25 Οκτωβρίου 2020

Συνεχίζεται η κατασκευή του μεγαλύτερου τζαμιού της Τουρκίας

B6130D09E558ECB25051AF1E61FDD530.jpgΤο τζαμί θα δεσπόζει στην Κωνσταντινούπολη, καθώς θα κατασκευαστεί στον ψηλότερο λόφο της στο προάστιο Τσάμλιτσα

Με πυρετώδεις ρυθμούς συνεχίζεται η ανέγερση του μεγαλύτερου τζαμιού στην ιστορία της Τουρκίας παρά τις έντονες αντιδράσεις κομμάτων και περιβαλλοντικών οργανώσεων.

Το τζαμί –ένα από τα αγαπημένα έργα του Ταγίπ Ερντογάν- θα διαθέτει επίσης έξι μιναρέδες, τους ψηλότερους στον κόσμο, και αποτελεί πρόκληση για την κοσμική Τουρκία στον απόηχο και της κατασκευής του συβαριτικού Ακ Σαράι, του νέου προεδρικού μεγάρου στην Άγκυρα.

Το τζαμί θα είναι ορατό από παντού στην Κωνσταντινούπολη, καθώς θα κατασκευαστεί στον ψηλότερο λόφο (268 μέτρα) της Πόλης στο προάστιο Τσάμλιτσα, στο ασιατικό τμήμα της πόλης, και θα έχει τη δυνατότητα φιλοξενίας 35.000 προσκυνητών.

Οι εργασίες ανέγερσης ξεκίνησαν το Μάρτιο του 2013, σε οικόπεδο έκτασης 15.000 τ.μ. Το κόστος κατασκευής υπολογίζεται στα 150 εκατ. τουρκικές λίρες, αλλά υπάρχουν εκτιμήσεις ότι στην πορεία θα ξεπεραστεί κατά πολύ…

“Θα είναι ένα φιλικό για τις γυναίκες τζαμί”, δήλωσαν οι δύο γυναίκες αρχιτέκτονες του, Μπαχάρ Μιζράκ και Χαϊριγιέ Γκιουλ.

“Θα υπάρχει ένα ξεχωριστό μέρος για τις γυναίκες για να πλένονται, και ασανσέρ για να τις μεταφέρει στο σημείο όπου μπορούν να προσεύχονται. Οι γυναίκες θα μπορούν επίσης να χρησιμοποιούν ένα βολικό χώρο φύλαξης των παιδιών” δήλωσαν στο πρακτορείο Αναντολού.

Για έναν “υποδεέστερο κλώνο του μπλε τζαμιού” και “ένα άσχημο αστείο” κάνουν λόγο πάντως συνάδελφοι των δυο γυναικών…Διεθνή