21 Οκτωβρίου 2020

Συμφωνία Κιέβου & Μόσχας για το φυσ. αέριο – Λαβρόφ: Δεν μπορούμε να χάσουμε την Ουκρανία

DC3784B349D9EC9ECA9E2DBEF5274971.jpg«Δεν μπορούμε να χάσουμε την Ουκρανία, διότι δεν περιορίζεται στην ομάδα των προσώπων που διέπραξαν το πραξικόπημα και κατέλαβε την εξουσία» δήλωσε στο μεταξύ ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

Τη σύναψη συμφωνίας με τη Ρωσία κατά τη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ – Ασίας στο Μιλάνο για μια προσωρινή τιμή στο ρωσικό φυσικό αέριο που προμηθεύεται η Ουκρανία ανακοίνωσε ο Πέτρο Ποροσένκο, τονίζοντας ότι αυτό θα επιτρέψει να τερματιστεί γρήγορα η διένεξη μεταξύ των δύο χωρών.

“Βάσει των διαβουλεύσεών μου, μπορώ να πω ότι η Ουκρανία θα έχει φυσικό αέριο, θα έχει θέρμανση”, δήλωσε ο Ποροσένκο σε συνέντευξή του που μεταδόθηκε το Σάββατο το βράδυ από τα ουκρανικά τηλεοπτικά δίκτυα.

Όσον αφορά την τιμή, ο ουκρανός πρόεδρος ανέφερε ότι “καταλήξαμε σε συμφωνία, η ουκρανική θέση έγινε ντε φάκτο αποδεκτή: μιλάμε μόνο για τον χειμώνα και ορίζουμε μια τιμή στα 385” δολάρια για 1.000 κυβικά μέτρα, δήλωσε ο Ποροσένκο. “Οι Ρώσοι δέχτηκαν”.
Εξήγησε ότι για την θερινή περίοδο, όταν η ζήτηση είναι λιγότερη, το Κίεβο θα ήθελε αντίθετα μια τιμή στα 325 δολάρια -πρόταση που η Μόσχα αρνείται. Η τιμή ορίζεται σήμερα στα 485 δολάρια.

Στο τέλος των επαφών του στη Σύνοδο του Μιλάνου την Παρασκευή με τον Πέτρο Ποροσένκο, ο ρώσος ομόλογός του Βλαντίμιρ Πούτιν είχε ήδη κάνει λόγο για “πρόοδο” και για “συμφωνία επί των όρων της επανάληψης της προμήθειας φυσικού αερίου, τουλάχιστον τη χειμερινή περίοδο”.

Ο ρωσικός όμιλος Gazprom διέκοψε τον Ιούνιο την προμήθεια φυσικού αερίου στο Κίεβο, το οποίο δεν δέχεται την αύξηση της τιμής που όρισε η Μόσχα μετά την άνοδο φιλοδυτικής κυβέρνησης στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο, και έχει συσσωρεύσει μεγάλο χρέος.

«Δεν μπορούμε να χάσουμε την Ουκρανία, διότι δεν περιορίζεται στην ομάδα των προσώπων που διέπραξαν το πραξικόπημα (σ.σ κατά του φιλορώσου Γιανουκόβιτς) και κατέλαβε την εξουσία, δεν περιορίζεται στους Ναζί που συνεχίζουν να διαδηλώνουν στο Κίεβο και σε άλλες μεγάλες πόλεις δεν περιορίζεται σε αυτούς που προχώρησαν σε πράξεις βανδαλισμού, καταστρέφοντας μνημεία και δοξάζουν τους συνεργούς του Χίτλερ» δήλωσε στο μεταξύ ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.Διεθνή