

«Προσλήψεις, όπως και πέρυσι, γίνονται και φέτος από την Αυτοδιοίκηση», σημείωσε εν συνεχεία, ο αναπληρωτής υπουργός. 

«Υπάρχουν φυσικά και οι τετράμηνες εποχικές προσλήψεις, ωστόσο φέτος έχουμε και δυνάμεις που δεν τις είχαμε τα προηγούμενα χρόνια. Εχουμε περίπου 400 δασοκομάντος δικούς μας που προσλήφησαν πέρυσι και άλλους  250 ανθρώπους από το εξωτερικό και φιλοξενούνται στη χώρα. Επίσης, τα εναέρια μέσα είναι περισσότερα». 

«Πυρκαγιές θα υπάρχουν. Σημασία έχει πώς αντιδρούμε και πως θα μπορούμε να τις περιορίσουμε με τις συνθήκες που επικρατούν», συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, έχουν δοθεί 100 εκατ. ευρώ για τον καθαρισμό των δασών.

«Είναι ξεκάθαρο ότι μπορεί σε ορισμένες περιπτώσεις να είναι μία φωτιά που έχει προκληθεί από διάφορα φαινόμενα, πολλές φορές όμως υπάρχει ανθρώπινο χέρι. Θα πρέπει να είναι παραδειγματική η τιμωρία και γι’ αυτό εφιστώ την προσοχή φέτος να είμαστε προσεκτικοί κι εμείς να είμαστε έτοιμοι να συνδράμουμε», κατέληξε.

Για τις εκλογές ανέφερε πως: «Υπάρχουν δύο ζητήματα. Είμαστε ένα χρόνο πριν τις εκλογές, οπότε είναι λογικό οι υπουργοί και οι βουλευτές που επιθυμούν να διεκδικήσουν την ψήφο των πολιτών να πυκνώσουν τις επαφές τους. Το άλλο είναι αυτό που είπε ο κύριος Τσίπρας, ότι η κυβέρνηση και οι υπουργοί έχουν κατεβάσει τα μολύβια. Αυτό δεν ισχύει και συγκρούεται με την πραγματικότητα» και τόνισε πως οι εκλογές αναμένονται την άνοιξη του 2023.Πολιτική