30 Σεπτεμβρίου 2020

Συγγνώμη Ραχόι για τα σκάνδαλα διαφθοράς

86C38A59F44FC4E9ED3B094034E4BC13.jpgΉταν η πρώτη φορά που ο ισπανός πρωθυπουργός ζήτησε συγγνώμη για τα σκάνδαλα στα οποία έχουν εμπλακεί στελέχη του κόμματος του, για τα οποία συνεχίζονται οι δικαστικές έρευνες.

Συγγνώμη για πρώτη φορά για τα σκάνδαλα διαφθοράς στα οποία ενεπλάκησαν μέλη του κυβερνώντος Λαϊκού Κόμματός (PP) της Ισπανίας ζήτησε το βράδυ της Κυριακής ο πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι, και δεσμεύτηκε ότι θα κάνει περισσότερα για να υπάρξει κάθαρση στην πολιτική της χώρας.

Ήταν η πρώτη φορά που ο πρωθυπουργός ζήτησε συγγνώμη παρά τις συνεχιζόμενες δικαστικές έρευνες εις βάρος μελών του κόμματός του την τελευταία τριετία, από τότε δηλαδή που το PP κέρδισε στις βουλευτικές εκλογές.

«Ζητώ συγγνώμη εκ μέρους του PP σε όλους τους Ισπανούς επειδή διόρισα άτομα σε θέσεις που δεν τους άξιζαν και που φαίνεται ότι τις εκμεταλλεύτηκαν», είπε ο κ. Ραχόι ενώπιον της Γερουσίας.

Η συγγνώμη του δόθηκε την ημέρα που ο Ανχελ Αθέμπες, ο πρώην υπουργός Εσωτερικών και γ.γ. του Λαϊκού Κόμματος, εμφανίστηκε ενώπιον του Ανώτατου Δικαστηρίου κατηγορούμενος για την εμπλοκή του στο σκάνδαλο με τα «μαύρα ταμεία» του κόμματος.

Ο κ. Ραχόι έχει δεχτεί κριτική επειδή δεν απέπεμψε άμεσα τον Λουίς Μπαρθένας, τον πρώην ταμία του κόμματος, ο οποίος είναι προφυλακισμένος για το ίδιο σκάνδαλο.

Όπως είπε ο κ. Ραχόι στους γερουσιαστές, το κόμμα του έχει ήδη προτείνει μέτρα για την αντιμετώπιση της διαφθοράς και θα προτείνει και σχετική νομοθεσία.

«Θα συνεχίσουμε να αυξάνουμε το πεδίο των μέτρων κατά της διαφθοράς μέχρι να διασφαλίσουμε ότι όποιος κατέχει δημόσιο αξίωμα σε αυτή τη χώρα θα σκέφτεται δύο φορές προτού μπει στον πειρασμό της διαφθοράς», είπε ο κ. Ραχόι.Διεθνή