Πολιτική

Συνεπιμέλεια: Η Γιαννάκου καταψηφίζει εάν δεν υπάρξουν αλλαγές – Ισχυρές ενστάσεις από Κεφαλογιάννη, Βολουδάκη

Τι ζητούν οι βουλευτές της ΝΔ για να αλλάξουν στάση

Ισχυρές ενστάσεις για το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης που τροποποιεί το οικογενειακό δίκαιο και επιχειρεί να ρυθμίσει την συνεπιμέλεια τέκνων εξέφρασαν οι βουλευτές της πλειοψηφίας Μαριέττα Γιαννάκου, Ολγα Κεφαλογιάννη και Μανούσος Βολουδάκης στην Ολομέλεια της Βουλής.

Η κυρία Γιαννάκου υπογράμμισε μάλιστα ότι αν δεν υπάρξουν συγκεκριμένες αλλαγές στην κατεύθυνση των τροπολογιών που η ίδια έχει καταθέσει δεν θα ψηφίσει τις ρυθμίσεις. Αντίστοιχες βολές εξαπέλυσε και η κυρία Κεφαλογιάννη τονίζοντας ότι το νομοσχέδιο διχάζει και δεν αποτελεί μεταρρύθμιση. Στον κατάλογο των βουλευτών της πλειοψηφίας που εκφράζουν ισχυρό προβληματισμό με τις επίμαχες διατάξεις προστέθηκε και ο κ. Μανούσος Βολουδάκης.

Πιο αναλυτικά η κυρία Γιαννάκου υπογράμμισε ότι «δεν μπορώ να ψηφίσω το νομοσχέδιο» εάν δεν διαγραφεί η λέξη «εξίσου» από την διάταξη που ορίζει πως «η γονική μέριμνα ασκείται από κοινού και εξίσου» όπως επίσης και αν δεν αλλάξει η υποχρεωτικότητα στον χρόνο (1/3) που μπορεί να περνά το παιδί με τον γονιό με τον οποίο δεν διαμένει.

«Εδώ και μήνες περίμενα ένα καθαρό σχέδιο νόμου που να αποσαφηνίζει την βούληση του νομοθέτη. Οι δικές μου θέσεις και προτάσεις ήταν καθαρές αλλά δεν εισακούστηκαν», είπε η κυρία Γιαννάκου για να επισημάνει απευθυνόμενη στον κ. Τσιάρα ότι αντί να προτάξει τον διάλογο επέλεξε να απαντήσει με προσωπικές επιθέσεις.

«Κατηγορήσατε όσους κάναμε προτάσεις ότι δεν ενδιαφερόμαστε για το συμφέρον του παιδιού αλλά παίρνουμε θέση υπερ του ενός ή του άλλου γονέα. Τη Δευτέρα στο ραδιόφωνο του «Πρώτου Θέματος» φτάσατε στο σημείο να πείτε ότι οι προτάσεις μας προέρχονται από προσωπικά βιώματα. Οι προτάσεις μας κύριε υπουργέ προέρχονται από την κοινή λογική», είπε για να προσθέσει: «Ως παλαιό μέλος της ΝΔ έχω εκπλαγεί διότι μέσα στο ναό της Δημοκρατίας αμφισβητήσατε το δικαίωμα των βουλευτών να καταθέτουν την άποψή τους».

Η ίδια υποστήριξε ότι το νομοσχέδιο εστιάζει στο συμφέρον των γονέων και όχι στα δικαιώματα των παιδιών για να προσθέσει «είμαι κατά της υποχρεωτικότητας και των οριζόντων κριτηρίων. Καλό είναι να απευθυνόμαστε στην επιστημονική κοινότητα και στην κοινή λογική. Τα παιδία έχουν ανάγκη και από τους δυο γονείς. Δεν πρέπει όμως να υπάρχει οριζόντια και άκαμπτη λύση. Την καθημερινότητα πρέπει να την διαχειρίζεται όποιος έχει την επιμέλεια. Το «εξίσου» υπαινίσσεται χρονική διάρκεια και μειωμένη διατροφή».

«Το ζήτημα που πραγματεύεται σχέδιο νόμου είναι κοινωνικό επιστημονικό και ηθικό. Οι υποχρεωτικές ποσοστόσεις δεν ταιριάζουν με αυτά τα δεδομένα. Καταλήγουν σε αντίθετα αποτελέσματα».

«Αν νομίζετε κ. υπουργέ ότι κάνουμε αντιπολίτευση δεν απορείτε που τις ίδιες με εμάς παρατηρήσεις κάνουν και οι επιστημονικοί φορείς και το επιστημονικό συμβούλιο της Βουλής; Αντιπολίτευση κάνουν και αυτοί;» ανέφερε η κυρία Γιαννάκου κλείνοντας την τοποθέτησή της που καταχειροκροτήθηκε από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Στη διάταξη που αφορά την άσκηση γονικής μέριμνας και εισάγει τον όρο «εξίσου» εστίασε τη διαφωνία του και ο κ. Βολουδάκης. «Ακούω την άποψη και την συμμερίζομαι ότι το «εξίσου» περισσεύει. Πρέπει να είμαστε ακριβείς και λεπτομερείς. Δεν πρέπει μια μεταρρύθμιση που κινείται προς την σωστή κατεύθυνση να χαθεί. Θα σας καλούσα να το επανεξετάσετε. Ακούω την άποψη του υπουργείου. Ακουσα και τις απόψεις έγκριτων νομικών εγώ δεν είμαι νομικός. Ελπίζω ότι θα καταλήξουμε στο καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για το συμφέρον των παιδιών», είπε ο βουλευτής.

Από την πλευρά της η κυρία Κεφαλογιάννη είπε πως «o γνώμονας πρέπει να είναι το συμφέρον του παιδιού και όχι του γονέα. Ο παιδοκεντρικός χαρακτήρας του οικογενειακού δικαίου αλλοιώνεται».

Αναφορικά με την από κοινού και εξίσου γονική μέριμνα υπογράμμισε πως: «ακούσαμε τον υπουργό να λέει ότι το εξίσου δείχνει την πρόθεση για κοινή μέριμνα κλπ. Το νομοσχέδιο δεν είναι ευχολόγιο. Εξίσου δεν ασκούν επιμέλεια ούτε κατά την διάρκεια του γάμου. Το χειρότερο όλων είναι ότι με το εξίσου ανοίγει ο δρόμος οριζόντιας αντιμετώπισης όλων των παιδιών. Ενός βρέφους και ενός 15χρονου. Δεν μπορεί ο νομοθέτης να υποκαθιστά τον φυσικό δικαστή». Η βουλευτής σημείωσε ότι οι προωθούμενες διατάξεις «oδηγούν σε ερμηνεία ισόχρονης επιμέλειας και άρα σε εναλλασσόμενη κατοικία».

Συνολικά δε για το νομοσχέδιο είπε απαντώντας στον υπουργό Δικαιοσύνης: «Δεν είναι μεταρρύθμιση η υιοθέτηση αποσπασματικών πρακτικών του εξωτερικού. Η ΝΔ είναι πολιτική δύναμη φιλελεύθερη που σέβεται αξίες και ξέρει να ακούει να συνθέτει και να ενώνει. Με αυτές τις αρχές κέρδισε την εμπιστοσύνη της πλειοψηφίας των πολιτών και με αυτές τις αρχές κυβερνάει. Με αυτές τις αρχές μάθαμε να πολιτευόμαστε και τιμάμε τον ρόλο που μας αναθέτουν οι πολίτες. Γι αυτό θέλουμε να κρινόμαστε». Δείχνοντας μάλιστα την ενόχλησή της από την τοποθέτηση του κ. Τσιάρα που υποστήριξε ότι οι αντιδράσεις των βουλευτών προέρχονται από προσωπικά βιώματα είπε: «Προσωπικά έχω υποστηρίξει κατά συνείδηση σοβαρές μεταρρυθμιστείς όμως η συμβίωση ομόφυλων ζευγαριών όχι από προσωπικά βιώματα αλλά από το ήθος που μας επιβάλλει να μιλάμε πολιτικά και όχι προσωπικά και από τις αρχές της φιλελεύθερης παράταξης. Γι αυτό και οι τροπολογίες που καταθέσαμε με Γιαννάκου αποσκοπούν στην διόρθωση εσφαλμένης λογικής του νομοσχεδίου. Η ευθύνη ανήκει σε εσάς γιατί το νομοσχέδιο αντί να συνθέτει διχάζει».

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Πολιτική