Πολιτική

Συνάντηση Δένδια-Ράαμπ: Τι συζήτησαν για Κυπριακό, Τουρκία και Γλυπτά Παρθενώνα

Ο Βρετανός ΥΠΕΞ παραδέχθηκε ότι οι σχέσεις με την Τουρκία είναι στενές  αλλά δεν είναι ανταγωνιστικές με την Ελλάδα

Σύμπτωση απόψεων για ευρύτερα ζητήματα γεωπολιτικής διαπιστώθηκε κατά την συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια με τον Βρετανό ομόλογό του, Ντομινίκ Ράαμπ στην βρετανική πρωτεύουσα.

Στην συνάντηση η οποία αποτέλεσε και την πρώτη επίσκεψη Ευρωπαίου ΥΠΕΞ στο Λονδίνο από το περασμένο καλοκαίρι, καθώς και την πρώτη Έλληνα ΥΠΕΞ από το 2013, η βρετανική πλευρά έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις ελληνικές θέσεις όσον αφορά τόσο τα ζητήματα που αφορούν τις σχέσεις με την Τουρκία, όσο και το Κυπριακό.

Ο Βρετανός ΥΠΕΞ από πλευράς του παραδέχθηκε ότι οι σχέσεις με την Τουρκία είναι στενές μεν, αλλά δεν είναι ανταγωνιστικές με την Ελλάδα δε, ενώ τόνισε την ετοιμότητά του να μεταφέρει μηνύματα στην Άγκυρα, όταν και εφόσον προκύψει η ανάγκη. Παράλληλα ο Ντομινίκ Ράαμπ, συμφώνησε με τον κ. Δένδια όσον αφορά την καθολική εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, «στην Ανατολική Μεσόγειο, στη Σινική Θάλασσα και στα στενά του Ορμούζ» όπως χαρακτηριστικά επεσήμανε.

Κατά την συνάντηση, η οποία έγινε μετά από ελληνικό αίτημα το οποίο όπως τονίζουν διπλωματικές πηγές απαντήθηκε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, έγινε εκτενής αναφορά και στο Κυπριακό. Ο Βρετανός ΥΠΕΞ επανέλαβε, δίχως περιστροφές, ότι το μοναδικό πλαίσιο επίλυσης του ζητήματος είναι μια διζωνική δικοινοτική Ομοσπονδία, στη βάση των Αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας. Στο πλαίσιο αυτό εξετάσθηκαν οι προοπτικές της προσεχούς άτυπης πενταμερούς. Από πλευράς του ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε τις θέσεις της χώρας μας και παράλληλα επεσήμανε ότι δεν θα πρέπει να δοθεί η εντύπωση ότι η εν λόγω συνάντηση αποτελεί την τελευταία ευκαιρία για την επίλυση του Κυπριακού.

Στην συνάντηση εξετάσθηκαν επίσης και οι διμερείς σχέσεις. Στο πλαίσιο αυτό η βρετανική πλευρά έδειξε την βούληση να συναφθεί συμφωνία στρατηγικής εταιρικής σχέσης το συντομότερο δυνατόν, σηματοδοτώντας έτσι την ενδυνάμωση των σχέσεων Ελλάδας-Ηνωμένου Βασιλείου στην μετάBrexit εποχή. Από πλευράς του, ο Νίκος Δένδιας υπογράμμισε τις διαχρονικά στενές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, τονίζοντας την συνεισφορά των Βρετανών πολιτικών, της ελληνικής κοινότητας στο Ηνωμένο Βασίλειο και της βρετανικής κοινότητας στην Ελλάδα.

Αναφορικά με τη διμερή στρατηγική σχέση, ο Έλληνας ΥΠΕΞ αναφέρθηκε σε συγκεκριμένους τομείς τους οποίους θα μπορούσε να συμπεριλάβει μια νέα συμφωνία, όπως η εκπαίδευση, ο πολιτισμός, οι εμπορικές σχέσεις, η καταπολέμηση της τρομοκρατίας, καθώς και το μεταναστευτικό-προσφυγικό. Οι εν λόγω τομείς θα μπορούσαν να αναπτυχθούν εντός μίας συμφωνίας-πλαίσιο, υπό το συντονιστικό ρόλο των δύο υπουργείων Εξωτερικών.

Προκειμένου να δοθεί άμεση συνέχεια στην ανάπτυξη των διμερών σχέσεων, ο Βρετανός ΥΠΕΞ αποδέχθηκε πρόσκληση να επισκεφθεί την Αθήνα. Η εν λόγω επίσκεψη αναμένεται, πλην απροόπτου, να λάβει χώρα εντός της περιόδου Μαρτίου-Απριλίου. Τέλος, ο κ. Δένδιας αναφέρθηκε στο ζήτημα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα.

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Πολιτική