Πολιτική

Συνεχίζεται η αντιπαράθεση Δήμου Αθηναίων με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για την εγκληματικότητα

«Ας περπατήσει ο υπουργός στις γειτονιές της Αθήνας για να δει τις πραγματικότητες» αναφέρουν από τον Δήμο  – Πραγματικότητα είναι οι  2.585 έλεγχοι ατόμων το τελευταίο δίμηνο στην Αθήνα απάντησε το Υπουργείο – «Η επαφή είναι διαρκής. Τι θέλει ο δήμαρχος;» σημείωναν νωρίτερα κύκλοι του  υπουργείου

Δεν έχει τέλος η αντιπαράθεση που ξέσπασε μεταξύ του Δημάρχου Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη και του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Τάκη Θεοδωρικάκου για την εγκληματικότητα στην Αθήνα. Το πρωί ο Δήμαρχος Αθηναίων σε ραδιοφωνική του συνέντευξη επεσήμανε την ανάγκη δραστικής αντιμετώπισης του μεγάλου προβλήματος ασφάλειας που αντιμετωπίζει η Αθήνα λέγοντας μάλιστα ότι τους τελευταίους μήνες παρατηρείται μια υποχώρηση της αστυνομίας από τις γειτονιές της πόλης…

Ο Δήμαρχος της Αθήνας διατύπωσε, δε, αίτημα για συνάντηση με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Τάκη Θεοδωρικάκο γεγονός το οποίο προκάλεσε την αντίδραση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη το οποίο σημείωσε από την πλευρά του ότι ο κ. Μπακογιάννης έχει διαρκή συνεργασία με τον υφυπουργό  Ελευθέριο Οικονόμου.

Είχαν προηγηθεί και οι διαρροές από κύκλους του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη οι οποίοι εξέφραζαν απορίες για τις επισημάνσεις του κ. Μπακογιάννη, και ανέφεραν ότι υπο κανονικές συνθήκες θα έπρεπε να επικροτεί τις εκτεταμένες επιχειρήσεις της Ελληνικής Αστυνομίας στο κέντρο της Αθήνας για την πάταξη της παράνομης μετανάστευσης και άλλων παράνομων δραστηριοτήτων.

Σε όλα αυτά απάντησαν εκ νέου πηγές του Δήμου Αθηναίων το απόγευμα της Τρίτης. «Ο Υπουργός ας περπατήσει στους δρόμους και τις γειτονιές της Αθήνας για να δει και των κατοίκων τις πραγματικότητες. Ο Δήμαρχος θα τον συνοδεύσει και θα τον ξεναγήσει ευχαρίστως. Άλλη ανακοίνωση, δήλωση, ανάρτηση, δεν έχει. Δεν είναι δικη μας δουλειά αυτή» ανέφεραν χαρακτηριστικά δίονοντας συνέχεια στην αντιπαράθεση που ξέσπασε με τη ραδιαφωνική συνέντευξη του Δημάρχου Αθηναίων.

Πως ξεκίνησαν όλα

Το πρωί στη συνέντευξή του στον Σκαι 100,3 και κληθείς να απαντήσει για την ασφάλεια στην Αθήνα, ζήτημα που έθεταν με μηνύματά τους οι ακροατές, ο κ. Μπακογιάννης τόνισε ότι η Αθήνα αντιμετωπίζει μεγάλο πρόβλημα καθώς τους τελευταίους μήνες διαπιστώνεται «υποχώρηση της αστυνομίας».

«Μη μασάμε τα λόγια μας. Η Αθήνα έχει ένα πάρα πολύ μεγάλο πρόβλημα αυτή τη στιγμή που μιλάμε. Αρκεί να κάνετε μια βόλτα στις γειτονιές για να πειστείτε. Κι εδώ δεν χρειαζόμαστε στατιστικές. Εγώ περπατάω κάθε μέρα και ακούω τον κόσμο… Η αλήθεια είναι ότι έχει γίνει πολύ μεγάλη πρόοδος για ένα πρόβλημα το οποίο είναι διαχρονικό, δεν ξεκίνησε τα τελευταία δύο χρόνια, είχε γίνει πάρα πολύ μεγάλη πρόοδος, αλλά δυστυχώς τους τελευταίους μήνες διαπιστώνουμε μια υποχώρηση της αστυνομίας. Εμείς κάνουμε ό,τι μπορούμε ως δήμος, με την καθαριότητα, με το φως, με το πράσινο, με τον πολιτισμό στις γειτονιές, αλλά δεν μπορούμε να υποκαταστήσουμε, όπως καταλαβαίνετε, την αστυνομία.

«Εγώ δεν έχω κανένα πρόβλημα με τον Τάκη Θεοδωρικάκο, είναι και φίλος μου, αλλά οφείλω να σας πω και να το πω και δημόσια, γιατί εδώ έχει φτάσει η απόγνωσή μου, ότι τον παρακαλώ εδώ και ένα μήνα να συναντηθούμε. Καταλαβαίνω ότι προφανώς ο υπουργός έχει άλλα ζητήματα, έχει πολλά ζητήματα, αλλά φαντάζομαι ότι μεταξύ των πρώτων δέκα είναι και η Αθήνα. Να σας το πω κι αλλιώς, Τάκη, έχουμε πρόβλημα και πρέπει κάτι να κάνουμε και πρέπει κάτι να κάνουμε άμεσα».

«Ο Δήμος Αθηναίων έχει χαρτογραφήσει την εγκληματικότητα και την παραβατικότητα στην πόλη. Είναι ο «μαύρος χάρτης» της πόλης τον οποίο είμαστε έτοιμοι να παραδώσουμε στην κυβέρνηση, τον έχουμε κάνει δρόμο-δρόμο, πλατεία-πλατεία, στενό-στενό, διότι πραγματικά, θέλουμε όλοι, μικροί, μεγάλοι, νέοι, νέες, παιδιά, μαμάδες να κυκλοφορούν άφοβα και αβίαστα στην πόλη».

Χρειαζόμαστε περισσότερη αστυνόμευση… Πρέπει να συμφωνήσουμε ότι η Αθήνα χρειάζεται μία προληπτική, ενεργή και διαρκή αστυνόμευση στις γειτονιές και στο κέντρο της. Εμείς γι’ αυτό μιλάμε για ένα νέο μοντέλο κοινοτικής αστυνόμευσης. Με τον αστυνομικό στην γειτονιά. Όχι τον αστυνομικό απλώς έξω απ’ το αστυνομικό τμήμα.

«Κάθε μέρα σπάμε το κεφάλι μας για το τι παραπάνω μπορούμε να κάνουμε. Ως Δήμος έχουμε εξαντλήσει κάθε μέσο και κάθε αρμοδιότητά μας. Η δημοτική αστυνομία είναι υποστελεχωμένη αλλά έχει και ένα ζήτημα αρμοδιοτήτων, σκεφτείτε ότι η δημοτική αστυνομία μέχρι το 2014 είχε 1150 ανθρώπους και αυτή τη στιγμή που μιλάμε έχει 400 – 450, και όχι μόνο αυτό αλλά και έχει και ζητήματα με τις αρμοδιότητες. Δηλαδή για παράδειγμα η δημοτική αστυνομία δεν μπορεί να σταματήσει και να γράψει κάποιον ο όποιος κινείται με τη μηχανή του πάνω σε ένα πεζόδρομο. Αυτό πρέπει να το ξαναδούμε όλο από την αρχή αλλιώς δεν θα έχουμε αποτελεσματικότητα και θα συνεχίσουμε να δίνουμε την λάθος εικόνα…Η δημοτική αστυνομία εάν περάσει κάποιος ανάποδα, κατέβει ανάποδα την Βασιλισσης Σοφίας και περάσει τρία κόκκινα, η δημοτική αστυνομία έχει την ίδια δυνατότητα από το νόμο να τον σταματήσει που έχετε εσείς και εγώ».

«Δεν βγαίνουμε να πούμε, ή να δείξουμε με το δάχτυλο την κυβέρνηση και το κεντρικό κράτος. Βγαίνουμε και λέμε πάμε όλοι μαζί να αναλάβουμε τις ευθύνες μας και να βελτιώσουμε και να διευρύνουμε τις αρμοδιότητες της δημοτικής αστυνομίας για να μπορέσουμε να είμαστε πιο χρήσιμοι. Οπως καταλαβαίνετε ο τελευταίος άνθρωπος στον κόσμο που θέλει να παίξει οποιοδήποτε πολιτικό παιχνίδι είμαι εγώ. Είμαι περήφανο μέλος της Νέας Δημοκρατίας και πιστεύω πως πραγματικά ότι αυτή είναι η καλύτερη κυβέρνηση που είχαμε εδώ και πάρα πολλές δεκαετίες και πιστεύω πραγματικά ότι αυτός είναι ο καλύτερος πρωθυπουργός που είχαμε εδώ και πάρα πολλές δεκαετίες, όμως αυτό όμως δε σημαίνει ότι δεν πρέπει και δεν έχουμε την υποχρέωση να αναφέρουμε τα προβλήματα για να αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες μας».

Η απάντηση του ΥΠ.ΠΡΟ.ΠΟ

Κύκλοι του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του δημάρχου, ανέφεραν ότι υπάρχει διαρκής επικοινωνία του δήμου με το υπουργείο και τόνισαν:

«Απορίες προκαλεί η στάση του Δημάρχου Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη, ο οποίος μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό άφησε αιχμές κατά της ηγεσίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Αντί να επικροτεί τις εκτεταμένες επιχειρήσεις της Ελληνικής Αστυνομίας στο κέντρο της Αθήνας για την πάταξη της παράνομης μετανάστευσης και άλλων παράνομων δραστηριοτήτων, ο Δήμαρχος φάνηκε να διαφωνεί με τις επιχειρήσεις “σκούπα” στη δημόσια τοποθέτησή του. Η επικοινωνία μεταξύ δήμου και υπουργείου υπάρχει και είναι διαρκής με τον αρμόδιο Υφυπουργό να συντονίζει τις ενέργειες που αποφασίζονται. Γιατί προχώρησε σε τέτοιες δηλώσεις ο Δήμαρχος; Τι αλήθεια θέλει; Την εφαρμογή των νόμων ή την κατάσταση ανομίας που επικρατούσε στο κέντρο της πρωτεύουσας»;

Η ανακοίνωση του υπουργείου

Η πραγματικότητα είναι ότι ο Δήμαρχος Αθηναίων, κ. Κώστας Μπακογιάννης, είναι σε συνεχή επαφή και συνεργασία με τον Υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη, κ. Ελευθέριο Οικονόμου, ο οποίος παρακολουθεί από κοντά τις δράσεις της Ελληνικής Αστυνομίας για την ενίσχυση της ασφάλειας στο κέντρο και στις γειτονιές της Αθήνας, εκ μέρους του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Στο πλαίσιο αυτό μάλιστα, την προηγούμενη εβδομάδα πραγματοποιήθηκε και σύσκεψη του Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη με το Δήμαρχο Αθηναίων και άλλα στελέχη για την αντιμετώπιση του προβλήματος του παρεμπορίου. Επίσης, ο επικεφαλής της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνση Αττικής είναι σε συνεχή και άμεση επικοινωνία με τους εντεταλμένους συμβούλους για θέματα ασφαλείας του Δήμου Αθηναίων.

Πραγματικότητα είναι επίσης, οι αλλεπάλληλες δράσεις που έχει πραγματοποιήσει η Ελληνική Αστυνομία στο κέντρο της Αθήνας το τελευταίο δίμηνο. Στις επιχειρήσεις αυτές πραγματοποιήθηκαν 2.585 έλεγχοι ατόμων, 617 προσαγωγές παράνομων μεταναστών, 23 συλλήψεις για ναρκωτικά και 13 συλλήψεις για παρεμπόριο.

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Πολιτική