26 Ιανουαρίου 2021

Στο Μπακού σήμερα ο Αντώνης Σαμαράς

samarasΘα παραβρεθεί στις εκδηλώσεις της αζερικής κυβέρνησης για το κοίτασμα Σαχ Ντενίζ

Στην πρωτεύουσα του Αζερμπαιτζάν Μπακού θα βρίσκεται από σήμερα ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς προκειμένου να συμμετάσχει στις εκδηλώσεις που διοργανώνει η κυβέρνηση της χώρας για το κοίτασμα Σαχ Ντενίζ.

Το Σάββατο θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση για την επέτειο των 20 χρόνων από τη υπογραφή της συμφωνίας με τις μεγάλες ιδιωτικές εταιρίες και την έναρξη της εκμετάλλευσης του κοιτάσματος καθώς επίσης και τελετή για τον Νότιο Ενεργειακό Διάδρομο.

Στο Μπακού θα βρεθούν πρωθυπουργοί της Τουρκίας, την Βουλγαρίας, της Αλβανίας, της Γεωργίας και του Μαυροβούνιου καθώς επίσης και αρμόδιοι υπουργοί από την Βρεττανία, την Κροατία και την Ιταλία. Η χώρα μας συνδέεται με το κοίτασμα Σαχ Ντενίζ με τον Αγωγό TAP που θα μεταφέρει το αζέρικο αέριο στην Ευρώπη μέσω Ελλάδας, Αλβανίας και Ιταλίας υπό την έννοια ότι δίχως το κοίτασμα δεν θα υπήρχε και ο αγωγός που βάζει την χώρα στον ενεργειακό χάρτη. Μόλις προ δεκαημέρου εγκρίθηκαν οι περιβαλοντικές επιπτώσεις για την συνέχιση των εργασιών για τον αγωγό – που όταν πρόκειται για ενεργειακές συμφωνίες αποτελούν το σημαντικότερο δυνάμει εμπόδιο. Ομαλά όμως διαβεβαιώνει η κυβέρνηση εξελίσσεται και η συμφωνία εξαγοράς της ΔΕΣΦΑ από την κρατική αζέρικη εταιρία.

Στο Μπακού τον πρωθυπουργό θα συνοδεύει ο υπουργός Ενέργειας κ. Γιάννης Μανιάτης και η κυβερνητική εκπρόσωπος κα Σοφία Βούλτεψη. Στο περιθώριο των εκδηλώσεων ο πρωθυπουργός θα έχει επαφές με ομολόγους του όπως και με τον πρόεδρο του Αζερμπαιτζάν Αλίγιεφ ο οποίος είχε πραγματοποιήσει επίσκεψη στην χώρα μας προ ολίγων μηνών. Ενδιαφέρον πάντως έχει η παρουσία στο Μπακού του νέου πρωθυπουργού της Τουρκίας κ. Νταβούτογλου μετά την μεταπήδηση του κ. Ταγίπ Ερντογάν στην θέση του Προέδρου της χώρας. Αν και στην αντζέντα της επίσκεψης του πρωθυπουργού δεν υπάρχει ωστόσο δεν αποκλείεται οι δύο πρωθυπουργοί να έχουν την πρώτη τους συνάντηση έστω και γνωριμίας. Ο πρωθυπουργός μόλις πριν από 15 ημέρες συναντήθηκε με τον κ. Ερντογάν κατόπιν δικού του αιτήματος ενώ το Νοέμβριο θα φιλοξενήσει στην Αθήνα την διακυβερνητική διάσκεψη σε ανταπόδωση της αντίστοιχης που είχε γίνει στην Κωνσταντινούπολη.Πολιτική