Πολιτική

Συνάντηση Μπλινκεν – Κασουλίδη: Σταθερά υπέρ ομοσπονδιακής λύσης στο κυπριακό οι ΗΠΑ

Μπλίνκεν και Κασουλίδης «συζήτησαν μια σειρά από διμερή και περιφερειακά ζητήματα

Οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν αποφασιστικά υπέρ της στήριξης μια διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας στην Κύπρο και θα συνεχίσουν να εργάζονται προς αυτή την κατεύθυνση, δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν, καλωσορίζοντας χθες τον Κύπριο ομόλογό του, Ιωάννη Κασουλίδη, στην Ουάσιγκτον. Σε δηλώσεις πριν από τη συνάντησή τους, ο κ. Μπλίνκεν υπογράμμισε επίσης ότι «η διμερής σχέση είναι ισχυρότερη από ποτέ», με τον κ. Κασουλίδη να απαντά ότι σκοπεύει να αξιοποιήσει τη συνάντησή τους για να εξερευνήσει τομείς όπου μπορούν να κάνουν τη σχέση ακόμα πιο δυνατή.

Ο Εκπρόσωπος Τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Νεντ Πράις, δήλωσε μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης ότι ο κ. Μπλίνκεν συνεχάρη τον κ. Κασουλίδη για την επιστροφή του στο Υπουργείο Εξωτερικών και επανέλαβε τη δέσμευση των ΗΠΑ για εμβάθυνση της συνεργασίας με την Κυπριακή Δημοκρατία, μεταξύ άλλων μέσω του μηχανισμού 3+1 με την Ελλάδα και το Ισραήλ.

Μπλίνκεν και Κασουλίδης «συζήτησαν μια σειρά από διμερή και περιφερειακά ζητήματα, συμπεριλαμβανομένης της σημασίας του συντονισμού των ενεργειών για υποστήριξη της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας. Τόνισαν επίσης τη σημασία της αύξησης της επιστημονικής συνεργασίας σε θέματα όπως η κλιματική αλλαγή και η αναδυόμενη τεχνολογία μέσω της επικείμενης υπογραφής μιας διμερούς Συμφωνίας για την Επιστήμη και την Τεχνολογία», πρόσθεσε ο κ. Πράις.

Είπε επίσης ότι ο κ. Μπλίνκεν εξέφρασε τη συνεχή υποστήριξη των ΗΠΑ στις κυπριακής καθοδήγησης, υπό τη διευκόλυνση των Ηνωμενων Εθνών , προσπάθειες για επανένωση του νησιού ως μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα προς όφελος όλων των Κυπρίων.

Στις δηλώσεις πριν από τη συνάντηση ο κ. Μπλίνκεν καλωσορίζοντας τον κ. Κασουλίδη στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, έκανε αναφορά σε «οικείο έδαφος» για τον Κύπριο Υπουργό Εξωτερικών. «Ο Υπουργός Εξωτερικών ανέλαβε πρόσφατα, αλλά για τρίτη φορά», είπε και εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη σχέση μεταξύ ΗΠΑ και Κύπρου.

«Νομίζω ότι η διμερής σχέση είναι ισχυρότερη από ποτέ. Βλέπουμε να υπάρχει συνεργασία σε μια ολόκληρη σειρά από τομείς, που περιλαμβάνει την ασφάλεια αλλά και την επιστήμη και την τεχνολογία. Διατρέχει πραγματικά ολόκληρη τη γκάμα», σημείωσε ο κ. Μπλίνκεν.

Αναφερόμενος στις προσπάθειες για διευθέτηση του Κυπριακού, ο Αμερικανός υπουργός εξωτερικών είπε ότι «παραμένουμε αποφασιστικά υπέρ της στήριξης μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε προς αυτή την κατεύθυνση. Και πρέπει να πω ότι ήμασταν ικανοποιημένοι από την ανανέωση της εντολής στα Ηνωμένα Έθνη μόλις πριν από μια εβδομάδα».

Τόνισε ότι είχαν να μιλήσουν για πολλά, κάτι που όπως ανέφερε «αντανακλά το γεγονός ότι σε τόσα πολλά διαφορετικά επίπεδα αυτή η σχέση έχει γίνει ευρύτερη αλλά και βαθύτερη».

Ο κ. Κασουλίδης ανέφερε από την πλευρά του ότι είναι πρόθεσή του να αξιοποιήσει αυτή τη συνάντηση για να εντοπίσει και να εξερευνήσει τομείς όπου μπορούν να κάνουν τη σχέση αυτή ακόμα πιο δυνατή και ακόμη πιο βαθιά.

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Πολιτική