1 Ιουνίου 2020

Σχέδιο εκτάκτου ανάγκης για το προσφυγικό-Έκτακτη διυπουργική σύσκεψη

Refugees arriving in GreeceΗ επεξεργασία και υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου το οποίο θα αντιμετωπίζει τόσο τις έκτακτες, άμεσες ανάγκες και τα προβλήματα που προκύπτουν από τις αυξανόμενες προσφυγικές ροές όσο και την μεσοπρόθεσμη διαχείριση του όλου προβλήματος, είναι το κεντρικό θέμα της διυπουργικής σύσκεψης στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Το βασικό πλαίσιο αυτού του σχεδίου είναι τα μέτρα που αποφασίστηκαν στο ΚΥΣΕΑ το περασμένο Σάββατο και αφορούν την αποσυμφόρηση των νησιών με μεταφορά μεταναστών/προσφύγων σε ήδη υφιστάμενες δομές της ενδοχώρας, την μεταφορά από τα νησιά 350 ασυνόδευτων παιδιών για επανένωση με τις οικογένειές τους σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την αύξηση της επιτήρησης των συνόρων, σε συνεργασία τόσο με τη FRONTEX και τις ευρωπαϊκές αρχές, όσο και με το ΝΑΤΟ, την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου για τη διαδικασία χορήγησης ασύλου αλλά και τη στήριξη των ων τοπικών κοινωνιών με ενδυνάμωση των απαραίτητων υποδομών και προσωπικού (π.χ. ενίσχυση με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό).

Παράλληλα, θα εξετασθούν τα αιτήματα αλλά και οι προτάσεις για την αντιμετώπιση των οξυμένων προβλημάτων τα οποία αντιμετωπίζουν οι τοπικές κοινωνίες οι οποίες αποφασίστηκαν ομόφωνα στη χθεσινή σύσκεψη των δημάρχων του Βορείου Αιγαίου, που συγκάλεσε ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Κώστας Μουτζούρης, στη Μυτιλήνη. Σε αυτά περιλαμβάνονται:

Η απόρριψη της δημιουργίας οποιασδήποτε άλλης νέας δομής για μετανάστες στα νησιά της Περιφέρειας.
Η άμεση μεταφορά των υφισταμένων δομών εκτός των αστικών ιστών και η οριστική διακοπή λειτουργίας των ΚΥΤ πόλεως Σάμου, Μόριας και ΒΙΑΛ.
Η αναλογική διασπορά των προσφύγων στο σύνολο της χώρας, με άμεση αποσυμφόρηση των νησιών και μαζικές επιστροφές στην Τουρκία, στο πλαίσιο της κοινής δήλωσης Ε.Ε.-Τουρκίας, ώστε η σημερινή αναλογία του 1:7 (μετανάστες προς γηγενείς) των νησιών να μειωθεί στο 1:170 της ηπειρωτικής χώρας.
Η άμεση και πλήρης αποζημίωση των κατοίκων που έχουν υποστεί καταπάτηση και ζημιές στο φυτικό και ζωικό κεφάλαιο από τους πρόσφυγες και μετανάστες.
Η άμεση καταγραφή κι ο έλεγχος των Μ.Κ.Ο. που δραστηριοποιούνται στην Περιφέρεια.
Η στήριξη των εμπλεκομένων δημόσιων υπηρεσιών και πρωτίστως του Λιμενικού Σώματος, της Ελληνικής Αστυνομίας και των Ένοπλων Δυνάμεων, για την καθοριστική συμβολή τους στην αντιμετώπιση του προβλήματος και η απαίτηση για άμεση ενίσχυσή τους με προσωπικό και μέσα.
Τέλος, στη σύσκεψη αναμένεται να συζητηθούν οι πρωτοβουλίες που θα αναλάβει η Αθήνα σε διπλωματικό επίπεδο, τόσο προς την Ε.Ε. όσο και προς το ΝΑΤΟ ώστε να υπάρξει μία κοινή γραμμή εταίρων και συμμάχων τόσο ως προς τη βοήθεια που θα χρειαστεί η χώρα όσο και για την αντιμετώπιση πιθανών κινήσεων από πλευράς Τουρκίας καθώς αυξάνονται οι ανησυχίες για τον “παγιδευμένο” Ερντογάν ο οποίος αυξάνει τις πιέσεις του με αφορμή την κατάσταση στη Συρία.Πολιτική