21 Ιανουαρίου 2022

Στην Άγκυρα ο Γερμανός ΥΠΕΞ με το νου στις διερευνητικές Ελλάδας – Τουρκίας

Τι θα συζητήσει με τον Τούρκο ομόλογό του

Την Άγκυρα επισκέπτεται σήμερα ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας, όπου θα έχει συνομιλίες με τον τούρκο ομόλογο του Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Οι εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο και οι σχέσεις ΤουρκίαςΕ.Ε. θα περιλαμβάνονται μεταξύ τους συνομιλίες.

Τουρκικά ΜΜΕ επισημαίνουν πως η επίσκεψη Μάας, σχετίζεται απόλυτα με την επικείμενη έναρξη των διερευνητικών συνομιλιών ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία, που είχαν διακοπεί το 2016. Το Βερολίνο ενδιαφέρεται να προχωρήσει απρόσκοπτα η διαδικασία, στην οποία όμως η Άγκυρα επιχειρεί να θέσει την ατζέντα της αν και η Ελλάδα έχει ξεκαθαρίσει πως αποκλειστικά ζητήματα προς συζήτηση είναι η οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης και η υφαλοκρηπίδα στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών θα επισημάνει την αναγκαιότητα σύνεσης και διαλλακτικότητας, ώστε να μην καταλήξουν οι ελληνοτουρκικές συνομιλίες σε ναυάγιο. Ωστόσο ενδιαφέρον θα έχει η τοποθέτησή του στο αίτημα της Άγκυρας για διεύρυνση της ατζέντας συνομιλιών, με θέματα που η Αθήνα έχει τονίσει πως δεν τίθενται σε συζήτηση.

Το μεσημέρι έχει προγραμματιστεί συνέντευξη τύπου των δύο υπουργών Εξωτερικών.Πολιτική