Διεθνή

Συρία: Τουλάχιστον 60 άμαχοι νεκροί σε αεροπορικούς βομβαρδισμούς εναντίον του Ισλ. Κράτους

2EE55496580CC33A81A25C945BD0CA0E.jpgΗ οργάνωση Ισλαμικό Κράτος έχει καταλάβει μεγάλες εκτάσεις στη Συρία, ελέγχοντας σχεδόν το ένα τρίτο της επικράτειας της χώρας

Τουλάχιστον 60 άμαχοι, ανάμεσά τους και 12 παιδιά, σκοτώθηκαν μέσα στις τελευταίες 48 ώρες στη Συρία, καθώς συνεχίστηκαν οι αεροπορικές επιδρομές των συριακών ενόπλων δυνάμεων εναντίον πόλεων που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους, όπως ανέφερε σήμερα το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

«Στην Ντέιρ αλ Ζορ σκοτώθηκαν τουλάχιστον 19 άμαχοι, ανάμεσά τους εννέα παιδιά, όταν συριακά αεριωθούμενα έπληξαν ένα σχολείο όπου είχαν καταφύγει Σύροι πρόσφυγες, καθώς και περιοχές στην αλ Μαγιαντίν και Χαρίτα», ανέφερε η ΜΚΟ αυτή, η οποία εδρεύει στη Βρετανία.
Κατά την ίδια πηγή ακόμη 41 πολίτες, ανάμεσά τους τρία παιδιά, σκοτώθηκαν όταν συριακά αεροσκάφη έπληξαν την Τελ Αμπιάντ, βομβαρδίζοντας ένα σημείο κοντά σε αρτοποιείο της πόλης, που βρίσκεται κοντά στα σύνορα με την Τουρκία.

Από το Σάββατο αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας της Συρίας έχουν εξαπολύσει πάνω από 10 αεροπορικούς βομβαρδισμούς σε βορειοανατολικές και ανατολικές επαρχίες, κυρίως στη Ράκα και τη Ντέιρ αλ Ζορ, αλλά τα πλήγματα αυτά σε πολλές περιπτώσεις ήταν άστοχα.

Η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, η οποία έχει αποσχισθεί από την αλ Κάιντα, έχει καταλάβει μεγάλες εκτάσεις στη Συρία —ελέγχει σχεδόν το ένα τρίτο της επικράτειας της χώρας— αλλά και στο γειτονικό Ιράκ, εγείροντας φόβους στη διεθνή κοινότητα για το ενδεχόμενο να δημιουργηθεί ένας θύλακος εξτρεμιστών.

Στο μεταξύ, πηγές στη Συρία δήλωσαν στο Γερμανικό Πρακτορείο ότι πολίτες εγκαταλείπουν μια περιοχή στα προάστια της πρωτεύουσας Δαμασκού έπειτα από μια προέλαση των ανταρτών. Οι αντάρτες προωθήθηκαν στη συνοικία αλ Νταχανίγια, πλησιάζοντας τις συνοικίες Τζαμαράνα και Ντουβάιλα, που ελέγχει το καθεστώς και όπου έχουν καταφύγει πολλοί εκτοπισμένοι από τα νότια και ανατολικά προάστια της συριακής πρωτεύουσας.

Πολλοί κάτοικοι έλαβαν στα κινητά τους τηλέφωνα μηνύματα που διαψεύδουν ότι οι αντάρτες έχουν καταλάβει εδάφη, πιθανόν στο πλαίσιο μιας προσπάθειας των αρχών να αποτρέψουν μια μαζική έξοδο πολιτών.

Η Πολεμική Αεροπορία της Συρίας έχει εντείνει τα πλήγματα εναντίον των θέσεων του ΙΚ στη Συρία, ενώ αεροσκάφη των ΗΠΑ πλήττουν θέσεις της οργάνωσης στην άλλη πλευρά των συνόρων, στο Ιράκ.

Πάνω από 190.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στον συριακό πόλεμο που άρχισε πριν από τρία χρόνια και πλέον, σύμφωνα με υπολογισμούς του ΟΗΕ.

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Διεθνή