Διεθνή

Στο Μινσκ οι ελπίδες για εκεχειρία στην Ουκρανία

3CCE9D961B3722B13D8DB3A1DEE69CCE.jpgΤην ίδια ώρα η Σύνοδος του ΝΑΤΟ την Ουαλία, αποφάσισε πως η Συμμαχία δεν θα στείλει οπλισμό στο Κίεβο, αφήνοντάς την αποστολή όπλων στη διακριτική ευχέρεια του κάθε κράτους-μέλους. Ωστόσο, σε μία κίνηση που φαίνεται πως αιφνιδίασε τους τα μέλη της Συμμαχίας, ο ουκρανός πρόεδρος Ποροσένκο ανακοίνωσε πως τουλάχιστον μία χώρα παράσχει στο Κίεβο υψηλής ακρίβειας όπλα.

Δευτερο γύρο συνομιλιών με τους φιλορώσους αυτονομιστές θα έχει σήμερα Παρασκευή στο Μινσκ της Λευκορωσίας η λεγόμενη Ομάδα Επαφής για την ουκρανική κρίση (Ουκρανία, Ρωσία, ΟΑΣΕ), με στόχο την επίτευξη διμερούς εκεχειρίας.

Εάν οι πλευρές καταλήξουν σε συμφωνία, «είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε σε παύση πυρός στην ανατολική Ουκρανία» σημείωσε την Πέμπτη ο ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο. Δήλωσε συγκρατημένα αισιόδοξος, λέγοντας πως η Ουκρανία πληρώνει κάθε ημέρα «το υψηλότερο τίμημα, χάνοντας στρατιώτες και αμάχους».

Ο πρωθυπουργός της αποκαλούμενης «Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ», Αλεξάντερ Ζαχαρτσένκο, δήλωσε πως θα διατάξει την κατάπαυση του πυρός μία ώρα μετά την ανάλογη εντολή που θα δώσει ο κ. Ποροσένκο.

Η κατάσταση ωστόσο στο έδαφος παραμένει ασταθής. Εκρήξεις στην περιοχή της Μαριούπολης σημειώθηκαν το πρωί της Παρασκευής, όπως μεταδίδει το BBC, ενώ υπάρχουν πληροφορίες για επέλαση ανταρτών προς την πόλη, στρατηγικό λιμάνι στα παράλια της Αζοφικής Θάλασσας.

«Όχι» σε συλλογικό εξοπλισμό, με έκπληξη Ποροσένκο

Την ίδια ώρα η Σύνοδος του ΝΑΤΟ την Ουαλία, αποφάσισε πως η Συμμαχία δεν θα στείλει οπλισμό στο Κίεβο, αφήνοντάς την αποστολή όπλων στη διακριτική ευχέρεια του κάθε κράτους-μέλους. Συμπλήρωσε πως το NATO θα παρέχει 15 εκατ. ευρώ για υποστήριξη του ουκρανικού στρατού σε τομείς που δεν αφορούν άμεσα το πεδίο των μαχών.

«Το εάν κάθε χώρα μέλος αποφασίσει, ξεχωριστά, να στείλει οπλισμό είναι εθνική απόφαση και δεν πρόκειται να εμπλακούμε», ανέφερε χαρακτηριστικά ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας, Άντερς Φο Ράσμουσεν.

Ωστόσο, σε μία κίνηση που φαίνεται πως αιφνιδίασε τους τα μέλη της Συμμαχίας, ο κ. Ποροσένκο ανακοίνωσε πως τουλάχιστον μία χώρα παράσχει στο Κίεβο υψηλής ακρίβειας όπλα, χωρίς να την κατονομάσει.

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Διεθνή