30 Ιανουαρίου 2023

Στην Αθήνα την Πέμπτη η πρωθυπουργός της Φινλανδίας, Σάνα Μάριν

Οι συνομιλίες θα επικεντρωθούν στον πόλεμο στην Ουκρανία, στις διμερείς σχέσεις και σε ευρωπαϊκά ζητήματα

Η πρωθυπουργός της Φινλανδίας, Σάνα Μάριν, πρόκειται να επισκεφτεί την Αθήνα την Πέμπτη 28 Απριλίου, έπειτα από πρόσκληση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Οι συνομιλίες των δύο πρωθυπουργών θα επικεντρωθούν στον πόλεμο στην Ουκρανία, στο περιβάλλον ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ενωσης, σε ζητήματα που αφορούν την ΕΕ, αλλά και στις διμερείς σχέσεις, ανέφερε ανακοίνωση της φινλανδικής πρωθυπουργίας.

Είναι η πρώτη διμερής συνάντηση των δύο πρωθυπουργών.

Η Φινλανδία έχει κινήσει τις διαδικασίες για την ένταξή της στο ΝΑΤΟ. Η σχετική συζήτηση στο Κοινοβούλιο της χώρας άρχισε αυτή την εβδομάδα, με ευρεία στήριξη από τα κόμματα.

Ο μεγαλύτερος σύμμαχος των Σοσιαλδημοκρατών στην πεντακομματική κυβέρνηση συνασπισμού της Φινλανδίας, το Κόμμα του Κέντρου, δήλωσε ότι είναι έτοιμο να υποστηρίξει την απόφαση για ένταξη στο ΝΑΤΟ. Οκτώ αρχηγοί κοινοβουλευτικών ομάδων στους 10 εξέφρασαν την υποστήριξή τους είτε για ένταξη στο ΝΑΤΟ είτε για μια στρατιωτική ευθυγράμμιση, ενώ ο αρχηγός της Αριστερής Συμμαχίας (με 16 έδρες επί συνόλου 200) τόνισε ότι αυτή δεν πρέπει να ληφθεί μια γρήγορη απόφαση και κάλεσε σε ευρύτερη συζήτηση. Η Αριστερή Συμμαχία, που μετέχει στην κυβέρνηση Μάριν, παραδοσιακά αντιτίθεται στο ΝΑΤΟ, αλλά υπογράμμισε ότι δεν θα αποχωρήσει από τον κυβερνητικό συνασπισμό αν η κοινοβουλευτική πλειοψηφία στηρίξει την ένταξη.

Ευρεία είναι και η στήριξη της κοινής γνώμης της χώρας, πολύ περισσότερο μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία.

Η απόφαση για το αν θα υποβάλει η χώρα αίτηση για την ένταξή της στο ΝΑΤΟ θα μπορούσε να ληφθεί εντός εβδομάδων, έχει δηλώσει η Σάνα Μάριν.Πολιτική