24 Οκτωβρίου 2020

Στην περιοχή της παράνομης NAVTEX πλέει το Oruc Reis – Δείτε χάρτη

Το Oruc Reis κινείται στο νοτιοδυτικό άκρο της δεσμευμένης με την παράνομη NAVTEX περιοχής

Εντός της δεσμευμένης με την παράνομη NAVTEX περιοχής, νοτιοδυτικά του Καστελορίζου, εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας, βρίσκεται το τουρκικό ερευνητικό πλοίο Oruc Reis συνοδευόμενο από πολεμικά πλοία.

Το Oruc Reis κινείται με 7 κόμβους στο νοτιοδυτικό άκρο της δεσμευμένης με την παράνομη NAVTEX περιοχή, όπου έφτασε με κλειστούς πομπούς ώστε να μην φαίνεται το στίγμα του σε ειδικές εφαρμογές όπως το marinetraffic.

Η παρούσα θέση του πλοίου σύμφωνα με το marinetraffic (10:45 μ.μ.):


oruc-reis-position

Η περιοχή της παράνομης NAVTEX:


xartis_oruc_2
Η κίνηση αυτή του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, «τορπιλίζει» εκ των πραγμάτων τις διερευνητικές επαφές, την ημέρα μάλιστα που συνεδρίαζαν στο Λουξεμβούργο οι Ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών και μία ημέρα πριν από την επίσκεψη του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών στην περιοχή.

Ο ίδιος ο Ερντογάν, σε μία επιχείρηση αντιστροφής της πραγματικότητας δήλωσε στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, με τον οποίο είχε τηλεφωνική επικοινωνία, ότι «παρά την προσέγγιση καλής πρόθεσης από την Τουρκία, η Ελλάδα συνεχίζει τα βήματα που αυξάνουν την ένταση στην ανατολική Μεσόγειο»!

Υπενθυμίζεται ότι ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε το μεσημέρι τηλεφωνική επικοινωνία με τον Σαρλ Μισέλ, τον οποίο ενημέρωσε για τη νέα παράνομη τουρκική NAVTEX για έρευνες νοτίως του Καστελόριζου.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε στον κ. Μισέλ ότι θα θέσει στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 15ης-16ης Οκτωβρίου τη νέα αυτή μονομερή ενέργεια, που αποτελεί σοβαρή κλιμάκωση από την πλευρά της Τουρκίας.Πολιτική