SelectedΠολιτική

Στο θωρηκτό «Αβέρωφ» οι υπογραφές για Belharra και Rafale – Το μήνυμα από την παρουσία του αεροπλανοφόρου Σαρλ Ντε Γκωλ

 

Η υπογραφή των συμβάσεων θα γίνει το απόγευμα από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο και την Γαλλίδα ομόλογό του Φλωράνς Παρλύ – Αμέσως μετά οι δύο αντιπροσωπείες θα μεταβούν στο Charles de Gaulle

Στο κατάστρωμα του θωρηκτού «Αβέρωφ», στη Μαρίνα Φλοίσβου, θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα η τελική υπογραφή των συμβάσεων απόκτησης 3+1 υπερσύγχρονων φρεγατών Belharra από το Πολεμικό μας Ναυτικό και των 6 επιπλέον Rafale που προστέθηκαν στην αρχική παραγγελία των 18 αεροσκαφών για την Πολεμική μας Αεροπορία.

Η υπογραφή των δύο συμβάσεων, οι οποίες απαρτίζονται από αρκετές επιμέρους συμφωνίες, θα γίνει περίπου στις 6:30 το απόγευμα από ελληνικής πλευράς από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Νίκο Παναγιωτόπουλο και από γαλλικής από την Γαλλίδα ομόλογό του κ. Φλωράνς Παρλύ, με φόντο τα ομοιώματα των δύο υπερόπλων, η πλήρης ένταξη των οποίων στο ελληνικό οπλοστάσιο εκτιμάται πως θα δημιουργήσει νέα δεδομένα στην ισορροπία δυνάμεων στο Αιγαίο, μετατρέποντας τη χώρα μας σε περιφερειακή υπερδύναμη της Ν.Α Μεσογείου.

Οι δύο υπουργοί, στις δηλώσεις τους αναμένεται να επιβεβαιώσουν τη στενή ελληνογαλλική στρατηγική σχέση στον αμυντικό τομέα, ενώ θα αναφερθούν και στις δυνατότητες που υπάρχουν ως προς την περεταίρω ανάπτυξή και διεύρυνσή της, με αφορμή και τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ενδεικτικό της σημασίας που δίνουν οι Γάλλοι στη σημερινή επίσκεψή τους στην Ελλάδα, αλλά και του μεγέθους των δύο συμφωνιών για την αμυντική τους βιομηχανία, αποτελεί το γεγονός ότι η αντιπροσωπεία τους αποτελείται από 14 υψηλόβαθμους αξιωματούχους του Γαλλικού υπουργείου Άμυνας και από ορισμένα κορυφαία στελέχη των εταιρειών Naval Group, κατασκευάστρια εταιρεία των Belharra και Dassault Aviation κατασκευάστρια των Rafale.

Η Γαλλίδα υπουργός Άμυνας κ. Φλωράνς Παρλύ αναμένεται να φθάσει με ειδική πτήση στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ελευσίνας το απόγευμα. Από το αεροδρόμιο η αυτοκινητοπομπή θα φύγει κατευθείαν για τη Μαρίνα Φλοίσβου και το Θωρηκτό Αβέρωφ. Εκεί, θα τους περιμένει η ελληνική αντιπροσωπεία, η οποία θα αποτελείται, μεταξύ άλλων, από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Νίκο Παναγιωτόπουλο, ΥΦΕΘΑ κ. Νίκο Χαρδαλιά, Γενικό Γραμματέα κ. Αντώνη Οικονόμου, Α\ΓΕΕΘΑ κ. Κων. Φλώρο, Α/ΓΕΣ κ Χ. Λαλούση, Α/ΓΕΝ κ. Στ. Πετράκη, Α/ΓΕΑ κ. Θ. Μπουρολιά και Γενικό Διευθυντή ΓΔΑΕΕ κ. Α. Αλεξόπουλο.

 


Screenshot_2022-03-24_143909

Αμέσως μετά την τελική υπογραφή των συμβάσεων απόκτησης από τη χώρα μας των φρεγατών Belh@rra και των επιπλέον 6 Rafale, οι δύο αντιπροσωπείες θα μεταβούν με πλωτά μέσα στο Γαλλικό πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο Charles de Gaulle, το οποίο θα βρίσκεται ναυλοχημένο στον Φαληρικό όρμο, όπου και θα παραμείνει για μερικές ημέρες.

Εκεί, μετά την ξενάγηση στους χώρους του αεροπλανοφόρου από τον κυβερνήτη του, οι Έλληνες και Γάλλοι επίσημοι θα ενημερωθούν γύρω από την αποστολή του Γαλλικού πλοίου στην περιοχή της Ν.Α Μεσογείου, ενώ κατά τη διάρκεια του δείπνου που πρόκειται να παρατεθεί στο καρέ των αξιωματικών, αναμένεται να εξεταστούν θέματα περαιτέρω συνεργασίας των δύο υπουργείων Άμυνας. Προς αυτή την κατεύθυνση, ιδιαίτερα σημαντική θα είναι η κατ’ ιδίαν συνάντηση που θα έχουν στο Charles de Gaulle ο Έλληνας Α/ΓΕΕΘΑ κ. Κωνσταντίνος Φλώρος με τον Γάλλο ομόλογό του Στρατηγό Thierry Burkhard.

Το γαλλικό αεροπλανοφόρο βρίσκεται εδώ και καιρό στις ελληνικές θάλασσες και το Σάββατο αναμένεται να κατευθυνθεί στο ναύσταθμο της Κρήτης.

Σε ότι αφορά την Γαλλίδα ΥΠ.ΑΜ, ότι την επόμενη ημέρα, 25 Μαρτίου, η κ. Φλωράνς Παρλύ πρόκειται να εκπροσωπήσει τον Γάλλο Πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν στις εκδηλώσεις για την Ελληνική Επανάσταση του 1821, παρακολουθώντας από την εξέδρα των επισήμων τη μεγάλη στρατιωτική παρέλαση στην Πλατεία Συντάγματος. Κατά τη διάρκεια της παρέλασης αναμένεται να πραγματοποιηθεί, μεταξύ άλλων και η διέλευση των πρώτων 6 ελληνικών Rafale, που ήδη από τις αρχές του έτους έχει εντάξει στο δυναμικό της η Πολεμική μας Αεροπορία.

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Selected