23 Σεπτεμβρίου 2021

Στη… Βουλή τα επεισόδια στη μαθητική πορεία – Πολιτική αντιπαράθεση για τις μολότοφ και την αστυνομική βία

«Κουκουλοφόροι αμαύρωσαν την μαθητική διαμαρτυρία» τονίζει ο Σπήλιος Λιβανός της ΝΔ – Για «αστυνομική βία απέναντι σε μαθητές» κάνει λόγο ο Γιάννης Ραγκούσης από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ

Αντιπαράθεση για τις σχολικές καταλήψεις και τα επεισόδια που εκτυλίχθησαν στο κέντρο της Αθήνας κατά την μαθητική πορεία είχαν στη Ολομέλεια της Βουλής πλειοψηφία και αντιπολίτευση.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας Σπήλιος Λιοβανός υπογράμμισε ότι «κουκουλοφόροι ταραξίες αμαύρωσαν» τη μαθητική διαμαρτυρία και κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ να μην στηρίξει τους μπαχαλάκηδες.

Απο την άλλη πλευρά ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Ραγκούσης είπε ότι η κυβέρνηση απαντά με βία και αυταρχισμό στα δίκαια αιτήματα των μαθητών ενώ χαρακτήρισε ως «παρατράγουδο» ενδεχόμενο χτύπημα από τους μπαχαλάκηδες.

Πιο αναλυτικά, η αρχή έγινε με τον κ. Ραγκούση που χαρακτήρισε «απόλυτα δικαιολογημένες» τις σχολικές καταλήψεις. «Η πολιτική αυταρχισμού της κυβέρνησης έχει αποθρασυνθεί απέναντι στην εκπαιδευτική κοινότητα και τους μαθητές που μάχονται για την υγειονομική τους προστασία» και πρόσθεσε ότι οι καταλήψεις «είναι απόλυτα δικαιολογημένες» ανέφερε για να εξήγησε ότι οι μαθητές εξεγέρθηκαν γιατί η κυβέρνηση «τους έβαλε σε τάξεις με περισσότερους μαθητές και λιγότερους καθηγητές και σε συνθήκες που δεν διασφαλίζουν την υγεία τους». Ο κ. Ραγκούσης υποστήριξε ότι η μαθητική κοινότητα και συνολικά η νεολαία έχει χάσει την εμπιστοσύνη της προς την κυβέρνηση η οποία «απαντά στα δίκαια αιτήματα με βία, χημικά. Στην Καβάλα πήγαν ουσιαστικά με το όπλο να συλλάβουν μαθητές».

«Κουκουλοφόροι ταραξίες έξω από την Βουλή διατάραξαν για μια ακόμα φορά την ζωή της πρωτεύουσας και αμαύρωσαν την ειρηνική πορεία των μαθητών. Προφανώς δεν έχουν σχέση μαθητές και κουκουλοφόροι. Οι αστυνομικοί σε αντίθεση με όσα είπε ο κ. Ραγκούσης διακινδύνευσαν την ζωή τους για να προστατέψουν την ζωή των υπόλοιπών. Εύχομαι η θέση σας που στηρίζει τις καταλήψεις να μην συνεχιστεί και σήμερα στηρίζοντας τους κουκουλοφόρους. Η θέση της κυβέρνησης του υπουργείου Παιδείας είναι καθαρή: ανοικτά σχολεία και διάλογος» απάντησε ο κ. Λιβανός.

Από το Κίνημα Αλλαγής ο κ. Ανδρέας Λοβέρδος σχολίασε: «Είμαι αναφανδόν υπερ των κινητοποιήσεων. Όποιος εκτιμά ότι δεν του αρέσει κάτι, στο πλαίσιο του νόμου μπορεί και πρέπει να ασκεί το δικαίωμά του και να διαδηλώνει. Συνεπώς αν υπήρξε βία εναντίον μαθητών την καταγγέλλουμε. Αν τα επεισόδια έχουν να κάνουν με μασκοφόρους, τραμπούκους και μολότοφ καταδικάζουμε αυτού του είδους τις συμπεριφορές».

Από το ΚΚΕ ο κ. Ιωάννης Δελλής είπε πως «καταγγέλλαμε τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει η κυβέρνηση τις κινητοποιήσεις και τον αγώνα των μαθητών που διεκδικούν την προστασία της υγεία τους, περισσότερους εκπαιδευτικούς, περισσότερες καθαρίστριες και καλύτερες συνθήκες».

Απαντώντας ο κ. Ραγκούσης επέμεινε ότι τα επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας αφορούν βίαιη επέμβαση των αστυνομικών δυνάμεων έναντι μαθητών. «Δεν υπάρχει ερώτημα για το αν ασκήθηκε αστυνομική βία απέναντι σε μαθητές που αποφάσισαν να αντιδράσουν στην έλλειψη φροντίδας και προστασίας. Έχει ήδη ασκηθεί. Σήμερα η αντιμετώπιση αυτής της διαδήλωσης που είχε τελικό στόχο να χτυπήσει η αστυνομία μαθητές είναι ένα ακόμα λιθαράκι σε αυτή τη διαδρομή. Αυτό δεν έχει σχέση με το οποιοδήποτε παρατράγουδο μπορεί να διέπραξε εξωσχολικό στοιχείο – μπαχαλάκηδες κλπ».

Θέση για το ζήτημα πήρε και ο κ. Παύλος Πολάκης που είπε «πριν από λίγο τα ΜΑΤ χτύπησαν μια ειρηνική πορεία μαθητών. Με ΜΑΤ και βία δεν γίνεται Παιδεία. Και δεν σταματάει το κύμα καταλήψεων με ΜΑΤ. Αυτά είναι που μας γυρίζουν πίσω σε άλλες εποχές».Πολιτική