Οικονομία

Σύνοδος Κορυφής στην Ουάσινγκτον για το ελληνικό χρέος στα μέσα Νοεμβρίου

3FF5547D3E753E48DF2C2BD7AADA8767.jpg Στη  Σύνοδο Κορυφής, στην οποία θα συμμετέχουν εκπρόσωποι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου αλλά και οι Ευρωπαίοι πιστωτές, θα συζητηθεί το ζήτημα του ελληνικού χρέους, το οποίο όπως επιμένει το ΔΝΤ, δεν είναι βιώσιμο.

Υπενθυμίζεται ότι πάγια θέση του Ταμείου είναι πως το ελληνικό χρέος είναι υπερβολικά υψηλό και κατ΄ επέκταση,  οι Ευρωπαίοι εταίροι θα πρέπει να τηρήσουν την υπόσχεσή τους για ελάφρυνσή του, αφότου η Αθήνα πέτυχε το πρωτογενές πλεόνασμα. Όπως σημείωσε ο ανταποκριτής του Mega, Μιχάλης Ιγνατίου, το Ταμείο προκρίνει “κούρεμα”, όμως, οι Ευρωπαίοι απορρίπτουν μία τέτοια λύση.

Όπως εκτιμούν ξένοι αναλυτές, το επικρατέστερο σενάριο είναι να συμφωνήσουν οι Ευρωπαίοι πιστωτές σε μία περαιτέρω μείωση των επιτοκίων αλλά και επιμήκυνση της περιόδου ωρίμανσης των δανείων διάσωσης, αλλά όχι σε ένα κούρεμα της ονομαστικής αξίας τους.

Το ζήτημα του ελληνικού χρέους, πάντως, αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο συζητήσεων και κατά την ετήσια Γενική Συνέλευση του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, που θα πραγματοποιηθεί στις 10-12 Οκτωβρίου, στην Ουάσιγκτον.

Η Σύνοδος του Νοεμβρίου χαρακτηρίζεται σαν μια ανοικτή συνάντηση, στην οποία η κάθε πλευρά θα καταθέσει τις απόψεις της. Θα συζητηθούν όλα τα ελληνικά θέματα, όμως, στόχος θα είναι να επιτευχθεί συμφωνία τόσο για το χρέος όσο και για τα κόκκινα δάνεια. Όπως είπε πηγή του Mega, “ξεκινά η συζήτηση για την επόμενη μέρα”. 

Πηγή:www.newmoney.gr

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Οικονομία