Διεθνή

Συμφωνία για εκεχειρία στην ανατολική Ουκρανία

C151DE44B5341053DB10A7D44B2D45B1.jpgΣύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, η κατάπαυση του πυρός θα τεθεί σε εφαρμογή στις 18:00 το απόγευμα (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδος).

Προκαταρκτική συμφωνία για εκεχειρία στην ανατολική Ουκρανία υπέγραψαν εκπρόσωποι του Κιέβου και των ρωσόφιλων αυτονομιστών, όπως δήλωσε ο ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο και επιβεβαίωσαν μέσω Twitter οι αντάρτες.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, η κατάπαυση του πυρός θα τεθεί σε εφαρμογή στις 18:00 το απόγευμα (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδος).

Η συμφωνία υπογράφηκε στο Μινσκ της Λευκορωσίας, όπου βρίσκεται σε εξέλιξη ο δεύτερος γύρος διαπραγματεύσεων με τη συμμετοχή εκπροσώπων της Ουκρανίας, της Ρωσίας, των Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ (που έχουν κηρύξει οι αυτονομιστές), και του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ).

Νωρίτερα, η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο βρετανός υοπουργός Εξωτερικών Φίλιπ Χάμοντ άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο ακύρωσης ορισμένων κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας σε περίπτωση που συμφωνηθεί κατάπαυση του πυρός και επιτευχθεί αποκλιμάκωση της κρίσης.

Λίγη ώρα πάντως πριν τις διαρροές περί συμφωνίας στο Μινσκ, οι αντάρτες ανακοίνωσαν πως κατέλαβαν το στρατηγικής σημασίας λιμάνι της Μαριούπολης, στο νοτιοανατολικό τμήμα της Ουκρανίας, πληροφορία που διέψευσαν οι κυβερνητικές δυνάμεις.

Η περιοχή της Μαριούπολης έχει υπάρξει πεδίο σφοδρών συγκρούσεων μεταξύ των δύο πλευρών, με τους φιλορώσους μαχητές να κερδίζουν έδαφος και να απειλούν την πόλη.

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Διεθνή