Πολιτική

Σύγκρουση Κεραμέως – Φίλη στη Βουλή για την Παιδεία

«Θέλετε του μαθητές στο σκοτάδι» είπε η υπουργός Παιδείας με τον πρώην υπουργό να της επισημαίνει πως το άνοιγμα των σχολείων είναι βεβιασμένο – διαρροή προσωπικών δεδομένων από περίπου 2.000 ψηφιακές τάξεις καταγγέλλει ο Νίκος Φίλης

Σφοδρή σύγκρουση είχαν οι Νίκη Κεραμέως και ο Νίκος Φίλης για τα ζητήματα της εκπαίδευσης και των εξ αποστάσεως μαθημάτων στην Βουλή δίνοντας μια πρόγευση για όσα θα συμβούν την ερχόμενη εβδομάδα κατά την συζήτηση του εκπαιδευτικού πολυνομοσχεδίου.

«Είστε η δύναμη της άρνησης. Θέλετε τους μαθητές στο σκοτάδι. Ευτυχώς που δεν κληθήκατε εσείς να σηκώσετε το βάρος της κρίσης. Θέλετε να μην ανοίξουν τα σχολεία λες και εσείς γνωρίζετε καλύτερα από τους ειδικούς και την ίδια ώρα ζητάτε να καταργηθεί η εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Πλήρης άρνηση» είπε η κυρία Κεραμέως ενώ από την άλλη πλευρά ο κ. Φίλης υποστήριξε ότι η κοινωνία δεν εμπιστεύεται τους χειρισμούς του υπουργείου Παιδείας και χαρακτήρισε «βεβιασμένο» το άνοιγμα το σχολικών αιθουσών. Παράλληλα, ο κ. Φίλης ανέφερε ότι 1,5 εκατ. μαθητές είναι εκτεθειμένοι σε χάκερς ενώ κατήγγειλε διαρροή προσωπικών δεδομένων από περίπου 2.000 ψηφιακές τάξεις.


keramews


filis

Η κυρία Κεραμέως επανέλαβε ότι το υπουργείο δέχθηκε την δωρεά της εταιρείας CISCO για παροχή πλατφόρμας που στήριξε τις ψηφιακές τάξεις καθώς το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο με ευθύνη της προηγούμενης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε αυτή την δυνατότητα.

«Ξέρετε τι μας παραδώσατε κ. Φίλη; Μια πλατφόρμα που μπορούσε να σηκώσει μόλις 500 μαθητές. Εμείς δημιουργήσαμε μια πλατφόρμα που εξυπηρετεί 1,5 εκατ μαθητές. Ποια είναι τελικά η πρότασή σας; Να καλύπτουμε μόνο τους 500; Ευτυχώς που δεν κληθήκατε εσείς να σηκώσετε το βάρος γιατί θα αφήνατε στο σκοτάδι 1,4 εκατ μαθητές» υπογράμμισε η υπουργός ενώ πρόσθεσε ότι ήδη έχει δρομολογηθεί η ενίσχυση του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου για να τεθεί σε εφαρμογή από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Πέραν αυτού, η κυρία Κεραμέως, εξήγησε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ άφησε στις σχολικές αίθουσες μόλις 4.500 φορητές συσκευές ενώ τους τελευταίους μήνες «καταφέραμε μέσω δωρεών να πάρουμε 20.000 και μέσω ΕΣΠΑ άλλες 48.000».

Αναφορικά με τα προσωπικά δεδομένα υποστήριξε ότι το υπουργείο έχει φροντίσει την πλήρη διασφάλισή τους ενώ υπενθύμισε ότι η προηγούμενη κυβέρνηση δεν είχε τοποθετήσει υπεύθυνο ασφάλειας.

Από την άλλη πλευρά ο κ. Φίλης υποστήριξε ότι βρίσκεται σε «δυσάρεστη θέση να αναφερθώ στην κατάσταση που επικρατεί στην εκπαιδευτική κοινότητα την περίοδο πανδημίας. Καταγράφεται κατακόρυφη πτώση της εμπιστοσύνης των πολιτών για την εκπαίδευση μέσα στην πανδημία. 400 χιλ μαθητές και μαθήτριες το 61% της δευτεροβάθμιας δεν συμμετέχει στα μαθήματα αυτή την περίοδο. Τα περισσότερα από αυτά τα παιδιά δεν έχουν δυνατότητα εξ αποστάσεως εκπαίδευσης γιατί η εκπαίδευση με κάμερες είναι αντεκπαιδευτικό εργαλείο και ορθώς απορρίφθηκε από τους εκπαιδευτικούς».

Στην συνέχεια ανέφερε ότι οι πλατφόρμες δεν τηρούν τους κανόνες ασφάλειας προσωπικών δεδομένων και απορρήτου με αποτέλεσμα «1,5 εκατ ανήλικοι και 200 χιλ εκπαιδευτικοί να είναι ανοχύρωτοι σε χακερς». Ο ίδιος κατήγγειλε δε ότι υπήρξε διαρροή περίπου 2.000 αρχείων ψηφιακών αιθουσών με προσωπικά δεδομένα μαθητών και δασκάλων.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Πολιτική