Πολιτική

Στην ίδια σελίδα Αθήνα – Κάιρο για ανάχωμα στα σχέδια Ερντογάν στη Λιβύη

Η χθεσινή επίσκεψη του Νίκου Δένδια στην Αίγυπτο, προκειμένου να συναντηθεί και να συζητήσει με τον ομόλογο-και φίλο του-Σάμεχ Σούκρι, δεν είχε τις συνήθεις διπλωματικές τυπικότητες. Ο σύνδεσμος Αθήνας-Αιγύπτου είναι γνωστός, η σχέση πλέον στρατηγική, ενώ και η προσωπική σχέση των δύο υπουργών είναι πολύ θερμή. Όλα τα παραπάνω συντείνουν στη συναντίληψη Αθήνας και Καϊρου ως προς τις «πειρατικές» ενέργειες της Τουρκίας στη Λιβύη, αλλά και ως προς τη νομιμοποίηση της κυβέρνησης της Τρίπολης να συνάπτει διμερείς συμφωνίες που υπερβαίνουν το βίο και το πλαίσιο της εντολής της.

Ο κ. Δένδιας έκανε λόγο για «νομικό τερατούργημα» στις μετέπειτα δηλώσεις, αναφερόμενος στο Τουρκολιβυκό Μνημόνιο που αποτελεί και τη βάση της συμφωνίας Άγκυρας-Τρίπολης για την εκμετάλλευση της λιβυκής ΑΟΖ. Η κρίσιμη συζήτηση, όμως, έγινε πίσω από τις κλειστές πόρτες, όπου οι δύο υπουργοί έβαλαν κάτω όλα τα σενάρια και τις πιθανές ενέργειες της Τουρκίας. Με άλλα λόγια, αξιολογήθηκαν οι πιθανότητες για το πώς θα επέλθει η περαιτέρω κλιμάκωση, αλλά και σε ποιο σημείο της ευρύτερης περιοχής θα μπορούσε να υπάρξει μια τουρκική πρόκληση, είτε μέσω ενός ερευνητικού ή και ενός γεωτρητικού σκάφους.

Παράλληλα, στον ορίζοντα υπάρχει η σχεδιαζόμενη επίσκεψη του Τούρκου προέδρου Ερντογάν στη Λιβύη, κατά πάσα πιθανότητα τον επόμενο μήνα, καθώς τότε μπορεί να εξαγγελθεί η χορήγηση άδειας κατά πρώτον στην τουρκική κρατική πετρελαϊκή ΤΡΑΟ για έρευνες στην επίμαχη περιοχή.

Η εκτίμηση Αθήνας και Καιρού είναι ότι υπάρχει μικρή πιθανότητα η Τουρκία να θελήσει να επιχειρήσει σε σημείο της μερικώς οριοθετημένης ελληνο-αιγυπτιακής ΑΟΖ. Από εκεί και πέρα, όλα τα σενάρια για ενέργειες τόσο νοτίως της Κρήτης όσο και κάτω από τη μέση γραμμή και άρα προς την περιοχή ευθύνης του Καϊρου είναι ανοιχτά, με τα δύο επιτελεία να αξιολογούν και όλους τους πιθανούς τρόπους αντίδρασης, σε περίπτωση πρόκλησης. Και ενώ μένει να φανεί πώς θα κινηθεί η Τουρκική πλευρά, ήταν κρίσιμο για την Αθήνα να είναι στην «ίδια σελίδα» με την κυβέρνηση στο Καϊρο, η οποία, άλλωστε, έχει ιδιαίτερα προβληματικές σχέσεις και με την κυβέρνηση της Τρίπολης λόγω συσχέτισης με τους Αδελφούς Μουσουλμάνους.

Όλα τα παραπάνω, βεβαίως, συνδυαστικά με τις ευρύτερες εξελίξεις στην περιοχή μας αναμένεται να αποτελέσουν θέμα συζήτησης της συνεδρίασης του ΚΥΣΕΑ που αναμένεται να γίνει τις επόμενες μέρες, μιας και το όργανο αποφασίστηκε στην πρόσφατη συνεδρίασή του να συνεδριάζει πιο τακτικά και όχι μόνο ad hoc, ώστε να αξιολογεί όλα τα δεδομένα που διαμορφώνονται. Αν δεν υπάρξει αναπροσαρμογή στο πρόγραμμα του κ. Μητσοτάκη, η συνεδρίαση προγραμματίζεται για τα μέσα της εβδομάδας.