Ελλάδα

Στο λιμάνι του Πειραιά το Πλοίο της Ειρήνης -Κάνει το γύρο του κόσμου, για έναν πλανήτη χωρίς πυρηνικά [εικόνες]

21470701.jpg

Αγκυρα στο λιμάνι του Πειραιά έριξε την Κυριακή το Πλοίο της Ειρήνης. Εχει σαλπάρει για να κάνει το γύρο του κόσμου, προωθώντας το μήνυμα για έναν πλανήτη χωρίς πυρηνικά.

Με το πλοίο ταξιδεύουν 1.400 επιβάτες, από διάφορες χώρες. Ανάμεσά τους βρίσκονται και κάτοικοι της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι, ακτιβιστές που κάνουν διεθνή εκστρατεία για την υπεράσπιση του άρθρου 9 του Ιαπωνικού Συντάγματος, το οποίο προβλέπει την πλήρη αποστρατιωτικοποίηση της χώρας.

Αυτό είναι το 84ο ταξίδι για το Πλοίο της Ειρήνης. Σάλπαρε στις 9 Ιουλίου από τη Γιοκοχάμα, όπου και είναι προγραμματισμένο να επιστρέψει στις 21 Οκτωβρίου, ενώ στον Πειραιά έφτασε από τη Μάλτα. Η πρώτη φορά που είχε βγει στη θάλασσα αυτό το πλοίο ήταν το 1983. Τότε, μία ομάδα Ιαπώνων φοιτητών αποφάσισαν να αντιδράσουν με αυτό τον τρόπο στην αποσιώπηση από τις κυβερνήσεις της χώρας, του ρόλου της Ιαπωνίας ως επιτιθέμενης δύναμης στην περιοχή.

Πίσω από τα ταξίδια βρίσκεται η μη κυβερνητική Οργάνωση που δημιούργησαν επιζώντες της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι για την προώθηση της ειρήνης, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την προστασίας του περιβάλλοντος.

Στην εκδήλωση υποδοχής του πλοίου παρευρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο δημάρχος Πειραιά, Γιάννης Μώραλης, ο αντιπεριφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Γαβρίλης, καθώς και εκπρόσωποι φιλειρηνικών οργανώσεων.

Μετά τον Πειραιά, το Πλοίο της Ειρήνης θα επισκεφθεί την Κωνσταντινούπολη και από εκεί θα κατευθυνθεί στη Μαύρη Θάλασσα, επισκεπτόμενο λιμάνια της Βουλγαρίας, Ρουμανίας και Ουκρανίας. Από τον Πειραιά μέχρι την Κωνσταντινούπολη με το Πλοίο θα ταξιδέψει οκταμελής ομάδα Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων νέων, οι οποίοι θα ενημερώσουν -σε εκδηλώσεις εν πλω- τους επιβαίνοντες, για το κυπριακό πρόβλημα και τους αγώνες για την ειρήνη στην Κύπρο.

Μετά την εκδήλωση υποδοχής ακολούθησε επίσκεψη των συμμετεχόντων στον τόπο δολοφονίας του Παύλου Φύσσα, στο Κερατσίνι.

2147060.jpg

2147061.jpg

2147062.jpg

2147064.jpg

2147066.jpg

2147068.jpg

Φωτογραφίες: Eurokinissi

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Ελλάδα