17 Ιανουαρίου 2022

Στόχος η επανασυσπείρωση της Κεντροδεξιάς στα 40χρονα της Νέας Δημοκρατίας

ImageHandler.ashx?m=AnchoredFit&f=Ly8xMC

Με αφετηρία τις επετειακές εκδηλώσεις για τη συμπλήρωση των 40 χρόνων από την ίδρυση της Νέας Δημοκρατίας, το Μαξίμου και η Συγγρού ετοιμάζουν επικοινωνιακή αντεπίθεση που στοχεύει στη επανασυσπείρωση της κεντροδεξιάς παράταξης μέσα από την «αναβάπτισή» της στο καραμανλικό παρελθόν.

Στο πλαίσιο της νεοδημοκρατικής επετείου προγραμματίζονται δύο εκδηλώσεις, η πρώτη από τις οποίες θα γίνει στις 27 Σεπτεμβρίου -συμβολικά στη Χαλκιδική, όπου διεξήχθη το πρώτο συνέδριο του κόμματος- ενώ η δεύτερη, ανήμερα της επετείου, στις 4 Οκτωβρίου, στην Αθήνα, με κεντρικό ομιλητή τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.

Με την εκδήλωση της Χαλκιδικής, που θα κυριαρχείται από τις αναφορές στον ιδρυτή του κόμματος Κωνσταντίνο Καραμανλή, οι επιτελείς της γαλάζιας παράταξης επιδιώκουν να απευθυνθούν, όπως λένε, στο θυμικό των οπαδών της παράταξης. Προς την κατεύθυνση, μετά τις ομιλίες των θεσμικών παραγόντων του κόμματος, θα δοθεί ο λόγος σε εμβληματικές προσωπικότητες του «καραμανλισμού», όπως ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Πέτρος Μολυβιάτης και άλλοι.

Στην εκδήλωση της Αθήνας, ο κ. Σαμαράς θα δώσει την οραματική διάσταση της επετείου και θα μιλήσει για το παρόν και το μέλλον της παράταξης και, σύμφωνα με εισηγήσεις συνεργατών του, θα απευθύνει προσκλητήριο για την ανασυγκρότηση και την επανένωση της Κεντροδεξιάς με ορίζοντα τη συναινετική εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας στις αρχές του 2015 και τη νίκη στις επόμενες εκλογές.

Νέα Μεταπολίτευση με Συνταγματική Αναθεώρηση 

Παραλληλίζοντας την εποχή της ίδρυσης της ΝΔ, όταν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής κλήθηκε να διαχειριστεί τη μεγάλη εθνική κρίση του Κυπριακού, με τη σημερινή που ο Αντώνης Σαμαράς κλήθηκε, όπως λένε, να διαχειριστεί τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης, οι επιτελείς υποστηρίζουν ότι ο αγώνας για την έξοδο σηματοδοτεί τη Νέα Μεταπολίτευση. Μια Νέα Ματαπολίτευση που, όπως υποστηρίζουν, θα συνοδευτεί από τις μεγάλες τομές στο πολιτικό σύστημα που σηματοδοτεί η διαδικασία για την Αναθεώρηση του Συντάγματος στην οποία θα αναφερθεί ο πρωθυπουργός, ανακοινώνοντας την άμεση έναρξη των κοινοβουλευτικών διαδικασιών που απαιτούνται για να είναι Αναθεωρητική η επόμενη Βουλή και να προχωρήσουν οι αναγκαίες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις στη λειτουργία του πολιτικού συστήματος, στη δημόσια διοίκηση και στην οικονομία.

Ο Προϋπολογισμός και το υπουργείο Άμυνας

Ως επιπρόσθετο και πιο ουσιώδες στοιχείο της επικοινωνιακής αντεπίθεσης, οι γαλάζιοι επιτελείς εκτιμούν ότι θα λειτουργήσει και το προσχέδιο του Κρατικού Προϋπολογισμού για το 2015 που θα κατατεθεί στις αρχές Οκτωβρίου στη Βουλή και, όπως ευελπιστούν, θα περιέχει τις φοροελαφρύνσεις που υπαινίχθηκε ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης και θα συμβάλλει στην ανατροπή του δυσμενούς δημοσκοπικού κλίματος που δημιουργήθηκε εξαιτίας και των αστοχιών στην εφαρμογή του ΕΝΦΙΑ.

«Όπλο», επίσης, στα χέρια του πρωθυπουργού, υποστηρίζουν συνεργάτες του, αποτελεί και η επικείμενη αλλαγή φρουράς στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, καθώς ο νυν υπουργός Δημήτρης Αβραμόπουλος θα παραιτηθεί για να αναλάβει τα καθήκοντα του Επιτρόπου στην ΕΕ.

Αν και ο κ. Σαμαράς δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά του, κυβερνητικές πηγές μεταδίδουν το μήνυμα ότι ο αντικαταστάτης του κ. Αβραμόπουλου σχεδιάζεται να γίνει με κριτήριο να σηματοδοτήσει την επιδίωξη για ανοίγματα στον ευρύτερο χώρο της Κεντροδεξιάς. Η φημολογία, πάντως, που ήθελε να αναλαμβάνει το συγκεκριμένο πόστο ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης διαψεύδεται κατηγορηματικά, ενώ ακούγονται και διάφορα άλλα ονόματα, ανάμεσα στα οποία και προερχομένων από τις Ένοπλες Δυνάμεις, τα οποία επίσης δεν επιβεβαιώνονται αφού ο πρωθυπουργός δεν έχει μοιραστεί τις σκέψεις του για το ζήτημα αυτό ούτε με στενούς του συνεργάτες.

karamanlis-afisa.jpg
Η αφίσα της ΝΔ για τα 40χροναΠολιτική