26 Σεπτεμβρίου 2021

Στο σενάριο της σύντομης παρένθεσης ποντάρει ο Σαμαράς

ImageHandler.ashx?m=AnchoredFit&f=Ly8xMC

Η ηγεσία της ΝΔ θεωρεί ότι μέσα σε λίγους μήνες η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ θα καταρρεύσει και η ίδια θα βρεθεί πάλι στο επίκεντρο των εξελίξων.

Η ηγεσία της ΝΔ θεωρεί ότι τόσο η σύνθεση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ όσο και τα πρώτα δείγματα από τους υπουργούς επιβεβαιώνει τις προβλέψεις της. Χθες η λεωφόρος Συγγρού αντέδρασε με μία σκληρή και ειρωνική ανακοίνωση στη σύνθεση της νέας κυβέρνησης: “Χαιρετίζουμε το μικρό κυβερνητικό σχήμα των 40 υπουργών«Χαιρετίζουμε το ολιγομελές κυβερνητικό σχήμα του κ. Τσίπρα, των 40 Υπουργών. Είναι μία κυβέρνηση χωρίς κατεύθυνση και με ισορροπίες εύθραυστες, ανάμεσα σε διαφορετικές συνιστώσες, εντός κι εκτός ΣΥΡΙΖΑ”.

H ηγεσία εκφράζει παράλληλα την ανησυχία της για την συμμετοχή προσώπων με “επικίνδυνες θέσεις” στα θέματα ανάπτυξης, ασφάλειας και μετανάστευσης ενώ εκφράζει την αντίθεσή της στην κατάργηση των υπουργείων Ναυτιλίας και Τουρισμού. Αντίθεση όμως εξέφρασε και για την επιλογή της κας Ζωής Κωνσταντοπούλου για την θέση του Προέδρου της Βουλής.

Το επιτελείο της Συγγρού κρίνοντας από τις πρώτες δηλώσεις των υπουργών εκτιμά ότι είναι θέμα λίγου χρόνου να εκφραστεί κοινωνική δυσαρέσκεια αφού η νέα κυβέρνηση κινείται σε πορεία αναίρεσης των “μεταρρυθμίσεων”.

Μέσα σε αυτό το πολιτικό πλαίσιο ο κ. Σαμαράς σχεδιάζει τις εσωκομματικές του κινήσεις. Ήδη έκανε έναν κύκλο τηλεφωνημάτων με του βουλευτές που εξελέγησαν αλλά και με τα κορυφαία στελέχη. Εντός των προσεχών ημερών θα συγκαλέσει τα κομματικά όργανα. Περιμένει να υπάρξουν κινήσεις και δηλώσεις από την πλευρά της κυβέρνησης ώστε να μπορέσει να στοιχειοθετήσει την αντιπολιτευτική του ρητορική.

Η δυσαρέσκεια πάντως στο εσωτερικό του κόμματος για την μεγάλη ήττα και ο εκνευρισμός εντείνονται από την επιχειρηματολογία των συνεργατών του  κ. Σαμαρά “ότι παρά τις 8,5% η ΝΔ πήγε καλά”.

Ωστόσο μπορεί πάρα πολλοί να είναι οργισμένοι με συνεργάτες του Αντώνη Σαμαρά, ωστόσο για τον ίδιο κανείς δεν δεν θέτει θέμα ηγεσίας τουλάχιστον για μερικούς μήνες, μέχρι να ξεκαθαρίσει αν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα είναι σύντομη παρένθεση ή εάν θα μακροημερεύσει.

Προς το παρόν ωστόσο ο κ. Σαμαράς είναι μόνος. Είναι ενδεικτικό ότι μόνο ο κ. Νικήτας Κακλαμάνης πέρασε τις τρεις αυτές ημέρες από τα γραφεία του κόμματος ενώ και στα τηλεοπτικά παράθυρα είναι ελάχιστες οι παρουσίες γαλάζιων βουλευτών.

Οι κορυφαίοι του κόμματος έχουν διαμηνύσει στον κ. Σαμαρά ότι αφενός θα πρέπει να δρομολογήσει τις διαδικασίες για έκτακτο συνέδριο του κόμματος και αφετέρου ότι το μοντέλο διοίκησης με τους στενούς συμβούλους του να τελειώσει.

Το συνέδριο θα είναι για την πολιτική και ιδεολογική φυσιογνωμία του κόμματος ωστόσο μπορεί να εξελιχθεί και σε βάση για την εκκίνηση διαδικασιών διαδοχής. Μέχρι τότε θα πρέπει να διαμορφώσει εκτός από το σχήμα των τομεαρχών και ένα πιο συλλογικό μοντέλο λειτουργίας του κόμματος.Πολιτική