Οικονομία

Στο ανώτατο δικαστήριο της Κύπρου «παίζεται» η επόμενη δόση από την Τρόικα

CED53B278F546A51D43E819889C10766.jpg Την απευθείας αναφορά στο Ανώτατο Δικαστήριο τεσσάρων νομοθετημάτων που ενέκρινε η Κυπριακή Βουλή, αποφάσισε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης. Η Τρόικα δεν εγκρίνει την εκταμίευση της επόμενης δόσης για την Κύπρο καθώς θεωρεί ότι κάποια από τα νομοσχέδια «ακυρώνουν» τον βασικό νόμο για τις εκποιήσεις ενυπόθηκων ακινήτων που αποκτήθηκαν με τραπεζικά δάνεια που δεν εξυπηρετούνται.

Σε γραπτή του δήλωση, ο κ. Αναστασιάδης αναφέρει ότι «εκφράζοντας εμπράκτως την επιθυμία μου για αποφυγή της οποιασδήποτε αχρείαστης αντιπαράθεσης με τα κοινοβουλευτικά κόμματα και ύστερα από εμπεριστατωμένη μελέτη της γνωμάτευσης του Γενικού Εισαγγελέα και της διαπίστωσης ότι τέσσερα εκ των έξι νομοθετημάτων -που ενέκρινε η Βουλή και δεν υπέγραψα προς δημοσίευση- συγκρούονται με το Σύνταγμα, αποφάσισα αντί της αναπομπής των συγκεκριμένων νομοθετημάτων στη Βουλή των Αντιπροσώπων, την απευθείας αναφορά στο Ανώτατο Δικαστήριο προκειμένου το Ανώτατο Δικαστικό Σώμα, ένας ανεξάρτητος θεσμός της Δημοκρατίας, να αποφανθεί ως εκ της αρμοδιότητάς του περί της συνταγματικότητας ή μη των νομοθετημάτων».

Για τα άλλα δύο νομοθετήματα που, κατά την άποψη του Γενικού Εισαγγελέα δεν τίθεται θέμα σύγκρουσης με το Σύνταγμα, ο Κύπριος Πρόεδρος αναφέρει ότι θα αποφασίσει εντός της καθορισμένης από το Σύνταγμα προθεσμίας, αφού διαβουλευθεί και με τα κοινοβουλευτικά κόμματα.

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας αναφέρει ότι στις αποφάσεις του έλαβε υπόψη ότι ο επιδιωκόμενος στόχος της διασφάλισης των συμφερόντων των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού επιτυγχάνεται πλήρως με τους νόμους που τέθηκαν και θα τεθούν σε εφαρμογή μέχρι το τέλος του χρόνου.

«Ταυτόχρονα, γνώμονας των αποφάσεων μου είναι η διασφάλιση της σταθερότητας και αποφυγή των οποιωνδήποτε εξελίξεων που θα έθεταν σε κίνδυνο την αξιοπιστία της χώρας και το χρηματοπιστωτικό της σύστημα που με τις θυσίες του λαού μας επιτεύχθηκαν» προσθέτει.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης διαβεβαιώνει ότι συνεχίζει τις εντατικές διαβουλεύσεις με πολιτικούς ηγέτες και επικεφαλής θεσμικών οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να επιτύχει την καθοριστικής σημασίας για τα συμφέροντα της χώρας απρόσκοπτη συνέχιση του προγράμματος στήριξης και χρηματοδότησης της κυπριακής οικονομίας. 

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Οικονομία