Πολιτική

Στρατηγικού βάθους η συνεργασία Ελλάδας – Ισραήλ

«Βρισκόμαστε μπροστά σε μία νέα εποχή» στις διμερείς μας σχέσεις τόνισε ο πρέσβης του Ισραήλ στην Αθήνα

Νέο κεφάλαιο στις διμερείς σχέσεις Ελλάδας – Ισραήλ σηματοδοτεί η συμπλήρωση 30 χρόνων αδιάλειπτων διπλωματικών επαφών, όπως τονίστηκε στη σε διαδικτυακή συζήτηση, που διοργάνωσε το ΕΛΙΑΜΕΠ σε συνεργασία με την Πρεσβεία του Ισραήλ στην Αθήνα, με αφορμή την επέτειο.

Επιχειρώντας έναν απολογισμό, ο ισραηλινός πρέσβης Yossi Amrani, επισήμανε ότι τα τελευταία 20 χρόνια οι δύο λαοί αφήσαν πίσω τους το παρελθόν και τα στερεότυπα και προχωρήσαν μπροστά και έκανε παράλληλα λόγο για «μια νέα εποχή» που ξεκινά. Την τελευταία εικοσαετία, «μας πήρε πολύ χρόνο να καταλάβουμε πως από αυτή τη συνεργασία είχαμε μόνο να κερδίσουμε και να ωφεληθεί η περιοχή» τόνισε ακόμη ο Yossi Amrani, εστιάζοντας σε όλο το εύρος των διμερών μας σχέσεων.

Συγκεκριμένα, ο Πρέσβης του Ισραήλ στην Αθήνα υπογράμμισε την πολυδιάστατη σύμπραξη Ελλάδας – Ισραήλ, η οποία δεν περιορίζεται στο αμιγώς στρατιωτικό και αμυντικό σκέλος. Αντίθετα, εκτείνεται σε ένα φάσμα δραστηριοτήτων που καθιστούν τις δύο χώρες πυλώνες σταθερότητας και ευμάρειας στην περιοχή, χωρίς να παραγνωρίζει τους ιστορικούς δεσμούς της Ελλάδας με τον αραβικό κόσμο.

Με το Ισραήλ να διαδραματίζει ρόλο περιφερειακής δύναμης τα τελευταία χρόνια, «θέλουμε να διασφαλίσουμε το ρόλο του Ισραήλ στην Ε.Ε. και της Ελλάδας στη Μέση Ανατολή, πρέπει να δουλέψουμε στη στρατηγική διάσταση της σχέσης μας» ανέφερε ο κ. Yossi Amrani, ενώ διευκρίνισε ότι η σχέση Ελλάδας – Ισραήλ δεν προϋποθέτει αναγκαστικά αποκλεισμούς τρίτων χωρών, κοιτώντας προς την Τουρκία.

«Η σχέση μας θα συνεχιστεί ακόμα και όταν το Ισραήλ ομαλοποιήσει τις σχέσεις του με την Τουρκία» υπογράμμισε από πλευράς του ο Αλέξανδρος Διακόπουλος, Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Πρωθυπουργού, επισημαίνοντας πως τις χώρες τις συμφέρει πάντα καλύτερα η συνεργασία από την αντιπαράθεση. Ο ίδιος χαρακτήρισε τη διμερή συνεργασία Ελλάδας – Ισραήλ ως συνεργασία με στρατηγικό βάθος και ανεξάρτητη από οποιοδήποτε τρίτο παράγοντα ή τρίτη χώρα.

Εκ μέρους της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο Ευάγγελος Καλπαδάκης, Διπλωματικός Σύμβουλος του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, υπενθύμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει πάντα προσηλωμένος στη λύση των δύο κρατών, ενός ισραηλινού και ενός παλαιστινιακού στα σύνορα του 1967 και με πρωτεύουσα των Παλαιστινιακού κράτους την Ανατολική Ιερουσαλήμ, χωρίς αυτό να αποτελεί τροχοπέδη στη στρατηγική σχέση του Ισραήλ και της Ελλάδας. «Δεν έχουμε καμία αμφιβολία πως οι ελληνοισραηλινές σχέσεις θα προχωρήσουν, αν αυτό γίνει με μικρά ή μεγάλα βήματα αυτό θα εξαρτηθεί από την πολιτική θέληση και των δύο πλευρών αλλά θα εξαρτηθεί και από το όραμα που θα έχουν οι δύο χώρες για την περιοχή», κατέληξε ο κ. Καλπαδάκης.

Στους τρεις τομείς σύσφιξης των ελληνοισραηλινών σχέσεων αναφέρθηκε ο Amikam Nachmani, Καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Bar-Ilan, δηλαδή την ενέργεια, αφαλάτωση του νερού και τον εκσυγχρονισμό του ισραηλινού ναυτικού στην Ανατολική Μεσόγειο, αναδεικνύοντας και το ρόλο που έχει το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων στην περιοχή.

Τη συζήτηση συντόνισε η Οντίν Λιναρδάτου, Υπεύθυνη Επικοινωνίας του ΕΛΙΑΜΕΠ.


“Greece and Israel: Reflecting on 30 years of full diplomatic relations”

Ειδήσεις σήμερα:

Συναγερμός στο Τέξας – Αναφορές για ένοπλο έξω από Ναυτική Αεροπορική Βάση

Lufthansa: Το deal και τα ανταλλάγματα για τη διάσωση του αερομεταφορέα με κρατική βοήθεια €9 δισ.

Γεωργιάδης: Δεν θα αφήσουμε χωρίς στήριξη εταιρείες όπως η Aegean

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Πολιτική