Πολιτική

Στυλιανίδης: Δεν υπάρχει αποτελεσματική πολιτική προστασία δίχως την τοπική αυτοδιοίκηση

«Το νέο δόγμα είναι ότι λειτουργούμε πολύ περισσότερο προληπτικά και συνεχίζουμε να αυξάνουμε την δύναμη για την ανταπόκριση και την αμεσότητα», επισήμανε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας

Αυτοψία στο Ποικίλο Όρος πραγματοποίησε χθες Πέμπτη ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης, με τη συμμετοχή όλων των τοπικών φορέων και εκπροσώπων του Αναπτυξιακού Συνδέσμου Δυτικής Αττικής (ΑΣΔΑ), στελέχη του Πυροσβεστικού Σώματος και της δασικής υπηρεσίας.

Στη συνέχεια, ο κ. Στυλιανίδης πραγματοποίησε σύσκεψη στο δημαρχείο της Πετρούπολης με αντικείμενο την πυροπροστασία, ενώ κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, συζητήθηκαν οι τρόποι ενίσχυσης του συντονισμού με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, καθώς και με όλους τους συναρμόδιους φορείς, για την αποτελεσματικότερη πυροπροστασία της ευρύτερης περιοχής.

Σκοπός, όπως τόνισε ο κ. Στυλιανίδης, είναι να μετριαστούν οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, αλλά και να ενισχυθεί η πρόληψη στους δήμους αυτούς, ώστε να διασφαλιστεί ο φυσικός πλούτος της περιοχής.

«Ζούμε τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Ο στόχος όλων μας είναι το πώς θα μετριάσουμε τις επιπτώσεις της. Όλοι μαζί δώσαμε μια υπόσχεση πρώτα από όλα στους εαυτούς μας, ότι θα κάνουμε το παν για να προστατεύσουμε την τοπική κοινότητα. Το νέο δόγμα είναι ότι λειτουργούμε πολύ περισσότερο προληπτικά και συνεχίζουμε να αυξάνουμε την δύναμη για την ανταπόκριση και την αμεσότητα», επισήμανε ο κ. Στυλιανίδης, ενώ προσέθεσε ότι έχει εκπονηθεί πρόγραμμα προληπτικών καθαρισμών μέσα στα δάση, που περιλαμβάνει τη συντήρηση και βελτίωση των αντιπυρικών ζωνών την διάνοιξη δασικών δρόμων και των καθαρισμών δασών. Το πρόγραμμα αυτό, όπως είπε ο υπουργός, θα εφαρμοστεί και για το Ποικίλο όρος. «To Ποικίλο Όρος πέρσι σώθηκε χάρη στον ηρωισμό των πυροσβεστών. Ο δήμαρχος διαμόρφωσε ένα πλαίσιο συλλογικής προσπάθειας που μπορεί να αποτρέψει σοβαρές επιπτώσεις φυσικών καταστροφών», σημείωσε ο κ. Στυλιανίδης και προσέθεσε: «Έχουμε ενισχύσει τα εναέρια μέσα, και φέτος θα υπάρχει εναέρια επιτήρηση. Ωστόσο θα ήθελα να τονίσω, δεν υπάρχει αποτελεσματική πολιτική προστασία δίχως τον βασικό της πυλώνα που είναι η τοπική αυτοδιοίκηση».

Σχετικά με την δασοπυρόσβεση και την αεροπυρόσβεση, ο κ. Στυλιανίδης υπογράμμισε: «Τις φωτιές τις σβήνουν οι πυροσβέστες, μιλάμε για δασοπυρόσβεση. Η αεροπυρόσβεση είναι συμπληρωματικό στοιχείο. Τα εναέρια μέσα συμπληρώνουν και δημιουργούν συνθήκες για να δράσουν οι πυροσβέστες».

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Πετρούπολης, Στέφανος Βλάχος, τόνισε ότι θα κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να προστατεύσουν το δάσος και να κρατήσουν την περιοχή αλώβητη.

«Ο χώρος μας περιβάλλεται από μεγάλο χώρο πρασίνου. Θα έχουμε σύμμαχο το επίσημο κράτος για τη διασφάλιση του πρασίνου που υπάρχει στον τόπο μας. Ελπίζουμε φέτος να διατηρήσουμε το πράσινο παρά τις αντίξοες συνθήκες που προβλέπονται ότι θα επικρατήσουν, και είμαι σίγουρος ότι με την αποφασιστικότητα που δείχνει ο κ. Στυλιανίδης, θα προστατεύσουμε το δάσος που είναι πηγή ζωής και θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να μείνει η περιοχή αλώβητη», σημείωσε ο κ. Βλάχος.

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Πολιτική