Πολιτική

Σχοινάς: Ανάγκη έγκρισης του νέου Συμφώνου Μετανάστευσης πριν τις γερμανικές εκλογές

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν ανέφερε ότι το νέο Σύμφωνο προσομοιάζει με τριώροφη πολυκατοικία για την κατασκευή της οποίας απαιτείται η συνεργασία των κρατών μελών της ΕΕ με τρίτες χώρες

Την ανάγκη έγκρισης του νέου Συμφώνου για την Μετανάστευση και το Άσυλο πριν τις γερμανικές και γαλλικές εκλογές επισήμανε στην Βουλή ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς.

Μιλώντας στα μέλη των αρμόδιων επιτροπών της Βουλής των Ελλήνων υπογράμμισε πως: «Τώρα στην απανεμιά πρέπει να προετοιμαστούμε για τις φουρτούνες που σίγουρα θα έρθουν. Η ελπίδα μου είναι ότι σε πολιτικό επίπεδο πρέπει να συμφωνήσει για το μεταναστευτικό πριν από τις γερμανικές εκλογές τον Σεπτέμβριο και τη γαλλική προεδρική εκλογή. Εκεί θα δοθούν σκληρές μάχες με ευρωφοβικούς σκεπτικιστές. Είναι αυτοί που επιτίθενται στην πρότασή μας γιατί αυτούς ξεβολεύει η λύση του μεταναστευτικού».

Ο κ. Σχοινάς ανέφερε ότι το νέο Σύμφωνο προσομοιάζει με τριώροφη πολυκατοικία για την κατασκευή της οποίας απαιτείται η συνεργασία των κρατών μελών της ΕΕ με τρίτες χώρες. Η βάση του κτιρίου αποτελεί η σχέση εμπιστοσύνης των συνεργαζόμενων χωρών και σε εκεινο το σημείο κ. Σχοινάς τόνισε πως η δήλωση Ε.Ε -Τουρκίας του 2016 παραμένει στο τραπέζι και συνεχίζει να εφαρμόζεται: «Αυτό το μήνυμα μετέφερα στον Πρόεδρο Ερντογάν και στον κ. Τσαβούσογλου» είπε.

Σύμφωνα με τον ευρωπαίο αξιωματούχο ο δεύτερος όροφος αφορά την αποτελεσματική διαχείριση των εξωτερικών συνόρων. «Πριν από έναν χρόνο στον Έβρο μαζί με τον Έλληνα πρωθυπουργό στείλαμε ξεκάθαρο πολιτικό ηχηρό μήνυμα έναντι όλων ότι τα ελληνικά σύνορα είναι και ευρωπαϊκά. Η Ευρώπη δεν απειλείται και σε καμία περίπτωση δεν θα επιτρέψει την πολιτική εργαλειοποίηση της μετανάστευσης.Η εικόνες ήδη αλλάζει και τα εργαλεία μας ενισχύονται» σημείωσε.

Ο κ. Σχοινάς τόνισε ότι χάρη στις κοινές προσπάθειες και τη στήριξη της Ευρώπης η υπερβολική συμφόρηση στα νησιά μειώθηκε τονίζοντας ότι από 42.000 μετανάστες διαμένοντες στα νησιά στις αρχές του περασμένου έτους, μόλις 15.000 βρίσκονται τώρα στα νησιά, ενώ το πρόγραμμα εθελοντικής μετεγκατάστασης επίσης προχωρά κανονικά.

Στον τρίτο όροφο -είπε ο κ. Σχοινάς- βρίσκονται οι ισχυροί και δίκαιοι κανόνες αλληλεγγύης. «Χρειαζόμαστε κανόνες που θα εξασφαλίζουν ότι κράτη μέλη, που η γεωγραφία τα καταδίκασε να είναι υπό πίεση θα λαμβάνουν στήριξη κάθε φορά που τη χρειάζονται. Η αλληλεγγύη και ο επιμερισμός βαρών είναι ο κανόνας στην Ευρώπη» ανέφερε.

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Πολιτική