15 Αυγούστου 2022

Σύγκρουση ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ για την προστασία των ειδικών από ψεκασμένους και fake news

Προστατεύουμε τα μέλη της επιτροπής από ψεκασμένους και fake news, τόνισε ο Θάνος Πλεύρης με τον Γιάννη Ραγκούση να διερωτάται εάν «ζήτησαν οι επιστήμονες κρυπτοαμνήστευση»

Σύγκρουση μεταξύ κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσε στην Ολομέλεια της Βουλής η διάταξη για το ακαταδίωκτο των επιστημόνων που συγκροτούν τις επιτροπές για την αντιμετώπιση της πανδημίας και τον σχεδιασμό της εμβολιαστικής στρατηγικής.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Θάνος Πλεύρης εξήγησε πως οποιαδήποτε μήνυση κατά των μελών της επιτροπής ειδικών θα καταπέσει καθώς εκφράζουν επιστημονική γνώμη (δεν ασκούν διοίκηση) πρόσθεσε όμως ότι το πολιτικό σύστημα οφείλει να τους προστατέψει «από τον κανιβαλισμό των ψεκασμένων και των αρνητών που ήδη έχουν ξεκινήσει φάμπρικα μηνύσεων και οι επιστήμονες θα πρέπει να πηγαίνουν στην δικαιοσύνη και να εξηγούν ότι οι μάσκες και τα εμβόλια δεν έχουν τσιπάκια».

Από την άλλη πλευρά ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Ραγκούσης ζήτησε την απόσυρση της «ενοχικής» – όπως την χαρακτήρισε – τροπολογίας και αναρωτήθηκε τι θέλουν να κρύψουν τα μέλη των επιτροπών. Σε διαφορετική γραμμή πάντως κινήθηκε η τοποθέτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Θεόφιλου Ξανθόπουλου ο οποίος είπε για την ρύθμιση «δεν είμαστε επι της αρχής αντίθετοι. Όμως η κυβέρνηση όφειλε να ενημερώσει τα κόμματα για την σκοπιμότητα της τροπολογίας».

Να σημειωθεί ότι η διάταξη έχει προστεθεί σε τροπολογία για την επιτάχυνση των εμβολιασμών. Το επίμαχο σημείο που προκαλεί την πολιτική αντιπαράθεση αναφέρει: «τα μέλη της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού covid-19, της Επιτροπής Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες και της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, δεν ευθύνονται, δεν διώκονται και δεν εξετάζονται για γνώμη που διατύπωσαν ή ψήφο που έδωσαν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους στο πλαίσιο της λειτουργίας των ως ανω Επιτροπών. Δίωξη επιτρέπεται μόνο για συκοφαντική δυσφήμηση ή εξύβριση»

Θ. Πλεύρης: Προστατεύουμε τα μέλη της επιτροπής από ψεκασμένους και fake news

Ειδικότερα, ο κ. Πλεύρης εξήγησε πως «θα μπορούσε να πει κανείς ότι δεν χρειάζεται η ρύθμιση. Οι άνθρωποι δεν ασκούν διοίκηση. Εκφράζουν γνώμη και ψηφίζουν. Συνεπώς δεν παίρνουν απόφαση οι ίδιοι για να γίνει μηνυτήρια αναφορά. Από τι τους προστατεύει; Από τον κανιβαλισμό των ψεκασμένων και από τα fake news. Πρέπει αυτοί οι άνθρωποι να μην κινδυνεύουν από κακόβουλες μηνύσεις απο όσους είναι κατά των εμβολιασμών και των μέτρων. Δεν ξέρετε ότι έχουν γίνει μηνύσεις για τις μάσκες στα σχολεία; Δεν ξέρετε ότι έχουν γίνει μηνύσεις για τα self test από γονείς; Θέλετε τα μέλη της επιτροπής να μηνυθούν – και ενώ όλοι γνωρίζουμε ότι θα δικαιωθούν – να πρέπει να πάνε σε 40 – 50 προανακριτικές και να λένε για τις γνωματεύσεις της επιτροπής και ότι τελικά δεν υπάρχουν τσιπάκια».

Ο ίδιος επιτέθηκε στον κ. Ραγκούση λέγοντας ότι «αμφισβητήσατε την επιτροπή. Είπατε ότι φέρνουμε την ρύθμιση γιατί δήθεν οι επιστήμονες δεν δίνουν σωστή γνώμη και ψήφο. Εσείς προσπαθείτε να διασπείρετε στην κοινωνία την αμφιβολία. Είστε δειλοί. Καθίστε και καταψηφίστε . Το να λέτε ότι δεν θα πάρετε καθόλου θέση για να μη νομιμοποιήσετε την τροπολογία δεν είναι υπεύθυνη στάση» ενώ πρόσθεσε ότι ο κ. Ραγκούσης χαρακτήρισε την τροπολογία άθλια και την ίδια στιγμή ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Θεόφιλος Ξανθόπουλος είπε ότι θα μπορούσε να την ψηφίσει επι της αρχής.

Γ. Ραγκούσης: Ζήτησαν οι επιστήμονες κρυπτοαμνήστευση; Άθλια η τροπολογία

Πιο αναλυτικά η σύγκρουση για την διάταξη ξεκίνησε με την τοποθέτηση του κ. Ραγκούση που υποστήριξε ότι «η τροπολογία που προβλέπει ότι τα μέλη της επιτροπής δεν ευθύνονται δεν διώκονται ή δεν εξετάζονται για γνώμη ή ψήφο, πρέπει να αποσυρθεί. Αυτό που υπάρχει στην κοινωνία – και η κυβέρνηση έχει φροντίσει να κλονίσει – είναι η εμπιστοσύνη προς την επιστημονική κοινότητα. Με αυτή τη ρύθμιση βάζετε ταφόπλακα στην εμπιστοσύνη προς την επιτροπή. Αυτό είναι κάτι που δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό. Ζητούμε την απόσυρση της τροπολογίας. Δεν πρόκειται να παραβρεθούμε σε αυτή την ψηφοφορία γιατί δεν θα νομιμοποιήσουμε την ενοχική τροπολογία. Δεν έχετε κατά νου την προστασία επιστημόνων. Από τι θέλετε να την προστατέψετε; Είπαν ότι θέλουν να κρυφτούν ή να προστατευτούν; Δηλαδή δεν διαχειρίστηκαν την ζωή των συμπολιτών με γνώμονα την προστασία της υγείας τους; Σας εισηγήθηκαν κρυπροαμνήστευση;». Σε άλλο σημείο ισχυρίστηκε «θα χρειαστεί να δώσουν εξηγήσεις γιατί πήραν την α ή β απόφαση. Ειδικά τώρα που αποκαλύφθηκε ότι η απόφασή τους καθοδηγήθηκε» και πρόσθεσε «Από τι τους προστατεύετε; Από δίωξη τίνος; Εχει η κυβέρνηση παίξει με την ζωή εκατομμυρίων ελλήνων θα κληθεί να δώσει εξηγήσεις και θα απαγορεύσετε στα μέλη της επιτροπής να απαντήσουν; Επιχειρείτε να δημιουργήσετε την πεποίθηση ότι πάτε κάτι να κρύψετε. Αυτή η τροπολογία είναι ενοχική γιατί έρχεται να πει στην κοινωνία ότι όλοι αυτοί που μετέχουν στις επιτροπές κάτι έχουν να κρύψουν».

Τη διαφωνία του Κινήματος Αλλαγής με την διάταξη εξέφρασε ο κ. Βασίλης Κεγκέρογλου. Τέλος από την πλευρά της Ελληνικής Λύσης ο κ. Κωνσταντίνος Χήτας διαμαρτυρήθηκε για τον όρο «ψεκασμένοι» που χρησιμοποίησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ με τον κ. Πλεύρη να του ανταπαντά «είστε το κόμμα κατά των εμβολιασμών. Χαϊδεύετε όσους δεν θέλουν τα μέτρα προστασίας. Ταυτίζεστε με το παράλογο».Πολιτική